resor · samhälle och politik

En bok som alla rasister, främlingsfientliga och invandringskritiska människor borde läsa

På höstlovsresan läste jag ”min europeiska familj de senaste 54 000 år sedan” av Karin Bojs. Den boken borde alla rasister, främlingsfientliga och invandringskritiska människor läsa.

Allas vår gemensamma urmoder levde i Afrika för 200 000 år sedan. Tänk dig en obruten linje på mödernet: Din mammas mammas mammas mammas mammas mammas… i kanske tiotusen generationer eller så. Precis alla nu levande människor härstammar då från samma kvinna. Det bevisas av DNA i våra mitokondrier (det är den del i varje människocell där näringsämnena omvandlas till energi). Detta kunde visas redan 1987. Senare, på 90-talet, har det visats att vi även på fädernet härstammar från en man som levde i Afrika för ungefär 200 000 år sedan. Så till att börja med är vi alla släkt.

För 54 000 år sedan skedde korsningar mellan neandertalare och den moderna människan. Det vet vi därför att nästan alla nu levande människor har en liten andel arvsanlag från neandertalare i vårt DNA. I genomsnitt ungefär 2 % i Europa, Asien, Australien och Amerika. Något lägre än 2 % i Europa och något högre i de tre andra uppräknade världsdelarna. Även i Afrika finns anlagen men i betydligt lägre grad och det förklaras med att européer och asiater invandrat till Afrika i omgångar sedan dess. Det mesta tyder på att korsningarna skedde någonstans i det område som idag är Mellanöstern där moderna människor och neandertalare levde samtidigt men i åtskilda grupper vid den tiden. De äldsta fynden av moderna människor som ännu inte alls var blandade med neandertalmänniskan är 55 000 år gamla från en grotta i Manot i Galileen. Vi kommer alltså alla från Mellanöstern förutom att vi alla kommer från Afrika.


När jag och min familj satt på stranden på Cypern och gottade oss i höstsommarens sista solstrålar läste jag högt för 11-åringen just de kapitel i boken som handlade om Cypern. Till Cypern flyttade bönder för ungefär 10 800 år sedan. Med sig i båtarna de kom med hade de alla de djur och det utsäde de behövde. De äldsta fynden av tamkatter är från ungefär den tiden på Cypern. De här bönderna kom också från Mellanöstern. Jordbruket hade nämligen uppfunnits på en plats någonstans i gränslandet för dagens Turikiet och Syrien.
I Mellanöstern uppstod också civilisationen och de första städerna under kopparstenåldern som en följd av jordbruket. För ungefär 8 000 år sedan.

Till Sverige kom först istidens jägare med ursprung från de där grupperna som levde i Mellanöstern samtidigt med neandertalarna. Senare kom bönderna. Också de med ursprung i Mellanöstern. Väldigt mycket av tekniskt kunnande kom från Mellanöstern. Men kanske uppfanns hjulet någonstans i våra trakter? Kanske på Jylland eller i norra Tyskland. En uppfinning som började sprida sig, nästan med blixtens hastighet, över hela den då kända världen för 5 700 år sedan.

Så kom indoeuropéerna med hästar, handel och bronsålder. Med ursprung från en plats mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Också de kom så småningom till den plats på joden som idag heter Sverige. De som då redan bodde här tog också till sig indoeuropéernas religion och språk. Utom samerna som talar ett uraliskt språk.

Istidens jägare, bönderna och indoeuropéerna. Alla invandrare. Alla en del av vår arvsmassa. Människor har i alla tider flyttat på sig, utvecklat och tagit till sig nya idéer och ny teknik. Lärt av varandra. Och vi har än idag alla saker att lära ut och att lära av varandra.

Och som det heter i en känd sång:

”If you know your history
Then you’d know where you coming from
Then you wouldn’t have to ask me
Who the heck do I think I am”

Men allt det där är ju bara vetenskap. Vad är det att bry sig om när man kan ägna sig åt att hata istället?

En kommentar på “En bok som alla rasister, främlingsfientliga och invandringskritiska människor borde läsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s