5 snabba · resor

5 snabba (mot slutet av februari 2019)

#1. Drabbade av flygbolag i konkurs
Förra lördagen gick Flybmi i konkurs. De flög bland annat på sträckan Norrköping – München. Min bror med familj är glada att flygbolaget inte kursade på fredagen. Då flög de nämligen med dem på sin väg ner mot Dolomiterna för skidsemester på sportlovet. Där har de för övrigt har haft ett fantastiskt väder enligt de underbara bilder som de postat på sociala medier. Men däremot ställdes den ursprungliga hemresan in i och med konkursen. Min brors familj har löst det hela genom att boka in sig på Norwegian för hemresa till Sverige nu i helgen.

#2. Norwegians trubbel fortsätter
Ett modigt beslut mot bakgrund av att Norwegians trubbel, som jag skrev om för tre veckor sedan, fortsätter. Bolagets aktiekurs på Olslobörsen har fortsatt falla och flygbolaget har också meddelat att de stänger tre av sina åtta baser i Spanien i år, i en allmän besparingsvåg. Det rör sig om baserna på öarna Mallorca, Tenerife och Gran Canaria, som kommer att läggas ned i april respektive november. Om bolaget inte kursar innan dess då, vill säga…

#3. Miljonböter för Ryanairs nya bagageregler
Några som varit snabba med att sprida rykten om Norwegians ekonomiska trubbel var Ryanair. Vad de nu kan ha att tjäna på det? 🙄 Men nu har de själva råkat ut för en egen rejäl ekonomisk smäll på grund av sina bagageregler, något som de annars brukar se till att deras passagerare gör. Dock kostar det inte en passagerare som missat reglerna fullt lika mycket som de böter flygbolaget nu kan åka på.

Italiens konkurrensverk kräver nämligen Ryanair på drygt 30 miljoner kronor i böter. Anledningen är de nya regler om handbagage som flygbolaget införde i höstas. Det italienska konkurrensverket anser att detta var en smyghöjning av biljettpriset. Tidigare var det okej att ta med en nättare kabinväska med en maxvikt på tio kilo när man flög med Ryanair. Men den 1 november införde bolaget nya regler som innebär att det kostar 80 kronor att ta med en sådan väska om du köper det samtidigt med att du köper din resa. Vill du lägga till kabinväskan senare kostar det från 100 kronor och uppåt.

#4. Följ tåget i realtid på kartan
En rolig resenyhet som har berättats i veckan är att SJ nu lanserar en ny funktion, ”Var är mitt tåg?”. Nu kan man se exakt var ett tåg befinner sig i realtid samt se hur snabbt det kör. Tanken är att det särskilt ska hjälpa dem som tågpendlar med SJ. Den som vill kan testa funktionen redan nu i SJ Labs-appen. Den kan laddas ner till både Apple och Android och ”Var är mitt tåg?” finns med i den senaste uppdateringen.

#5. Make the World Greta gain
På Twitter har jag de senaste veckorna sett flera personer leka med Trumps gamla slogan ”make America great again” genom att skriva sådant som ”make Europe Greta again” eller ”make the World Greta again”. Utsagorna syftar ju så klart på, förutom Trump, på Greta Thunbergs makalösa framgångar med att nå igenom bruset med klimatfrågan.

Bara den här veckan har hon varit i både Bryssel och Paris och demonstrerat tillsammans med tusentals ungdomar. Talat inför en EU-kommité och träffat Frankrikes president.

Jag vill dock omformulera ordlekarna om detta genom att stryka en enda liten bokstav. För det är nu det händer! Det är nu det vänder. Om bara tillräckligt många av oss andra tillåter hela världen att dra fördel av, och överleva, tack vare Gretas insatser. ”Make the World Greta gain”.

2 kommentarer på “5 snabba (mot slutet av februari 2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s