resor

Sjuka prisskillnader på boende på Kuba


Jag är mitt inne i en fas där jag bokar boende inför en resa till Kuba. Jag har bokat hälften av nätterna och förvånas över prisskillnader och önskar tips inför återstoden.

Jag har bokat sju nätter mitt i vår vistelse. Tre nätter på ett litet privat boende som heter Casa Leibys y Papito el Zapatero i utkanten av Viñales. Det kostar oss 1 052 kr för tre nätter, två rum och fyra personer. Det är så klart ett enkelt boende. Men ändå. Boendet bokade jag via Airbnb. Här finns en rabattlänk för den som inte har använt appen innan. Du får 360 kr i rabatt på din första bokning.

Statligt hotell
Jag har också bokat in oss fyra nätter på ett statligt hotell på ön Cayo Levisa. Det kostar 16 676 kr för fyra nätter, två rum och fyra personer. Då ingår i och för sig helpension. Men ändå. Betyget hotellet får är inte ens högre än tre och en halv stjärna på Google. Men ön och stranden får fyra och en halv och det är naturskönheten som lockar. Vi får väl se om det är värt priset…

Booking fungerade inte
Hotellet hittade jag först på Booking, och där var det ett par tusen kronor billigare, men det gick inte att genomföra bokningen där, som de sa i slutet av bokningen när alla uppgifter var lämnade, kontokort och allt: ”från mitt land”. Så jag fick gå in på hotellets egen hemsida och betala ett högre pris. Nåja. Nu hade jag siktat in mig på den här ön så jag valde att bita i det sura äpplet. Men det är verkligen helt sjuka prisskillnader mellan de statliga hotellen, som oftast ligger på de finaste stränderna, och de privata boenden och värdshus som oftast ligger i städer och byar.

Återstår att boka
Nu återstår att boka tre nätter i början av resan. Kanske i Trinidad, men jag drar mig lite för den långa resan och funderar på Cienfuegos eller Varadero istället. Vi får se vad det blir. Som avslutning på resan ska jag också boka fyra nätter i Havanna. Har du några bra tips på boenden eller fina orter närmare Havanna är det välkommet.

Bilden föreställer den guidebok som ligger på fotpallen här hemma som ett komplement till internet när jag researchar inför resan.

10 reaktioner till “Sjuka prisskillnader på boende på Kuba

 1. Casa particular säger jag bara. Billigare och bättre än hotell. Vi träffade en kubansk-amerikanska och de hade bott på hotell för 2000kr/natt där vattnet inte ens funkade.

  1. Ja men precis! Tror att boendet jag bokade i Vinjales räknas som Casa Particular. Det statliga hotellet kostar nästan exakt 2000 kr/dubbelrum och natt. Vi får hoppas vattnet funkar…

 2. Till Varadero åker man för stranden, som är helt fantastisk, men jag vet inte om det finns casas där och om inte så ligger prisnivån för hotellen i paritet med vad ni får betala på Cayo Levisa och då ni ändå ska dit för sol o bad så tycker jag ni kan skippa Varadero. Cienfuegos tror jag är ett bra alternativ till Trinidad.

  1. Bra! Lite så jag tänker också. Tror i och för sig att det finns Casas i Varadero, men är osäker på om standarden är lika bra där som i de ”riktiga” städerna och byarna.

 3. Håller med. Otroligt dyrt boende i en kommunistisk land som visar sina kapitalistiska tänder.
  Tyvärr börjar jag tappa tron på recensioner efter det senaste hotellbokningen i Budapest. Hotellet skulle vara 4 stjärnigt, men 2 skulle ha varit mycket. Under byrån i rummet var den inte städat på flera år. Nu brukar jag inte kolla under byråer eller sängar, men råkade tappa min medicin som jag trodde att rollade in under byrån. Så jag tog min lilla ficklampa och vad såg jag? Massor av olika mediciner, flera pappersservetter, dammråttor som var tjockare än riktiga råttor. Rummet hade bara 2 eluttag och en var ju för nattlampan. 1 uttag skulle då räcka för att ladda mobil, kamera, bluetooth headset. Och då var jag ändå bara jag. Var ju flera saker till men vill inte skriva för långt.
  Var ganska så vansinnig att jag la ut över 1000 kr per natt, när ett hotellrum med utsikt över Donau och parlamentet hade varit billigare.
  Så jag verkligen undrar hur mycket kan man lita på recensioner.

  1. Sant. Jag har hört att det finns hotell som betalar eller låter personer bo gratis/med bra rabatt för att få fina recensioner. Så de går tyvärr inte att lita på helt. Intressant också det där med att kommunistiska statliga hotell tar sååå sjukt mycket betalt för ett mellanklasshotell. Tyvärr tycks staten ha skaffat sig ensamrätt på att ha hotell på Kubas finaste stränder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s