miljö · vatten

Vem har rätt till kommunalt VA?

Du undrar kanske vilka fastighetsägare som har rätt att få kommunalt vatten och avlopp?

Det avgörs i grund och botten av lagen om allmänna vattentjänster.

Där sägs att om VA behöver ordnas ”i ett större sammanhang” till skydd för människors hälsa eller miljön så ska kommunen ordna det. Det betyder att om 20-30 fastigheter ligger intill varandra och om deras brunnar inte har tjänligt vatten eller om miljön lokalt störs av utsläpp från deras avlopp då ska kommunfullmäktige besluta att de fastigheterna ska ha kommunalt VA. Det heter att de beslutar om ”verksamhetsområde” för de kommunala vattentjänsterna.

Det blir då inte bara en rättighet för fastighetsägarna att ansluta sina fastigheter utan också en skyldighet att vara med och betala.

Men om man då har en fastighet som ligger utanför en sån bebyggelse som ska ha, och har, kommunalt VA? Och om man ändå vill ha det? Vad gäller då?

Då kan man kontakta sin kommun och höra om det är möjligt att ansluta sig via avtal. Det är då ingen skyldighet för kommunen att erbjuda tjänsten, men många kommuner och kommunala VA-bolag utreder om det är tekniskt möjligt och beräknar vad det kommer att kosta fastighetsägaren i så fall.

Hur lång tid får det då ta att få tjänsten levererad? Eftersom en sådan anslutning bygger på att det avtalas om den, så är det avtalet som gäller. Det finns inga regler om hur snabbt en kommun måste ordna något som de egentligen överhuvudtaget inte behöver ordna. Självklart har de flesta kommuner och kommunala VA-bolag redan en planering för sina rörnätsarbetslag när en sådan här förfrågan kommer. En sådan här extra anslutning får då, om den alls är möjlig, fogas in i den planeringen.

2 kommentarer på “Vem har rätt till kommunalt VA?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s