djur · natur · resor · vackra platser

Zebran är inte vit med svarta ränder!

Randigt är roligt. Och ränderna går aldrig ur. Zebror är festliga djur. Som ibland vänder rumpan till.

Som här i Ngorongorokratern i Tanzania. Här tillbringade jag min 50-årsdag för ett par år sedan. En kombinationsresa med safari på fastlandet och sol och bad på Zanzibar. Sådana resor finns att boka via olika arrangörer i Sverige men blir då riktigt dyrt. Du kan göra som jag och spara en hel del pengar genom att boka själv.

Vita ränder
Men visste du att zebrorna inte är vita med svarta ränder? Forskning har visat att zebrorna som embryon först är svarta för att mot slutet av sin utveckling i livmodern få de vita ränderna.

Där ser man. Svarta djur med vita ränder, alltså! Vad trodde du?

(Och nej, det ÄR inte ett aprilskämt för detta har jag läst på Wikipedia.)

9 kommentarer på “Zebran är inte vit med svarta ränder!

  1. Hmm..Jag har nog inte tänkt svarta ränder..svartvitt mönster? …När du frågar hamnar jag i ”Hur tänkte jag innan egentligen”

  2. Då lärde jag mig något nytt. Det påstås också att teckningen leder till att stickande insekter blir förvirrade och zebror klarar sig undan dem bättre än andra. Men då kan man ju undra över varför inte fler är randiga. Till och med infödda människor borde vara randiga. Eller hur?

    /Skvitt

  3. Zebran är mitt favoritdjur..gillar mönstret..har lite av mönstret i min lilla vrå ..bla en matta, duchdraperi.
    Har även blusar med zebra ränder.. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s