resor · YouTube

Video: Till Å i Lofoten – där alla vägar tar slut

Alltså! YouTube! Hur kan en så stor aktör ha en app som är så hopplös att använda för att ladda upp klipp? 

Det tog säkert närmare 10 försök att lägga upp det här klippet som jag suttit och knåpat med i bilen och på stunder när vi tagit det lugnt i stugan på Lofoten. Filmat och redigerat med mobilen.

Hur kan YouTube fortfarande ha en app som hänger sig helt varje gång kontakten med internet tappas tillfälligt? Så att man måste börja om? Igen och igen? 

Dessutom retar jag mig på att jag inte kan välja vinjettbild i appen. YouTube lyckas alltid på något vis tugga igenom materialet och välja den minst relevanta bilden av alla. Grrr…

Nå. Till slut lyckades jag lägga upp klippet. Så här är det. En längre text om besöket på Lofoten knåpar jag fortfarande på. Den kommer så småningom. När den är klar. 

Till dess får ni hålla till godo med rörliga bilder. Och ett låtval som kanske kan tyckas märkligt. Kan någon knäcka varför jag tyckte att just den musiken passade in här?

10 kommentarer på “Video: Till Å i Lofoten – där alla vägar tar slut

 1. Lång video (något för lång?) men otroligt vackert och du har skapat ett ”sug” att någon gång resa till Lofoten, exotiskt och otroligt vackert !!!
  Wow effekt flera gånger i filmen

  1. Jo, den blev nog väl lång. Ändå är det flera klipp som jag valt bort. Gjorde en kortare version på bara dryga minuten som jag la ut på den här bloggens sida på FB.

 2. Så otroligt vackert. Jag blev så tagen så jag glömde att fundera på musiken. Det måste betyda att den i alla fall inte var störande :D

 3. Fantastiskt vackert, vilka vyer, berg, broar, vatten… Och så är du duktigt på att sätta ihop en så pass lång film bara så där!

  1. Bara så där, vet jag inte. Det tar faktiskt ganska mycket tid att klippa film. Egentligen borde jag gjort den kortare. Kanske hälften. Men jag gör filmerna mycket för min egen skull också. Att kunna gå tillbaka. Och jag hade samlat på mig så mycket material. Där var vackra vyer nästan precis hela tiden…

   1. Jag vet att det tar tid att klippa ihop en film, men genom att det blir så bra så får du det att verka så lätt. Självklart är det svårt at begränsa sig när man har så mycket att välja på.

   2. Jämfört med foto och text så är film integrerad så varje klipps start och slut behöver väljas ut och så behöver ljudet lyssnas igenom så att det funkar med bilden. Trafik, blåst, musik eller någon som skriker kan störa. Eventuellt kan du lägga på bakgrundsmusik, texter och/eller prat till bilderna. Det går i princip att lägga ner hur mycket tid som helst. Jag försöker hålla det på en rimlig nivå och inte bli överambitiös. Det behöver inte bli perfekt. Oftast filmar jag snuttar på 5 sekunder. Sedan väljer jag alla från det jag vill skildra. Kortar varje klipp till oftast mellan 1 och 3 sekunder, vanligast 1,5 s, tar bort en del meningslösa klipp, ändrar lite i kronologin och därefter kollar jag ljudet och lägger sedan på eventuella texter och/eller prat. Att kunna lägga på prat kräver dock relativt tyst omgivning vilket sällan fungerar på resande fot och då prioriterar jag hellre att bli klar med projektet än att vänta tills jag får tillfälle…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s