krönikor · miljö · resor

Jag tänker inte be miljörörelsen om ursäkt för att jag nöjesflyger

– Krönika –

Vad jag vet har miljörörelsen inte någon officiell lista över budord som anger hur en sann miljövän bör leva. Men jag är ganska säker på att om någon en dag skulle försöka sig på att sätta ihop en sådan lista så skulle den toppas av budordet ”du skall icke flyga”. Men jag fortsätter att bryta mot det budet. Men jag fortsätter också att klimatkompensera genom att plantera träd.

Det sägs ibland att internet består av olika bubblor. Jag befinner mig i flera olika sådana bubblor. En är en bubbla där många av oss miljöengagerade människor håller till. En annan befolkas av människor som liksom jag älskar att resa. Synen på flygresor kunde inte vara mer olika än i dessa båda bubblor!

I den stora gruppen ”vi som gillar att resa” på Facebook ställs för all del enstaka frågor om till exempel bussresor i Europa och det delas bilder även från Sverige, Norge och Danmark som ju enklast nås med bil och/eller tåg. Men. Allra mest delas tips och råd om resor som förutsätter flygresor. Knappt någon problematiserar att utsläppen bidrar till växthuseffekten. Jag har själv några gånger försökt dela information i den gruppen om möjligheten att klimatkompensera flygresor genom att till exempel låta plantera träd i Afrika. Responsen har då varit noll. Inget intresse alls. Andra personer har vid några ytterligt få tillfällen i gruppen ifrågasatt flygandet helt och hållet. Inte heller de når fram. Överhuvudtaget.

På Twitter däremot följer jag många som liksom jag är engagerade i klimatfrågan. För inte så få av dessa är det istället djupt moraliskt fel att nöjesresa med flyg. Just ordet ”nöjesresa” används regelbundet som ett skällsord. Som om det vore mer fel att flyga för reakreation, välbefinnande eller för att lära sig mer om världen, än att slentrianflyga i tjänsten till möten som lika väl skulle ha kunnat hållas på Skype! Eller åtminstonne – som jag idag – ta tåget på dessa tjänsteresor.

Jag har till och med under årets sommar sett påståenden om att det skulle vara bättre att avstå ifrån att flyga än att släcka de bränder som pågick då. När jag påpekade att just då gjorde det betydligt mer nytta för miljön att släcka bränderna än att avstå en flygresa fick jag ett trött och ironiskt ”Öh. Ok. Noterat.” till svar. Så pass djupt sitter övertygelsen hos många att klimatkrisen bäst hanteras genom att privatpersoner slutar flyga.

I förra veckan såg jag ett videoklipp på Facebook från ett radioreportage om att ta tåg och båt till Mallorca. Jag lyssnade aldrig på själva radioprogrammet, men om jag förstod saken rätt så var slutsatsen av reportaget att vi i framtiden inte kommer att ”ha råd”, med hänsyn till växthuseffekten, att göra Europa-resor ens om vi avstår ifrån att flyga. I vart fall inte varje år.

Det är svårt att spå framtiden. Men ett är säkert. Om mänskligheten alls ska ha någon framtid behöver vi ställa om hela samhället. Och det snabbt. Miljön och klimatet är inget särintresse, det är en fråga om allas vår överlevnad. Det visar inte minst den rapport från FN:s klimatpanel som kom igår. Det kan inte uteslutas att det även innebär att vi måste sluta flyga på sikt. Exakt hur det går med den saken vet vi inte idag.

Men några nöjen måste vi få behålla. Jag tror att en av de saker som gör oss till människor, kanske den viktigaste saken, är att vi fortsätter leka hela livet. Att vi även som vuxna ägnar oss åt nöjen och inte bara nytta. Vad vore ens vitsen med mänsklighetens överlevnad om vi inte ska få ägna oss åt några nöjen? Alls?

Och jag hoppas verkligen att vi hittar vägar som möjliggör ett på riktigt långsiktigt hållbart resande i framtiden. Höghastighetståg, vanliga tåg som fungerar och håller tidtabeller, bilar som går på hållbar energi, fler resor till fots och på cykel. Och: detta kompletterat med ny teknik för flyget som – jag vet – inte finns framme än.

Och under tiden som vi väntar på att framtiden ska anlända, kan de av oss som inte förmår oss att sluta flyga genast, och som fortfarande hoppas att vi ska kunna resa och uppleva världen även i framtiden, förutom att vi alls ska ha någon framtid, i vart fall klimatkompensera våra flygresor. Jag kompenserar mina och min familjs flygresor genom att låta plantera träd i VI-skogen runt Victoriasjön i Afrika. Det finns andra sätt. Kanske till och med några som är bättre. Men redan i och med att jag gör det jag gör, gör jag mer än de flesta.

Miljörörelsen får ursäkta, men jag tänker inte be om ursäkt för att jag ”nöjesreser”. Inte när jag gör det med tåg, båt eller etanoldriven bil. Och inte heller när jag gör det med klimatkompenserat flyg. Så det så!

7 reaktioner till “Jag tänker inte be miljörörelsen om ursäkt för att jag nöjesflyger

  1. Jag tror inte på att döma andra för hur de lever. Att informera är bra och nödvändigt men att skuldbelägga fungerar nog sällan så jag tycker inte att du ska ta åt dig av okunnig kritik. Jag är också väldigt bekymrad för klimatets skull och tycker att den frågan borde överskugga alla andra politiska frågor. Vad spelar det för roll hur vi löser alla andra ekonomiska frågor och välfärdsproblem om vi inte har en planet vi kan leva på. I mina allra mörkaste stunder (inte så ofta) tänker jag att vi människor får vad vi förtjänar den dag vi försvinner och kanske får lämna över till varelser som bättre klarar att överleva i den värld vi har förstört. Men, som jag skrev, är det inte mitt vanliga sätt att tänka utan oftast är jag mer positiv än så :) Jag ska erkänna att jag inte är bättre än någon annan men jag ska snart byta min bensinbil till en hybrid. En liten åtgärd i alla fall.

    1. Varje resa börjar med ett steg. Att byta bil är ändå ett rejält kliv. Vi har en etanolbil. Får se vad det blir nästa gång. Tack för dina synpunkter även i övrigt. Jag tror inte heller att det är kört. Vingstedt bara hjälpas åt så fixar vi det! 👍

  2. Det här är inte lätt. Jag har funderat tidigare och nu efter ditt inlägg. Man slits mellan lusten att se världen och det dåliga samvetet när man reser med flyg. Träd i Vi-skogen har jag planterat hela mitt vuxna liv men inte enkom för att klimatkompensera. Hur fort blir en planta ett träd som hjälper miljön? Skulle man kunna ransonera, ha en flygmotbok? Om jag har gjort ett flyguppehåll på tio år, har jag då rätt att ta ut de resor jag skulle ha gjort under de åren och flyga extra mycket? Nej, det låter barockt. Ungefär som att var och en har rätt att förstöra si och så mycket. Jag erkänner att jag kan för lite om detta med klimatpåverkan för att kunna uttala mig om hur man bör göra, men för mig känns klimatkompensation vid flygresor lite som avlatsbrev. Det är som du skriver, vi behöver ställa om helt och tänka om på alla plan. Mycket är på gång men det går för långsamt.

    1. Skillnaden mot avlatsbrev är väl att träd gottgör på riktigt, tänker jag. Att jag låter plantera ”mina” just via VI-skogen är just för att deras verksamhet bidrar till mer än klimatkompensation. Bra att du också stöttar deras verksamhet!

  3. Det blir ofta ”enögt” i diskussioner och då blir det revirtänk istället. Vi borde välprata om allt flyg, dvs nöjes, tjänste och frakt, på en och samma gång.

      1. Idag kom jag på ett annat flyg som aldrig diskuteras – det militära. Och sedan vandrade tankarna vidare till att fundera över hur stor miljöbov krig egentligen är. Skulle man kunna stoppa krig med hänvisning till miljöhänsyn? Ingen av de stridande vinner, ingen förlorar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s