#1. Hemläxa om hållbart resande
För femtonde året i rad har Svenskt Kvalitetsindex mätt hur svenska inrikesresenärer upplever sina resor med buss, flyg och tåg. Bussresenärerna är mest nöjda och tågresenärerna minst nöjda.
I årets undersökning uppger kunderna att hållbarhet är viktigt, men miljöfrågan kommer fortfarande långt ner när det är dags att resa själv. Både kortare restid och bekvämlighet kommer långt före ett miljövänligare alternativ.
Samhällsansvar och hållbarhet är ändå frågor som blivit viktigare för resenärerna. Här är den stora utmaningen bristen på kommunikation i dessa frågor. Det är bara flygbolaget BRA som får ett okej betyg av sina kunder kring just kommunikationen av hållbarhet. Resterande får en rejäl hemläxa.
#2. Kryssningsfartygen värre än flyget
Och på tal om dålig information och okända aspekter kring transportsätt: I veckan har SVT avslöjat att inrikes sjöfart släpper ut nästan dubbelt så mycket luftföroreningar och växthusgaser mot vad som tidigare har varit känt. Det är en ny rapport från SMHI visar att den befintliga statistiken varit missvisande. Enligt myndigheten står sjöfarten mellan svenska hamnar i själva verket för mer utsläpp än inrikesflyget.
Förra året var en rekordsäsong för kryssningstrafiken till Sverige. SVT har visat hur internationella kryssningsfartyg låg med motorer igång i landets tre största kryssningshamnar och släppte ut hälsofarliga avgaser i 5 500 timmar, vilket motsvarar 230 hela dygn.
Många som är emot flygande blir förvånade och hittar bortförklaringar när sådana här nyheter presenteras men faktum är att det är känt sedan tidigare att den som kryssar orsakar upp till tre gånger så mycket utsläpp av koldioxid per kilometer som den som sätter sig på ett flygplan. Detta beror på att det är så oerhört mycket mer än vikten av passagerarna som transporteras på vattnet. Moderna kryssningsfartyg är flytande hotell och nöjespalats. Och detta kostar i form av miljöutsläpp.
#3. Låg krona gör semestern dyr i år
Sommaren står för dörren. Om bara några veckor så börjar första semesterveckorna. Precis som tidigare år längtar många bort från vardagen men kronans svaga värde mot både dollarn och euron gör att det blir allt vanligare att folk drar sig för att åka till klassiska resmål vid Medelhavet, skriver Aftonbladet. I stället, påstås det i artikeln, är det mer aktuellt med länder utanför eurozoner eller en semester hemma i Sverige. Men att det höga bensinpriset kan påverka även de semesterplanerna. Och givetvis påverkas resmål i Amerika också av det högre prisläget, tänker jag.
Enligt artikeln är det USA:s handelskrig mot Kina som är den främsta anledningen till det rådande läget. Inget som den genomsnittlige svenska resenären kan göra mycket åt, med andra ord.
#4. Risk för försenade flyg i sommar
Inte nog med att det blir dyrare. Det kan bli en ny sommar med stora förseningar och inställda flyg. Det varnar SAS vd Rickard Gustafson för i en artikel i SvD, och pekar ut den dåligt fungerande flygledningen i Europa som orsaken.
Sommaren 2018 blev det mängder av försenade och inställda flyg. Totalt sett mer än fördubblades förseningarna, jämfört med sommaren före. Och nu varnas det alltså för en liknande sommar i år.
Så se till att ha rejäla marginaler till nästa separat bokade delsträcka på din resa efter en europaflygning i sommar! Eller undvik flyget och ta tåget till Europa istället…
#5. SJ lovar bättre tågtidtabeller till Europa
Och söker du då inspiration inför sommarens tåggluff har Aftonbladet återpublicerat en lista från The Guardian över de vackraste tågresorna i Europa.
Om du istället funderar på att tågluffa först nästa sommar, och bor uppåt landet, kan det vara bra att veta att SJ nu, enligt DN och SVT, lovar bättre tidtabeller till Hamburg nästa år. De tänker sig att anpassa tiderna från Stockholm till Köpenhamn för att förbättra förbindelserna med kontinenten, efter en tid med försämringar.
Förhoppningen är att man framöver ska kunna erbjuda tre dagliga förbindelser åt vardera håll på sträckan Stockholm-Köpenhamn-Hamburg, samt att nattåget mellan Stockholm och Malmö ska möjliggöra byte till Öresundståg i Lund, som sedan går till Köpenhamn.
Skönt att SJ äntligen har börjat förstå och att det äntligen börjar röra på sig åt rätt håll! Men än är det långt kvar innan kapaciteten i trafiken och användarvänligheten i bokningssystemen för tågtrafiken till Europa kan mäta sig med flyget.
—
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
Veckans rubrikbild föreställer Sant-Malo i Frankrike som nås med snabbtåg från Paris. Men båtresan till Jersey är nog inte så klimatsmart som en vill tro.
Verkligen trist om det blir flygkaos i Europa i sommar igen. Dessutom är ju inte direkt Swedavias hantering av utbyggnaden på Arlanda välplanerad direkt.
Är det rörigt på Arlanda?
Om det inte redan har börjat så kommer det bli. Swedavia ska bygga om så det blir fler bussgater i sommar pga stängda gater MEN de har inte lyssnat på sina kunder och beställt extra bussar, trappor för det hela så folk kommer få vänta på att boarda/de-boarda och bussboarding tar ju längre tid än tidtabellerna är lagda med speciellt på remote gates.
Båttrafiken världen över är ett verkligt stort miljöproblem. Det är uppskattat att 60 000 människor dör för tidigt varje år pga hälsoproblem orsakade av utsläpp från marin trafik. Som tur är skärps kraven hela tiden, och redan nästa år 2020, kommer mycket striktare regler vad gäller utsläpp av svaveloxider. :)
Bra att det äntligen händer något vad gäller båtarnas svavelutsläpp men detta har varit ett känt problem i över 30 år och säkert 25 år sedan övriga branscher skärpte sig…
Nyheten om den inrikes sjöfart och dess utsläpp var en tråkig överraskning i veckan. Att kryssningsfartygen är skräppellar förvånar mig inte, men jag har aldrig tidigare tänkt på vad som sker när de ligger i hamn. Läskigt.
Ja, det är allt lite läskigt…