listor · resor

Var finns stränderna med paradiskänsla ”som i ett reklamfotografi”? Mina svar – hela listan

Jag är med i en grupp på Facebook för oss som älskar att resa. Idag hittade jag ett inlägg av Sofia S som är besviken på Zanzibar. Hon skriver:

”Hej alla, efter att ha blivit lite besviken på Zanzibars ”paradiskänsla” så undrar jag nu var jag ska åka för att få uppleva hur det är att gå runt i ett reklamfotografi 😂

Jag uppskattade Zanzibar otroligt mkt men stränderna var inte som jag förväntat mig så nu efterlyser jag..

– vit sandstrand, klarblått hav (utan sjögräs/alger) gärna palmer 😝<bnimalt med turister<bnuin känsla och inte som typ maldiverna där allt är uppbyggt för turister i suoerexklusiva resorts<brna natur- och kulturupplevelser runt hörnet (men inget måste)

Hit me med era absoluta drömresmål!! <3"

Stränderna som går bort
Tråden har blivit otroligt populär och många förslag förs fram. De flesta tycker jag inte alls är i linje med Sofias kravlista dock. Stränderna i Mexico som på Isla Mujeres och vid Tulum är jättefina men stämmer inte in på ”minimalt med turister”. Det var betydligt färre turister på stranden vid Jambiani när vi var där för ett år sedan än vid Tulum redan 1999. Där lär inte vara färre idag. Att många för fram den stranden som sitt exempel på bästa paradisstrand beror nog på att många varit där. Och att många varit där går dåligt ihop med just ”få turister”.

Stränderna på Bali tycker jag också går bort eftersom de antingen inte är ”paradislika” med vit sand och palmer eller faktiskt är det, men då istället är fulla med turister. Thailand på 1990-talet finns inte längre och inte ens då var där färre turister på stränderna än vid Jambiani förra året.

Sardinien framförs som förslag av någon men inte ens Tavolara, som jag själv utsett till ”Söderhavsö” uppfyller önskemålet om få turister.

Lika fin
Beachcomber Island på Fiji tycker jag är i vart fall lika fin som stränderna på Zanzibar. Dock ligger där ett hotell för backpackers så folktomt är där inte. Men platsar nästan på min lista. Men bara nästan. Bilden här ovanför är därifrån.

Min lista
Så listan på stränder som är mer paradislika än de vi såg på Zanzibar blir kort. Bara två ställen av de jag besökt på den här jorden hittills tycker jag kvalar in som mer paradislika än stränderna på Zanzibar:

1. Lagunen i Aitutaki
Aitutaki är en lagun som tillhör Cooköarna i Söderhavet. Du flyger dit från Rarotonga. Huvudön där befolkningen bor är fin men det är i lagunen du hittar alla fina stränder med vit sand turkost hav och palmer. Mest sannolikt tar du dig dit i en turistbåt och i så fall kommer du ju ändå inte att vara ensam. Översta bilden i inlägget är därifrån.

2. Sharks Bay på Heron Island
Det här är en ö i sydligaste delen av Stora Barriärrevet, Australien. Här är också en del turister. Men om du promenerar över ön till Sharks Bay är där ganska folktomt, väldigt vit sand och väldigt turkost vatten. Palmer saknas dock. . Bilden nedan. En bonus är att i skymningen kommer jättesköldpaddor upp på stranden och lägger ägg

4 kommentarer på “Var finns stränderna med paradiskänsla ”som i ett reklamfotografi”? Mina svar – hela listan

  1. Är det inte så att ju mer man skriver om stränderna desto fler turister kommer dit? Allt sprids så snabbt nuförtiden via resebloggande och sociala medier så det är inte underligt att alla vackra platser blir överfulla.

    1. Jo, så är det. Transportmöjligheterna är också viktiga. Är det både vackert på en plats och lätt att ta sig dit blir det snabbt överfullt. Båda de här platserna kräver transporter i flera steg, vilket begränsar antalet turister något. Men även sådana platser upptäcks av fler och fler…

  2. På Sardinien och Korsika hittade vi fantastiska stränder, där man oxå kunde vara ensam ibland. Men det var i juni och vi åkte runt med bil, så vi kunde ta oss långt från hotell. En nackdel med stränder där man är ensam är att ingen städar undan det ilandflytande skräpet. Hemskt att se att det är så illa!

    1. Precis så är det. Det saknas toaletter, papperskorgar, restauranger mm på naturstränder. Är det nära till sånt ändå (ni har ju husbilen!) så funkar det ju men det är ingen som städar och håller rent. Den perfekta paradisstranden dit tur tar dig enkelt, hittar någonstans att bo bra och någonstans att äta gott men som är fri från turister i övrigt finns ju knappast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s