hållbart resande · miljö · resor

Sluta-flyga-trenden är bra (men jag tänker inte göra det)

Jag skrev för ett år sedan ett blogginlägg med utgångspunkt i en tidningskolumn om flyget och klimatet. Redan då duggade de tätt de där kolumnerna. Bland annat var det Isobel Hadley-Kamptz som skrev om att hon slutat flyga helt sedan ett och ett halvt år och att hennes avund på oss som fortfarande flyger inte visste några gränser.

Bäst men fel om England
Det är Påspåret-Isobel, ni vet och det hon skrivit är det bästa inlägget i den här debatten hittills. Även om hon nog har fel om tågresor till England. Det är troligen inte krångligare att göra sådana än att göra tågresor till Italien.

Disneykoraller
Isobel hänvisar i sin tur till Jens Liljestrand som skrev i samma veva om hur han är trött på att visa sitt barn en döende värld. De hade flugit till Kenya för att snorkla på ett korallrev och blivit besvikna över att det inte var lika färgglatt som i en Disneyfilm.

Rätt och fel
Det är en bra text rent retoriskt. Han har dessutom i stora stycken rätt i sak. Rätt och fel. Miljöproblemen är faktiskt i det mesta mindre i dag än för 25 år sedan. Tänk på försurningen av land och sjöar till exempel. Och badvattenkvaliteten i och runt våra städer var redan då bättre än på 40-talet när allt bajs gick mer eller mindre rakt ut i närmaste vattendrag.

Behöver agera nu
Men han har rätt i att växthuseffekten är en av få miljöfrågor som är på väg åt fel håll. Det kan vara på väg att vända nu men framtiden är osäker. Vi behöver agera nu om detta alls ska gå att vända. Gör vi tillräckligt?

Dålig research?
Sedan undrar jag om han gjort dålig research innan resan och inte visste vilka utsläpp den skulle orsaka redan innan han bokade? Och även dålig research vad gäller valet av korallrev. Även om sådana aldrig sett ut riktigt som i Disneys filmer – det gör för övrigt inte riktiga prinsessor heller – så finns det många vackra koraller kvar att se.

Utmålar världen som körd
Men. Alla rev är hotade och korallblekning pågår. Jag skulle ändå tippa att han snorklat på ett dött rev beroende på dynamitfiske eller liknade. Alternativt haft helt orealistiska förväntningar. Hur som helst. Har det betydelse om vi beskriver alla rev som blekta när de inte är det? I vart fall inte än. Ja, jag tror att om vi utmålar världen som körd och naturen som färglös, ful och döende så finns det liksom ingen anledning att bry sig om att rädda den här planeten. Den enda vi har.

Men det är inte kört
Och för egen del är jag övertygad om att det går att rädda världen. Annars hade jag aldrig valt att utbilda mig till miljöingenjör. Resan till en räddad värld är dock betydligt längre än vad jag någonsin trodde då på 1980-talet. När jag för första gången fick reda på hur mycket flyget släpper ut. Och vilka effekter det orsakar. Det är ingen nyhet precis.

Greta Thunberg
Sedan januari 2018 har även Greta Thunberg dykt upp som en ny spelare på planen. Det började med att hon ensam skolstrejkade på fredagar utanför riksdagshuset i Stockholm. Nu har hon fått med sig ungdomar runt om i hela världen som skolstrejkar mot att för lite görs i klimatfrågan och för sin framtid. Greta har nu talat inför både FN:s ledare i Polen och världens ekonomiska elit i Schweiz. Till mötena har Greta åkt tåg. Hon flyger nämligen inte, hon heller.

Bra att kändisarna avstår flyg
Och det är bra att flera debattörer nu öppet deklarerar att de inte ska flyga mer. Malena Ernman, operasångerska och mamma till Greta, är ett annat exempel på en kändis som högljutt nobbar flyget. Det här sätter press på flygindustrin. Och inte bara på den. Det sätter också press på EU-politikerna att skapa ett regelverk som gör att det blir lika enkelt att åka tåg genom Europa som att flyga. Det behövs bland annat fler nattåg och gemensamma bokningssidor där det går att boka i alla fall ett år i förväg. Som med flyget. Press behövs alltså. För även om flyget och turismen står för några få procent av vår klimatpåverkan så är problemet med turismen är att det är ett växande miljöproblem. Och växande problem är alltid ett extra bekymmer.

Klimatkompenserar
För egen del har jag valt att klimatkompensera mina flygresor genom att stötta VI-skogen och på så sätt plantera träd i Afrika. Jag kompenserar 125 kg koldioxid med ett träd. Det betyder 4-5 träd per person för en resa tur och retur till Medelhavet. Till Italien till exempel. Jag har vänt mig till VI-skogen för att få bekräftat att jag räknat rätt. De svarade den 17 januari 2018 att de räknar att sex träd lagrar ett ton koldioxid. Alltså tycks det som att jag överkompenserar något. Jag kommer ändå att hålla mig till mina siffror. Varje träd kostar 20 kronor. Det behövs och det finns utrymme för betydligt mer kol bunden i biomassa på det här jordklotet. Det är också en sak som vi människor ställt till med. Därför är det fullt möjligt här och nu att kompensera varje flygresa med träd. Men det kommer inte att vara möjligt för all framtid. Och då behövs nya transportsystem. Och mer tid. Ibland undrar jag om inte vår inbillade ständiga tidsbrist är det största miljöhotet. Många anser sig inte ha tid att åka tåg till exempel.

Bäst text
Nåväl. Jag gillar Isobel text bäst av de jag länkat till här därför att hon inte först reser iväg och sedan gör avbön i syfte att få andra att avstå ifrån att göra något hon själv just gjort. Tvärt om har hon själv avstått ifrån att flyga i ett och ett halvt år innan hon skriver. Och hon skriver att hon måste leva efter det hon kommit fram till är rätt. Men att hon aldrig kräver det av andra. Det är bra. För själv tänker jag inte avstå ifrån att flyga. I vart fall inte än på några år. Men under tiden så tänker jag fortsätta klimatkompensera för de flygresor jag och min familj gör. Och jag tänker fortsätta välja tåget i första hand, när det alternativet fungerar.

Uppdaterad 2019-01-28. Bild från Manarola, Italien. #nofilter och allt sånt.

15 kommentarer på “Sluta-flyga-trenden är bra (men jag tänker inte göra det)

 1. Jag försöker tänka allt mer på klimatet i allt vad jag gör. Jag gör vad jag kan men är inte perfekt. Just flyg avstår jag gärna efter som det påverkar så mycket. Jag väljer hellre tåg.

 2. 2 saker när det gäller klimathotet och vad som kan göras åt det: Vissa ämnen är känsligare än andra och det är lättare att säga vad andra ska dra ner på en att själv dra ner på det man är intresserad av.
  Husdjur t.ex. har tydligen en ganska stor påverkan på miljön. Foderåtgången till USAs alla husdjur motsvarar matproduktionen för 62 miljoner människor http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/hundar-och-katter-star-stora-klimatutslapp/
  En större hund (schäfer) har samma miljöpåverkan som en bil https://www.sydsvenskan.se/2011-05-22/hund-varre-for-miljon-an-stadsjeep
  (gammal nyhet och det låter i mina öron konstigt men det kanske kan stämma)
  Nu är ju husdjur i princip heliga i Sverige så det skulle förvåna mig om klimatdebatten är mogen för det ämnet. Men så har jag ju inga husdjur heller så det är ni andra som ska göra något åt den biten :)

  1. Du har helt rätt! Det är vissa saker som andra anser sig ha rätt att påpeka att andra gör fel. Vad gäller klimatfrågan är det främst två saker. Att flyga och att äta kött. Störst klimatpåverkan som vi gör i livet är när vi skaffar barn. Bilen är en annan stor bov. Sedan kommer kanske flyget. Och möjligen därefter köttet. Och sedan kommer nog boendet för de flesta. Sedan kanske husdjuret. Allt beror så klart på den enskildes val och omständigheter i övrigt på varje område.Men! Det är intressant att vissa av dem är det okej att anklaga andra för att de gör. Andra ses som en privatsak.

   1. Och i och med att jag är en syndare på de fem första måste jag ju hitta nåt där jag inte syndar och som jag kan klanka ner på ;)

   2. Eller hur! Men du har en poäng. Därför att många av de som klankar ner på oss som reser mycket är ”månskensbönder” som jobbar heltid i stan men bor långt ut på landet och ”måste” ha en stor bensinslukande bil därför. Givetvis har de.oftast flera stora hundar också. De tycker att vi som flyger ska avstå flyg därför att det är ”nöjesresor” som är en onödig ”lyx” att deras eget jordbruk är ett ”nöjesjordbruk” och deras hundar ”nöjeshundar” har liksom inte fallit dem in. ”Människor har brukat jorden i tiotusentals år och haft hundar ännu längre” Jo. Det var där problemen började. Industrialismen har accelererat problemen. IT och media (inklusive TV) påverkar snart växthuseffekten lika mycket som flyget. Också saker som vi mest har för nöjes skull.

    Summan av kardemumman är att hela samhället måste ställa om och att kedjan börjar med forskning, investeringar, politiska beslut och internationella överenskommelser. Att kändisar går ut och offentligt bojkottar flyg knuffar de frågorna framåt en liten bit. Att jag avstår flyg påverkar inte ett skit. Det syns inte ens i flygbolagens statistik. Men. Jag kan ta ett ansvar för mina egna utsläpp. Och eftersom just flygandet väldigt mycket är en sak som jag hade kunnat avstå ifrån om jag hade velat så kan jag tycka att jag i första hand ska kompensera för just det. Så då gör jag det.

  1. Jag ser inte hållbar ekonomisk tillväxt som ett problem. Att VI-skogen skulle ge lokalbefolkningen problem har jag mycket svårt att tro på. Har du några belägg för det?

   1. Fattar jag engelskan rätt så menar han i princip att man inte ska stödja utvecklingsländer då det leder till ökade utsläpp?! Det kanske delvis stämmer men är ett ganska unket skäl att slippa resa från Manchester till London (som han tydligen bara kan göra med flyg) och föreläsa om klimatproblem. Så om jag anser att det största hotet mot jordklotet och mänskligheten är överpopulation ska jag med samma tänk sluta skänka pengar till Läkare utan gränser och Cancerfonden då de ju ser till att flera människor överlever. Jag tror inte det är det han menar eg utan problemet är att han inte kan göra avsteg från sina principer och snirklar därför in sig i högst tveksam argumentation för att hålla fast vid dom. Alla fattar att en miljökonferens på kort sikt är negativ för klimatet men det är viktigare att sprida informationen. Men som sagt, jag kan ju ha fattat engelskan fel också :)

   2. Ja, hela artikeln är ju märklig då den bygger på att han ska flyga från Manchester till London. Resonemanget om att det är bäst för jorden att motverka utveckling i utvecklingsländerna finner jag närmast chockerande oempatiskt.

 3. Vi gör alla våra moraliska val och får leva med den sociala status resultatet av dem innebär. Som en klok kvinna sa i en debatt nyligen: ”att nöjesflyga 2018 är lika coolt som att röka gula Blend”.

  (Att klimatkompensera gör varken till eller från jämfört med en långflygning per år)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s