Stonetown – vid och över gränsen för det pittoreska

När jag reser är jag i mångt och mycket på jakt efter det vackra i tillvaron. Jag vet inte varför jag söker efter det vackra men jag är väl knappast ensam om att göra det.

En variant av allt det vackra är det pittoreska. Det oordnade, gammaldags, lätt slitna men ändå charmiga.

Ofta är det stadsmiljöer och byggnader som vi etiketterar som just ”pittoreska”. Kanske en by i Andalusien? Ett vitkalkat hus med några sprickor i fasaden? Eller varför inte i Grekland? Det vita huset har då en klarblå men lite flagad dörr. Kanske en bouganvilla som klättrar längs med dörrkarmen ur ett sprucket krus med blommor i klasar i klart cerise. Eventuellt sitter det en gammal gumma på en ihopfällbar stol lutad mot väggen. Sådant är pittoreskt. Och vackert.

Det är något i den vägen som jag har hoppats att jag ska finna i Stonetown på Zanzibar. Och visst finns det också inslag av det pittoreska här. Det är i själva verket gott om byggnader som är både gamla, slitna och med flagnad färg.

Men inte sällan passerar det en gräns där det är för oordnat, för förfallet och för smutsigt för att riktigt platsa inom begreppet. Det balanserar på en slak lina. Ibland behåller det balansen. Ganska ofta trillar det av linan och över gränsen till det sorgliga. Men aldrig långt över den gränsen. Och aldrig att vi känner oss hotade eller utsatta. Det är inte oss det är synd om.

Och som resmål: Stonetown har potential. Med bara lite, lite mer (men varlig) restaurering, lite mer städning och en hel del mindre fattigdom så kan Zanzibars stad bli en riktigt stor framtida turistmagnet. Som hämtad ur en av sagorna i ”tusen och en natt”.

Jag tror att det blir så. Om kanske 10 eller 20 år. Men innan dess kommer nog flera av badorterna på ön att växa sig riktigt, riktigt stora.

Så passa på att se Zanzibar nu och sätt då gärna – trots allt – av ett par av dagarna för Stonetown.


Lämna en kommentar

Under resor, vackra platser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s