hållbart resande · krönikor · miljö · resor

Flyga eller sluta flyga – men kan vi sluta kasta skit på varandra?

– Krönika –

Jag åker tåg men jag tänker på flygdebatten. Det är nu över en vecka sedan Aftonbladet publicerade en krönika av Johan Norberg med rubriken ”att sluta flyga räddar inte världen – bara våra samveten”. Men jag kan inte riktigt släppa den. Eller hela flygdebatten – för den delen.

Jag åker tåg till jobbet. Gryningen anas som en orange linje vid horisonten. Över den mörkgrå moln med lätt lila toner och strimmor av det orangea. Ljuset kan bara anas. Det kommer att bli en vacker soluppgång. Men jag tänker alltså mest av allt på flygdebatten.

Förlöjligar
Jag tycker att Norbergs inlägg är raljant och förlöjligar dem som valt att sluta flyga. Med mest rena trams-argument dessutom. Om dem som valt att helt sluta flyga skriver han bland annat: ”Problemet är bara att deras val inte kommer göra någon skillnad. Även om 100 000 svenskar aldrig mer skulle flyga ökade flygandet i Asien med tre gånger så många passagerare bara i går.”

Att något ökar på ett oroande sätt har väl aldrig varit ett bärande argument för att inte göra något åt det? Prova istället med till exempel: ”Övervikt blir allt vanligare i Asien – därför behöver vi inte göra något åt problemet i Sverige.” Eller prova med snatteri. Eller något ännu värre brott. Det fungerar ju inte som argument. Eller hur?

Klimatkompensera
Det är dock bra att han lyfter möjligheten att klimatkompensera flygresor. Det är faktiskt den bästa kompromiss jag har kunnat hitta mellan att flyga på som om ingenting hänt och att stanna på marken.

Gör skillnad
Men. Självklart är det en bra sak att allt fler väljer att sluta flyga. Självklart gör deras val en skillnad. De sätter press på flygbolag och politiker och utgör ett bra underlag för fler nattåg till kontinenten och för bättre bokningssystem för internationella tågresor. De sätter också fokus på klimatfrågan i stort. Och det behövs. FN:s världsmeteorologiska organisation, WMO har precis meddelat att det är troligare att jordens årsmedeltemperatur har stigit med 3-5 grader vid årshundradets slut än att något av 1,5- eller 2-gradersmålen klaras. Ett mycket oroande besked.

De som avstår ifrån att flyga gör alltså en insats för klimatet som är värd ett erkännande, även från oss som inte gör samma val.

Men. Igen. Detta ger inte dem som gjort detta val moralisk rätt att vara elaka och anklagande mot oss som inte har gjort samma val.

Upphakning
Det finns sedan flera år i svensk debatt en väldig upphakning på flygandet när det gäller klimatfrågan. Många miljöengagerade har landat (!) i att flyget är det lättaste i deras egen livsstil att avstå ifrån. De talar ofta om semesterflygandet som en ”onödig lyx”.

Men bara för att det är lättast för just dem, så behöver inte det vara det lättaste för dig och mig att avstå ifrån. Jag avstår ifrån annat, som att bo stort, köpa mycket kläder och att ha en fossil-bil. Inget av det är en stor uppoffring för mig.

Uppoffring
Att avstå ifrån att kunna komma ut och se världen vore en mycket, mycket större uppoffring. För just mig. Så istället för att helt avstå flyg så har jag valt att åka tåg så mycket jag kan hellre än att flyga. Och att klimatkompensera när jag väl flyger.

Jag tycker att det är jättebra att det blivit ett stort fokus på resor och hållbarhet. Det är ett ämne som jag brinner för. Så det är suveränt bra att det skrivs. Men.

Kasta skit
Det är nu snart fyra år sedan jag skrev inlägget ”sluta kasta skit på oss som reser”. Inte mycket har blivit bättre. Det enda som har hänt är att skitkastandet blivit ännu vanligare. Från båda sidor.

När jag kommit så här långt i texten sitter jag igen på tåget. Har varit och jobbat och simmat mellan skrivandet. Jag åker tåg och buss genom mörkret.

Börja lyssna
Om det ska kunna bli en ny gryning för den här planetens, och mer specifikt mänsklighetens, överlevnad på lite längre sikt, så tror jag att vi måste hitta ett nytt sätt att kommunicera med varandra kring klimatfrågan. Vi behöver sluta kasta skit på varandra helt enkelt. Fortsätta prata om frågan. Men precis lika mycket börja lyssna på varandra också. Jag tror att det vore en bra början. Om vi nu alls vill komma framåt. Med eller utan flyg.

Hur tänker du?
Därför är min fråga till dig: varför väljer du att flyga eller att inte flyga? Vilka är dina motiv? Och hur tänker du kring klimatfrågan?

13 kommentarer på “Flyga eller sluta flyga – men kan vi sluta kasta skit på varandra?

 1. Jag väljer hela tiden när det är värt att flyga, har helt valt bort de långa flygningarna för korta vistelser. Två veckor i Florida rena drömmen, men nej det blir inget.. Försöker boka via flygresor.se där jag lätt kan välja en resa som påverkar lite mindre.. Reser färre och under längre tid.. klimatkompenserar flygningarna till Vi skogen, det känns lite bra i det dåliga samvetet.. Kör elbil och försöker tänka miljö i vardagen.. Måste tro att vi kan ändra det! att forskning går framåt att vi på sikt flyger mycket mera miljövänligt..

 2. Som sagt, Norberg tillhör en tankesmedja med finansiering av oljebolag så han är inte trovärdig. Du har ju helt rätt i att det låter jättedumt att sluta fokusera på Sverige på grund av vad som görs i Asien!

  Att så många hakat upp sig på flyg är såklart för att det inte bara är procenten utsläpp som räknas där utan höghöjdseffekten. Utsläppen får så mycket värre effekt högt däruppe.
  Jag flyger endast om jag ska till avlägsna öar (Island, Cypern…) men väljer sällan sådana resmål. Skulle flyga till England om det hände något i släkten också och dit går det ju inte ens färja längre från Skandinavien men i år har det som sagt blivit en tågresa till England och en tågluff till Rom m.m. Jag är övertygad om att om flyget betalade sina kostnader och om vi såg på tid annorlunda så människor hade tid att resa långsamt så skulle många fler ta tåget.
  Jag tycker också att resandet är svårast att överge men vi MÅSTE tänka om. Jag åker tåg till jobbet, bor i liten energisnål lägenhet i storstad och har dragit ner på köttätande jag också men inser att jag måste prioritera om min tid och resa samlade veckor med tåg istället för kortsemestrar. Det går inte annars. Jag både tror och hoppas att det kommer ett nytt sätt att se på tid, även om tågresor såklart också påverkar.

  1. Jag håller med dig helt och fullt på alla punkter.

   När jag klimatkompenserar mina flygresor dubblerar jag det antal träd som krävs för att ta hänsyn till höghöjdseffekten. (Ibland undrar jag om det kanske blir dubbel dubblering om flygresor redan dubblerat av samma anledning – ska utreda det vid tillfälle).

   Vad gäller att resa mer samlat så föredrar jag också det, men med barn i skolåldern är det inte helt enkelt. När vi hade katt så var det ytterligare ett bekymmer i sammanhanget.

   Vi måste tänka om. Det värsta är att det tar tid att ställa om. Ledtiderna för att bygga om Europas järnvägar och tåg så att järnvägen kan ta merparten av flygtrafiken handlar om decennier.

   Men bra att beläggningen på tågen ökar nu. Så länge det saknas kundunderlag händer i bästa fall inget. I värsta fall fortsätter man att lägga ner…

 3. Bra inlägg, håller med dig i det du skriver. Har också funderat kring just punkten som gäller att avstå från sin allra största passion i livet, dvs i mitt fall att upptäcka världen men i ganska många andras fall något helt annat. Svårt dock att lyfta i en diskussion pga för den som redan bestämt sin åsikt låter det som ett lyxproblem.

 4. Jag tänker alltid på miljön särskilt när jag handlar, alltid ekologiskt och kravmärkt när det finns. Äter inte kött. Använder snällare rengöringsmedel och tvättmedel. Undviker plast. Sorterar alla sopor, gör bokashijord av mitt matavfall. Kör bilen på etanol.
  Men…
  Jag flyger en gång om året tur och retur, en semesterresa som jag inte har dåligt samvete för.

 5. Så sant att det behövs samtal i respektfull ton om detta. Att stå och hetsa i varsin hörna tjänar ingen på. Allra minst miljön. För egen del behöver jag tänka mer på hur jag kan agera och vilka val jag kan göra då det gäller mitt resande. Så är det.

 6. Åhh vad ni är goda, sådär riktigt goda, sådär bara riktigt goda som en korkad Svensk kan vara.
  Alltså allt du gör lämnar avtryck i miljön, även om du återvinner din tetrapack använder du säkert rent vatten för att skjölja ut den, ni skjöljer väl ut era bajskorvar med minst 7 liter rent vatten, torkar er i rumpan med papper som ni erhållit genom fruktansvärt miljöbelastande transporter.
  Lägg ner, se istället till att minska era industri-kemiska avtryck från såväl kost till eran yttre miljö.
  Utan co2 dör allt liv på jorden, fatta det. En höjning av co2 halten leder inte till dödsvärme, istället leder det till mer växtlighet och mer syre i luften, trist va?
  Nå Inger, svar på tal?

  1. Snälla du! Mer koldioxid i luften leder till mindre syre i luften. Inte mer. Nästan allt luftens syre var koldioxid från början. Men syret kommer inte ta slut på grund av att vi förbränner fossila bränslen. Långt innan dess har mänskligheten nämligen dött ut. Vi kan inte ens andas om koldioxidhalten blir för hög. Även om det finns syre. Men inte heller det kommer att ta död på oss. För innan dess har vi dött ut på grund av klimatförändringarna. Såväl korkade svenskar som alla andra.

   Jag hoppas dock, och i mina ljusaste stunder till och med tror, att det inte ska behöva hända.

   Men ska vi kunna vända på det här måste stora delar av världens befolkning utbildas i grundläggande naturvetenskap. Jag inser att DET är uppförsbacke med tanke på alla självgoda besserwissrar som finns där ute, som tror sig veta allt, trots att de saknar de mest grundläggande kunskaper. Sorgligt. 😢

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s