miljö · resor

Europa – Miljö- och klimatpåverkan från flyget fortsätter öka

Förbättrad teknik, effektivare verksamheter, bättre flygplatser och marknadsbaserade åtgärder har inte varit tillräckliga för att mildra luftfartssektorens växande inverkan på miljö, klimat eller människors hälsa. Dessa är de viktigaste resultaten i en ny rapport, som offentliggjorts gemensamt idag av Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA), Europeiska miljöbyrån (EEA) och EUROCONTROL.

Den europeiska luftfartsområdesrapporten 2019 , som offentliggjordes av EASA , EES och Eurocontrol idag, presenterar en uppdaterad utvärdering av luftfartssektorns miljöprestanda i Europa.

I rapporten framgår att luftfartens utveckling har skapat ekonomiska fördelar, stimulerat innovation och förbättrat transporterna inom Europa. Men även att sektorn har ökat sin negativa inverkan på klimatförändringarna. Även buller har ökat och flygets ökat sitt bidrag till dålig luftkvalitet.

Hans Bruyninckx, verkställande direktör för EES, sade att ”rapporten bekräftar att de nuvarande trenderna och utsikterna inom luftfarten inte är förenliga med att skydda miljön, klimatet och människors hälsa. Europa måste få till en mer hållbar luftfartssektor. Stark politik och robust genomförande kan mildra framtida effekter av en växande sektor samt främja innovation och den grundläggande förändring som krävs vad gäller konsumentbeteendet. ”

Viktiga resultat i rapporten:

1. Antalet flygningar (EU28 + EFTA) ökade med 8% mellan 2014 och 2017 och förväntas växa med 42% från 2017 till 2040 i den mest sannolika prognosen.

2. Tekniska förbättringar, förnyelse av flottan och ökad driftseffektivitet har delvis kunnat motverka effekterna av den senaste tillväxten, men ändå har både buller och utsläpp ökat.

3. År 2016 svarade inhemsk luftfart och internationell luftfart för 3,6% av de totala utsläppen av växthusgaser från EU28 och för 13,4% av utsläppen från transporter.

4. Luftfartens miljöeffektivitet fortsätter att förbättras och år 2040 väntas ytterligare förbättringar i genomsnittlig bränsleförbrukning per passagerarkilometer (-12%) och bullermängd per flygning (-24%).

5. År 2040 förväntas utsläppen av CO2 och NOX från luftfart ha ökat med minst 21% respektive 16%.

Bilden är min egen från Madrid i början av november 2018. Vår resa klimatkompenserade jag så klart – genom att låta plantera träd i VI-skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s