#1. Flygvärdinnor drogades och våldtogs av piloter
New York Times skriver om tre flygvärdinnor på flygbolaget JetBlue som drogades av två piloter på samma bolag och utsattes för olika grader av sexuella övergrepp, enligt den stämningsansökan, som två av flygvärdinnorna lämnat in till domstol, mot piloterna och flygbolaget.
Om deras historia stämmer så har inte bara piloterna burit sig åt som kvalificerade praktarslen utan även flygbolaget som knappt verkar ha brytt sig om händelsen. Flygvärdinnorna, som mår mycket dåligt efter händelsen, hävdar att flygbolagets brist på agerande mot piloterna är en del av flygkulturen.
Skandal, säger jag.
#2. Klimatexperter om sitt egna flygande
På tal om flygkultur så har flyget blivit den tydligaste symbolfrågan i klimatdebatten på senare tid. I Aktuell Hållbarhet talar tre miljö- och klimatexperter ut om sitt eget flygande.
Ingen av dem hävdar att de helt slutat flyga.
Johan Rockström säger: ”Personliga ansträngningar att minska utsläppen av växthusgaser är viktiga, från att minska matavfall till mindre bilkörning och flyg”. Men samtidigt: ”Sättet att lyckas med en omvandling till en hållbar framtid är inte är att sluta med allt som vi associerar med en modern livsstil. Vi kommer inte att göra Sverige till ett koldioxidfritt samhälle genom att sluta flyga.”
#3. Högskolorna flyger mest
Sveriges radio intresserar sig också för flygets klimatpåverkan och har därför granskat statliga myndigheter och funnit att universitet och högskolor är de statliga myndigheter som står för störst utsläpp av koldioxid från flygresor.
Över hälften av de 100 000 ton koldioxid som myndigheterna släppte ut 2017 kom från myndigheter under utbildningsdepartementet – och allra mest från Karolinska institutet.
#4. Tätare turer med nattåg
Ett bra alternativ till flyg är nattåg. Sydsvenskan skriver om nattåget Malmö-Berlin som är en säsongsbaserad trafik som Snälltåget kör vid påsk, Kristi himmelfärdshelgen och under högsommaren från den 24 juni till den 18 augusti. Och de skriver vidare att sedan samtliga platser under våren sålts slut förstärks trafiken med tolv extra avgångar under vecka 28 och 29. Bokningsläget är 75 procent högre än i fjol och har fyrdubblats sedan 2017.
Snälltåget med fler aktörer satsar också på att underlätta bokningen genom att erbjuda fler destinationer i samarbete med tyska DB. Även SJ har lovat öppna sin bokning för fler utländska destinationer.
Och igår hörde jag gymnasieungdomar på Öresundståget prata om att tågluffa i sommar. Så nog är tåg trendigt igen!
#5. New Orleans börjar bli trendigt
Och på tal om trendigt. Idag publicerar Expressen en lång artikel om musikresor till New Orleans i Lousiana, USA. Där skriver de bland annat:”Ryktet om den speciella stämningen i New Orleans har spridit sig, och på senare år har staden blivit trendig att resa till. Det pågår samtidigt en uppgradering i stil på många håll här.”
Inte visste jag att vi var så trendiga när vi besökte the Big Easy förra sommaren! Passa på att både se och äta alligator när du ändå är här.
See you later!
—
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
” Vi kommer inte att göra Sverige till ett koldioxidfritt samhälle genom att sluta flyga” Årets citat?
Ja, det är i alla fall väldigt ”spot on”.
Egentligen är det väl inte heller någon som påstår detta men hela andan i debatten om flyget och klimatet är ju att vad det hela handlar om är att alla måste sluta flyga…
Jag tågluffade i Europa som 19-åring och är sugen på att göra det igen, men nu på ett mer ”moget” vis (schyssta hotell, god mat, sittplats på tåget …). Det är roligt om det blir ett allt attraktivare alternativ för såväl unga som vuxna.
Jag också tågluffade i ungdomen. Flera gånger. Jätteroligt att det har kommit tillbaka! :)
Trendigt eller inte, New Orleans har alltid varit i toppen på min bucketlist :)