resor

Levande landsbygd på Zanzibar


Vi åker taxi från badorten Kendwa på norra Zanzibar mot Stonetown, Zanzibars stad, och iakttar det som händer längs vägen.

Det är ett grönt och frodigt landskap vi passerar. Bitvis är det relativt mycket plastskräp vid sidan om vägen. Överallt längs vägen är det hus bland kokospalmer, mangoträd, papayaträd, bananplantor och annan växtlighet. De flesta husen har väggar av omålade och oklädda murade betongblock och plåttak. En del mindre hus men mest uthus och tillbyggnader är mer gammaldags: byggda av lera på en stomme av pinnar och med stråtak.

Vid husen och under träden sitter människor. Somliga vilar. Någon sover. Andra pratar. Många jobbar med något. Någon gräver i en hög grus under ett skuggande tak. Någon annan sorterar och räknar dagens ananasskörd under ett stort skuggande träd. En liten flicka i rosa klänning rullar en plastflaska fram och tillbaka på ett trappsteg.

Många djur som höns och kor promenerar också bland husen och längs vägen.

Vi passerar några kryddplantage. Längs vägen går en man med en kärra som dras av oxe. Vi möter ett par män på motorcyklar och kör om en cyklist. Sen möter vi en gående kvinna i orange klänning och en annan i svart klänning med stor orange hijab över. En man med liten vit hatt och lång vit ”klänning” står upp och kör en liten vagn som dras av en travande åsna. Vi kör om en afrikansk variant av tuktuk som stannat för att ta upp en kvinna i rosa klänning.

Strax kommer vi in i en by och trafiken blir genast mer intensiv för att i nästa stund stå stilla. Massor av skolbarn i skoluniform kommer springande på trottoaren.

Här kan man verkligen snacka om en levande landsbygd!


5 kommentarer på “Levande landsbygd på Zanzibar

  1. Det skulle kunna vara landsbygden på Kuba, som vi precis kommit hem ifrån, du beskriver. Standarden på husen är nog lite högre och det är nog lite fler gamla amerikanare på Kuba men i övrigt känns mycket igen. Tamboskap som går längs vägen, höns och grisar i trädgårdar och på åkrarna. Allehanda fordon på vägarna, allt från människor som går/väntar på lift till oxdragare, hästskjutsar, cyklar och motorcyklar, amerikanare, Lador (säger man så, en Lada flera Lador?) och en och annan modernare bil. För den som vill besöka och se hur en levande landsbygd fungerar kan jag verkligen rekommendera Kuba.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s