”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet. Denna veckan om de två flygplan från Göteborg och samma flygbolag som i morse tvingades nödlanda i Malmö, hur flygandet fortsätter minska, att Storbritannien inte lämnar InterRail, att Kalmar slott hamnat på en lista över världens vackraste och att sand stulen av turister nu läggs tillbaka på Sardiniens stränder.
1. Två plan från Göteborg till Medelhavet med samma motorproblem nödlandade i Malmö på lördagsmorgonen.
Två charterflygningar från Göteborg mot Kefalonia i Grekland respektive Split i Kroatien har behövt nödlanda på Sturup utanför Malmö. Om detta berättar bland annat Aftonbladet. Båda planen begav sig tidigt på morgonen idag, lördag, iväg från Göteborg. Båda tillhör det svenska flygbolaget BRA. Och båda har efter fel på en av fyra motorer tvingats nödlanda i Malmö.
Det är något tekniskt problem med motorerna, men piloterna har varit lugna och har inte deklarerat nöd.
Min kommentar: Sannolikheten för att två flygplan från samma flygplats och flygbolag på detta sätt råkar ut för samma problem i princip samtidigt om det inte finns något samband mellan händelserna är extremt låg. Ändå kan så klart inte slumpen utseslutas så länge vi inte vet. Men ändå. Inte undra på att flygbolaget sitter i krismöte just nu.
2. Minskning för flyget – färre resenärer på Sturup
På tal om Malmös flygplats, Sturup. Sydsvenskan har i veckan rapporterat att flygresandet minskar i landet. Och att bland Swedavias flygplatser i Sverige är Sturup en av de som tappat flest resenärer. Där har inrikesflygningarna minskat med tio procent.
Mellan januari och juli har antalet passagerare till och från Swedavias tio flygplatser minskat med fyra procent jämfört med samma period förra året. ”Vi har haft en avmattning generellt hittills i år och det håller i sig, det är framför allt inrikes som minskar, säger Robert Pletzin”, presschef på Swedavia till Sydsvenskan.
Skillnaden för Sturup är näst högst bland flygplatserna – åtta procent färre resenärer har lyft och landat där under månaderna som hittills passerat i år. På flygplatsen har antalet som tar inrikesflyg minskat med tio procent och utrikespassagerarna med sju procent. Det är inte bara antalet passagerare som minskar. Färre plan landar också på flygplatsen: femton procent färre inrikesplan och tretton procent färre utrikesplan.
Att fler resenärer börjat tänka på långsiktig hållbarhet kring sitt flygande är en av flera bidragande faktorer till att flygandet minskar.
3. Storbritannien lämnar inte InterRail
Några av dem som väljer att inte flyga, eller att flyga mindre än tidigare, för den ökande hållbarhetens skull väljer att tågluffa istället. För dem kan följande nyheter vara av intresse.
Först kom beskedet att Storbritannien skulle stänga möjligheten att tågluffa i landet med Interrailkort från och med den 1 januari 2020. Detta efter en dispyt mellan Eurail och de brittiska tågoperatörerna.
Sedan kom kontrabeskedet. De stannar i sammarbetet.
Lite väl mycket ”should I stay or should I go, now?” i Storbritannien för närvarande, i relationen till resten av Europa, kan jag tycka.
4. Kalmar slott på lista över världens vackraste
Andra som väljer att avstå flyg stannar i Sverige på semestern i stället, så kallad Svemester. De fick i veckan ett fint tips.
Den amerikanska tv-kanalen CNN har listat världens 21 vackraste slott. På listan finns det sagolika Neuschwanstein i Tyskland, riddarslottet Bodiam Castle i England och världsarvet Himeji i Japan.
Men också, och inte minst: Kalmar slott. Om detta skriver SvD. Men först och främst CNN själva så klart. Här är hela listan.
5. Stulen sand läggs tillbaka på Sardiniens stränder
De flesta som brukat flyga på semester fortsätter ändå att göra så. Några av oss klimatkompenserar vår flygresa. Men det finns andra aspekter på det här med hållbarhet. Att inte ta med något annat hem än minnen och foton brukar vara en minnesregel. Men alla klarar inte att hålla sig till det.
Det är SVT som rapporterat om att sand, stenar och snäckor från Sardiniens stränder har visat sig oemotståndlig för vissa besökare. Flera ton sand förloras varje år och de senaste tio åren har en flygplats på Sardinien beslagtagit cirka tio ton sand. ”Det ger en uppfattning om hur utbrett problemet med att ta sand från stränderna verkligen är”, säger Augusto Navone, chef för naturskyddet på ön Tavolara. En otroligt vacker ö som jag för övrigt verkligen kan rekommendera för ett besök. Men ta inte med dig sand! Att smuggla sand kan nämligen bli svindyrt – och straffas med böter upp till över 30000 svenska kronor.
Ändå fortsätter turister att plocka med sig av sanden. Så nu ska sand som beslagtagits ur turisternas resväskor tillbaka dit där den här hemma: till Sardiniens kustlinje. Redan har runt sex ton sand återlämnats till stranden vid Porto San Paolo.
—
Veckans vinjettbild är från ön Tavolara utanför Sardiniens kust.
Folk är tossiga! Utanför Ierapetra ligger ön Chrissi som bl a har en strand av snäckor. Det finns anslag att man inte får ta med sig snäckor och att ön ingår i Natura2000. Det hjälper givetvis inte. Dessutom ligger det ofta snäckor på hotellrummen när gäster chechat ut – man ”orkar” alltså inte ens ta dem med sig hem! Då kunde man väl låtit dem ligga kvar….
Jag älskar själv att leta fina snäckor. Ibland tar jag med några till hotellrummet. Men då brukar jag lägga tillbaka dem på stranden innan vi åker hem.
Man häpnar. Vad är det med folk egentligen?
Ja, det kan man undra.
Jag fattar inte heller varför folk släpar med sig sand och snäckor hem. De tänker inte längre än näsan räcker. ”Jag vill ha”-egot verkar ta över helt. ”Jag tar bara lite…”
Jag flög själv med ovan nämnda bolag just i lördags, till Albanien, och läste om nödlandningarna några timmar före avgång. Jag skapade då ett mantra: tillit, tillit, tillit. Till detta adderade jag ett resonemang om sannolikheten för att det skulle hända igen, samma dag. Jag kom fram. Utan mellannödlandning.
Åh! Förstår om det blev en pirrig flygning! Albanien låter spännande. Där har jag aldrig varit.
Albanien har ju en intressant historia och har en del att brottas med även idag. Här är en blandning av gammalt och nytt, fattigt och rikt. Det är bergigt och på menyn är det mycket medelhavsmat. Detta är andra gången vi är i Albanien. För några år sedan var vi i Saranda och nu i Durrës. Det är tydligt att man satsar mycket på turismen och än så länge får man som svensk turist mycket för pengarna.
Låter bra!