flyg · hållbart resande · miljö · resor · sociala media · tåg

Därför blir människor arga när du ”påpekar” att de borde dra ner på sitt flygande

I söndags såg jag en fråga i en Facebook-grupp för personer som gillar att resa: ”Apropå min kommentar om ett tidigare inlägg. Varför blir människor arga när jag påpekar att de borda dra ner på sitt flygande?”

Här är mitt svar på den frågan:

Jag tycker att debatten om resor och hållbarhet är bra och viktig. Jag åker därför själv tåg när det är möjligt och jag klimatkompenserar mina flygresor, till exempel.

Men även om vi stannar på marken för resten av våra liv så löser inte det inte klimatfrågan. Det viktigaste med flygandet vad gäller klimatkrisen är istället att det inte fortsätter att öka som det gjort tidigare. Och så klart är det bara bra för miljön om antalet flygresor istället kan minska. Och på sikt måste de nog göra det.

Men, tyvärr. Vi ser det på utsläppen under pandemin. Att det inte hjälper så mycket att vi inte flyger. Utsläppen av växthusgaser är nästan precis lika höga ändå. Trots att en oerhört stor andel av alla flygplan stått på marken i snart ett helt år. Det beror på att det är andra utsläpp än de från flyget som dominerar. Det är därför väldigt mycket mer än bara flygandet som vi måste ändra på om klimatkrisen ska kunna hejdas. Väldigt. Mycket. Mer.

En sak återkommer hela tiden. Att många anser att det är ONÖDIGT att resa. Som om det vore det enda vi gör i våra liv som inte motiveras enbart utifrån vår dagliga överlevnads skull!?

Att undvika flygresor är nog bra för att minska vår klimatpåverkan. Men inte är detta den enda och helt avgörande faktorn. Inte ens i närheten.

Att människor känner sig påhoppade när du ”påpekar att de borde dra ner på sitt flygande” är kanske inte så märkligt. Hur skulle du känna det om någon ”påpekade” att du inte bör skaffa fler än högst två barn, borde skaffa en mindre bostad, borde surfa mindre på nätet eller vad som någon främmande människa nu kan få för sig att ”påpeka” att du borde?

Att människor blir arga hör alltså ihop med just det att du – helt oinbjuden – ”påpekar” – hur de borde leva sina liv.

Om du istället berättar om hur du reser, delar tips på dina favorittågresor till exempel, så kommer nog ingen känna sig påhoppad.

Bild: Tåg på centralstationen i Stockholm.

Läs mer: Flyga eller sluta flyga – men kan vi sluta kasta skit på varandra?

4 kommentarer på “Därför blir människor arga när du ”påpekar” att de borde dra ner på sitt flygande

  1. Väldigt bra inlägg! En sak som faktiskt gör mig väldigt irriterad är människor som tycker sig veta vad just jag borde eller inte borde göra. Och nu pratar jag inte bara om flygandet. Både främlingar och människor jag känner tycker att jag borde göra både det ena och det andra – köpa bostad istället för hyra, investera i fonder, studera dittan och dattan. Det är faktiskt en stressfaktor hur folk lägger sig i en annan människas små livsval. Och med vetskapen att miljön inte räddats alls av att en stor del av flygplanen står på marken så tror jag att jag släpper flygskammen när pandemin är över. För det ska krävas oerhört snabba tåg för att jag skulle välja det framom flyg då jag åker t.ex. till Sydostasien 😉 Sen behöver jag ju kanske inte ta långflyg många gånger per år, utan för mig räcker 1 eller max 2 långflygningar riktigt bra för mina resebehov.

    1. Tack! 💕 Det är precis det jag menar. Vi bor också i hyresrätt och jag vet att det ekonomiskt är sämre på lång sikt. Men det finns andra fördelar som vi värdesätter. Och sparandet vet jag att jag borde fokusera mer på. Men mina livsval är mina. Andra får gärna fråga om hur jag resonerar och komma med råd när jag ber om dem. Men att bara hoppa på mig för det ena eller andra livsvalet tycker jag inte är så konstruktivt.

  2. Kunskap, erfarenhet, behov och balans är bra att använda sig av i alla typer av val och beslut, tycker jag. Vill eller behöver jag samråda och/eller diskutera vad det nu än gäller, kan jag själv ta initiativ till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s