coronan · resor · risker

Samtidigt i Italien

Coronaviruset i Italien: 2 263 positiva och 79 döda, 160 personer har återhämt sig. Ökningen är 428 personer jämfört med igår, 27 dödsfall mer. Kommissionär Angelo Borrelli sa det under presskonferensen vid civilskyddet, Higher Institute of Healthcare: ”Vi utvärderar en utvidgning av den röda zonen”

”Det totala antalet ‘positiva’ personer är 2 263, med en ökning med 428 personer jämfört med måndag 2 mars och med 79 dödsfall, 27 fler. Till dessa måste läggas de 160 som återhämtat sig, 11 fler än i går. 88% av de smittade lever i Lombardiet, Emilia Romagna och Veneto”. Dessa är de uppgifter som levererades av chefen för civilskyddet Angelo Borrelli i den nu regelbundna dragningen vid slutet av dagen. Det finns ”tusen människor i hemisolering, 1034 inlagda med symtom och 229 på intensivvård, 10 procent av de ‘positiva’ människorna”. ”Vi utvärderar möjligheten att utvidga den röda zonen på grundval av några epidemiologiska, geografiska och genomförbarhetskriterier för åtgärden – tillägger presidenten för ISS Silvio Brusaferro som talar om Bergamo-området.

Information från civilskyddet visar att 1 326 patienter finns i Lombardiet, 398 i Emilia Romagna, 297 i Veneto, 56 i Piemonte, 59 i Marche, 30 i Campania, 19 i Liguria, 18 i Toscana, 11 i Lazio, 13 i Friuli Venezia Giulia, 5 på Sicilien, 6 i Puglia, 6 i Abruzzo, 4 i Trentino, 3 i Molise, 8 i Umbrien, en i provinsen Bolzano, Calabria, Sardinien och Basilicata. Den enda regionen som inte har haft Coronavirusfall i Italien just nu är Aosta-dalen.

Dödsoffren är 55 i Lombardiet, 18 i Emilia Romagna, 3 i Veneto, 2 i Marche och ett i Ligurien. De är, förklarade Borrelli, av personer i åldern 55 till 101. ”De är främst människor som är över 70 år, de är 80 år och 90 år gamla, vissa med tidigare patologier”. Hittills har 2 502 personer infekterats med coronavirus hittills, inklusive döda och botade.

Samtidigt arbetar regeringen med en antivirusmanöver: premiärminister Conte kommer att samla alla partier på kvällen. I kväll kommer ett lagdekret som innehåller de första ekonomiska stödåtgärderna för familjer och företag i den röda zonen och ett första hjälppaket för turism träder i kraft.

Min kommentar
Det finns områden i landet som knappt har några smittade, men samtidigt utvecklas detta mycket snabbt just nu. För första gången i det här händelseförloppet tänker jag att jag nog inte skulle ha åkt om jag hade en resa bokad till Italien just nu. Tänk att vi åkte dit för bara två och en halv vecka sedan! Och hem för en och en halv vecka sedan. Och då var det här utbrottet inte ens känt.

Händelseutvecklingen är snabb och om bara en liten tid upplever vi kanske att skillnaden i smittskyddsläget är marginell mellan Italien och Sverige.

Men just nu är min känsla att utvecklingen för ögonblicket är utom kontroll i Italien och att det nog inte skulle kännas bekvämt att resa dit. Jag som älskar Italien annars!

(Källa: Google Translate av artikel i La Repubblica)

Bilden är från Milano 2017.

9 kommentarer på “Samtidigt i Italien

 1. Det är oroande och läskigt. Ännu mer oroande att i Sverige tar man inte det på allvar. Utan paniken kommer när saker börjar urarta. Jag känner oro då jag träffar många människor dagligen.

   1. Hellre inte få se.
    Koronan nu har muterat också.

    Virusets mål tydligen att få individen att hosta och nysa, så att patogenen kan spridas från en organism till en annan. Men om symtomen blir för allvarliga kan patienten dö eller bli permanent sängliggande, vilket i slutändan kommer att försegla virusets öde.

    Framgången för S-stammen då ligger i det faktum att den orsakar mildare symtom och förblir dold, och därmed sprids till fler människor.
    S stammens symtom är mildare och förblir oupptäckta och vinner det evolutionära loppet över L stammen.

    Detta urval påverkas också av mänsklig intervention (karantän, sjukhusisolering), eftersom spridningen av L-stammen kan hämmas mer effektivt. Därför muterar de så att flera ska bli sjuka även om sjukdomen blir mildare.
    Vilka rackare dessa virus 🦠 är.

 2. Jag pratade med en person boendes i Milano och hade hon inte haft tillgång till sociala medier hade hon inte märkt av någonting. Hennes teori var att det är betydligt fler som testats i Italien än i andra länder. Lite naivt kanske. Jag har en resa bokad, tåg genom norra Italien ner längst med kusten till Neapel. Står i valet och kvalet. För att min försäkring ska gälla måsta UD avråda från resor och i nuläget görs inte det. Så det är bara att vänta och se eller säga bye bye till bokade hotell och tåg. Men better safe then sorry.

  1. I något fall har hela byn testats men generellt har jag svårt att tro att väldigt många fler testas i Italien. De har ett utbrott som gått längre än på många andra håll i Europa. Jag skulle, som sagt, inte heller åka nu. Hoppas UD avråder snart så att folk har rätt att få sina pengar tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s