bucket list · månadens blogginlägg · resor

De 12 bästa blogginläggen om resor i augusti


Jag fortsätter den tradition som jag påbörjade i maj; att vid månadsskiftena lista de blogginlägg om resor som jag fastnat lite extra för under månaden som gått.

I augusti 2019 blev det elva inlägg hos andra resebloggare, som jag fastnade för så pass att jag gärna vill lyfta fram dem här. Dessutom har jag valt ut det av mina egna som jag också vill lyfta fram lite extra.

1. Distansen, jobben och livets handbagage
Det var den 2 augusti som Daniel som driver bloggen ”flying Dryden” skrev ner några tänkvärda tankar om ekorrhjulet och hur han förhåller sig till det: Han skrev bland annat om hur konsultjobb kan öppna upp möjligheterna till ett helt annat liv än det ekorrhjul som folk tenderar att fastna i:  ”Sitt med en mugg kaffe i Burträsk, en hotellsoffa i Stockholm eller på ett café i Singapore. Gillar man att jobba och att resa plus att livspusslet, det berömda, i övrigt tillåter det så är det bara fantasin som är barriären. Det har flera av mina bloggkollegor visat om och om igen.” … ”För två år sedan var jag i en minikris där jobbet under en längre period sög mer energi än det gav.” … ”Där någonstans kom även den riktiga insikten kring ägande och ekonomi. Att kunna ha ett dra-åt-helvete-kapital om skit verkligen skulle träffa fläkten.” Se där några spännande citat! Resten får du läsa själv.

2. Gdansk och Sopot på två dagar samt en vecka i Rumänien
Det var den 3 augusti som bloggen ”Oscars resor och betraktelser” publicerade ett inlägg om Gdansk och Sopot i Polen. Oscar hade tagit sig dit med buss men tipsar också om möjligheterna att flyga billigt eller ta färjan från Karlskrona och konstaterar samtidigt att det blir dyrare att åka tåg. Oscar skrev bland annat ”Gdansk med omgivningar har mycket att erbjuda för gammal som ung. Turisterna kommer hit för att uppleva den vackra gamla stan, stränderna och de historiska platserna i och utanför Gdansk. Priserna är också betydligt lägre jämfört med i Sverige.”

Vi har i min familj länge pratat om att ta färjan från Karlskrona till Gdynia för att göra ett besök just i de här trakterna. Kanske blir det av snart? Jag har i och för sig varit där på en jobbresa tillsammans med några kollegor men inte rest på fritiden tillsammans med familjen. Det måste bli av någon gång! Just en kortresa på ett par dagar är nog i så fall det som är mest aktuellt.

På samma blogg publicerades också ett intressant inlägg om att vandra i Rumänien där det så kallade ”Draculas slott” klassas som turistfälla.

3. Vandra till Trollsjön
Den 5 augusti publicerades en bloggpost som handlar om att vandra till Trollsjön i Lappland på bloggen ”Lycklig och levande”. Detta inlägg var jag så klart tvungen att läsa, som älskar de där trakterna från Abisko, via Björkliden och vidare mot Riksgränsen. Men Trollsjön har jag aldrig besökt.

Sveriges resenärer har röstat fram vilket som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Trollsjön vann omröstningen. Därför var det spännande att läsa om Moas upplevelse: ”Väl uppe hade vi en liten regnskur, vi knaprade i oss lite mellanmål innan vi gick en sväng för att upptäcka på platsen. Vi var här 25 juni och sjön var fortfarande till stor del frusen – jag kan bara föreställa mig hur det ser ut med en helt klarblå sjö med full sikt en klar dag. Jag såg på bilder att bara drygt en vecka efter vi var där hade sjön smält helt.”

Även bloggen 4000 mil har bloggat i augusti om att vandra till Trollsjön. Och Resfredag har också skrivit, på samma tema, kort den här gången, och lovat att återkomma.

4. Naturupplevelser i Nordöstra Skåne som du inte bör missa
Daniela skrev den 6 augusti på bloggen ”discovering the planet”: ”Skåne är så mycket mer än Österlen. Här i Nordöstra Skåne hittar man orörd vildmark, djupa urskogar, slingrande bäckar och svala sjöar. Här finns en stillhet och unika naturupplevelser långt bortom allfarvägarna.”

Daniela berättar om sju upplevelser som du inte bör missa. Bland dessa kan nämnas Kristianstad med Helge Å och naturum, Wanås Slott i Knislinge i Östra Göinge kommun och den fina Åhuskusten.

5. Sveriges Midsomer
Charlotta som driver bloggen ”Bara Brittiskt” har tillsammans med make och dotter hittat det brittiska på Öland. Familjen blev alldeles lyrisk över hur Öland påminde dem om bland annat Cornwall och Midsomer. Charlotta skrev den 7 augusti: ”Vickleby hamnar definitivt i topp om jag någonsin skriver ett inlägg om Sveriges mest engelska byar. Byn är känd för att den är så pittoresk men aldrig hade jag anat precis hur vacker och inte minst prunkande den är. Överallt flyger fåglar omkring mellan buskar och träd i folks trädgårdar.”

6. Kul trendspaning om sommarsemesterns modeord 2019
Den 9 augusti publicerades ett roligt inlägg på bloggen ”Let’s go explore” om buzzord från sommaren som gick: ”Har vi inte sett en riktig boom av sommarord denna sommar – sådana där som kanske egentligen alltid funnits men nu heter något annat, eller är ord som folk bara vill identifiera sig med. Nyord, trendord.” Här finns nyckelorden vi har sett mycket av i sommar som hemester, svemester och klimatsmart. Och några till. Och vad de egentligen betyder. Roligt, som sagt. Och mitt i prick!

7. En drömresa till Libanon
Det är den 10 augusti som jag på bloggen ”the whole map” hittar ett reportage av bloggaren Gustav om den libanesiska kuststaden Batroun. Han hade länge drömt om Libanon för det turkosa vattnets skull. Och för hummusen, barerna och vinet. Han skriver bland annat: ”Stranden i staden är klart okej för ett dopp men ska du verkligen njuta av strandliv finns det bättre alternativ strax utanför stan. Den vi besökte var White Beach, en vacker böjd bukt med en stor libanesisk flagga på en udde.”

8. Elva saker du behöver veta om grekiska ön Folegandros
Det av mina egna blogginlägg som jag själv tycker är mest läsvärt av dem jag publicerade denna månaden här på bloggen ”Halloj världen!” kom på plats den 15 augusti. Det är en ganska ambitiös guide om Folegandros som är en liten och karg ö som nog vill se sig själv som ett lite lugnare och exklusivare alternativ till Santorini. Ön är enligt mig den näst vackraste i Kykladena. Bilden överst i inlägget är där ifrån.

Jag skrev bland annat: ”Oavsett var på ön du väljer att bo så måste du bara, i alla fall någon gång, besöka Chora. Det är flera torg i byn. På torgen är det alldeles fullt av uteserveringar. Och hela byn är även i övrigt fantastiskt gullig. På kvällen är det nästan helt fullsatt på restaurangerna. Av den anledningen är det nästan mysigare att besöka byn vid lunchtid. Men kvällen har också sin särskilda charm.

Chora ligger på en klippkant 200 meter över havet och cirka tre kilometer från hamnen på ön. Det är en av Kykladernas äldsta medeltida byar. Gränderna är smala, vindlande och i stora delar slipper du därför biltrafik. På ett par platser kan du titta ut över havet och solnedgången.”

9. Gamla stan i Kotor
Den 18 augusti publicerade Maria på ”Marias memoarer” ett blogginlägg om gamla stan i Kotor i Montenegro. Ett inlägg som mest består av massor av fina bilder. Men hon skriver också: ”Gamla stan i Kotor är en av de bäst bevarade medeltida stadsdelarna kring Adriatiska havet och väl värd att lägga ner gott om tid för att upptäcka. Försök gärna tajma in tider då kryssningsfartygen inte lagt till i hamn, eller res dit utanför högsäsong. När jag var där i juni så var det inte hektiskt alls i Kotor.”

Där ser väldigt vackert ut må jag säga! Ännu ett resmål att sätta upp på min bucket-list.

10. Utflykt till Rockaway Beach från New York
Den 21 augusti publicerade Anna ett inlägg om Rockaway Beach på sin blogg ”My Bite of the big apple & other bites of the world”.

Jag tror inte alla svenska sommarresenärer i New York känner till möjligheten att för en billig peng ta båten direkt från Manhattan till halvön Rockaway med den långa sandstranden som är New York-bornas egen tillflyktsort i sommarhettan. Jag fick själv tipset om båten till Rockaway förra sommaren av en klasskompis till mig från gymnasietiden som bor i New York nu. Annars hade jag nog missat den möjligheten. Så bra att Anna tipsar sina läsare om detta!

Anna skrev: ”Det är redan över 25 grader varmt på Manhattan denna julidag, när jag närmar mig Pier 11. Klockan är bara halv tio men det är redan kö till färjan. Det är alltså fler än jag som tänkt sig ett besök på beachen.” Och: ”Själv stadsdelen här är, handen på hjärtat, inte särskilt vacker.” … ”Nu behöver man ju dock inte titta inåt land utan kan välja havsvyn i stället.”

11. Att återvända till Malmberget efter 36 år
Det är på bloggen 4000 mil som Gunilla den 22 augusti publicerade ett mycket personligt inlägg om spökstaden Malmberget i Lappland. Hon skriver: ”Malmberget byggdes upp på början av 1900-talet. Järnmalmen skulle utvinnas. Det nya rika Sverige skulle byggas och malmen finansierade Sverige. En av alla de som flyttade hit för jobb var min morfar Alfons. Jobbade som borrare i gruvan resten av sitt yrkesliv” Och: ”1921 och 1922, åren efter varandra avled två av tre, knappt vuxna barn. Bara min mormor blev kvar och fick leva. Och därmed också jag. Oskar och Blenda blev 27 och 18 år. Jag kan ju historien. Vet vad som hände. Har sett det inramade fotot av dem i alla år. Men först nu greppar jag vidden av tragedin.”

12. Englands svar på Atlantis
En stad som under tidig medeltid var huvudstad i East Anglia och då lika stor som London. Men som sjönk ner i havet. I alla fall till största delen. Har du hört talas om den? Det hade inte jag heller, men bloggen ”Bara Brittiskt” berättade den 31 augusti den spännande histoiren om byn Dunwich; ”Idag finns ett bymuseum vars fokus ligger just på allt som havet tagit, vilket inkluderar ett dussin kyrkor, ett torg med marknadsplats och stadens gillehus. På muséet kan du se en modell av staden under medeltiden och få veta mer om hur den under tidernas gång har krympt.”

Spännande! Du lär dig mycket om världen genom att läsa resebloggar!

11 kommentarer på “De 12 bästa blogginläggen om resor i augusti

  1. Det om Malmberget och Libanon hör till mina augustifavoriter också. Och dina månadssammanfattningar förstås 😊

    1. Och tack igen för länken 💕 vet inte om tidigare kommentarer kom fram, verkar som att de ej publiceras när jag signerar med min bloggadress

  2. Hej Inger!

    Tack så hemskt mycket för länkningen! Det gör oss jätteglada, och tack även Maria som gillade inlägget också. Ska försöka fortsätta med några andra Libanoninlägg snart.

    Vill bara säga att vi heter The Whole Map och den drivs av mig och min tjej Julia, så hon får lite cred också :)

    Ha en fantastisk dag!

    //Gustav från http://www.thewholemap.com

  3. I mejl nyligen från väninnan i norr skriver hon om släktingar som bor i Småland som kommit på besök. De hade varit till Trollsjön och Lofoten och var lyriska. Kanske något att planera in…

    Malmberget bodde maken i ett antal år när han var barn. Fast det ligger så nära min uppväxtstad har jag bara varit där en gång. Märkligt med städer som lever av en näring och som förvandlas till spökstäder. Hus som flyttas såg jag många av i Kiruna men det slår mig att jag aldrig tog upp detta på bloggen, varför vet jag inte. I Kiruna verkar man ändå inte vara uppgivna, tvärtom. Gruvan tar, men den ger tillbaka, verkar man tycka, även om det kan kännas jobbigt att bestämma sig för var man ska bo i fortsättningen.

    1. Ja. I Kiruna finns det mycket malm kvar att bryta. Ett annat läge. Man kan fundera på om Kiruna också kommer att bli en spökstad en gång. Men där är det kanske lättare att utveckla turism och andra sektorer. De har ju rymden där uppe också. Inte att förglömma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s