coronan · Facebook · resor · risker · sociala media

Kokosnötterna på Facebook om Coronan


Jag har ju varit i norra Italien och efter hemkomsten blivit provtagen för det nya corona-viruset. I samband med att jag skulle bli testad för sjukdomen letade jag reda på en grupp på Facebook – Coronaviruset Sverige – där jag tänkte att jag skulle kunna lära mig mer om Coronan. Men alltså. Vilka kokosnötter det finns!

Jag avfärdar självklart inte alla som är medlemmar i gruppen som nötter. Inte ens de som har skrivit de inlägg som jag citerar nedan. Vi kan alla råka ha otur när vi tänker. Det är sånt som händer. Men jag har sällan mött så många felaktigheter och stolligheter på en och samma gång.

Låt mig ge er några exempel.

”San Marino är det land i världen som har högst andel coronafall i förhållande till befolkning. Varför stoppar vi inte alla flyg därifrån?”

Min kommentar: San Marino är en liten republik med 33 000 invånare. Landet ligger på en klippa omringad av Italien. Sedan när har de direktflyg till Sverige? Sedan när har de överhuvudtaget en flygplats? Sist jag kollade var fortfarande Riminis den närmaste.

Dessutom begriper jag inte hur det stärker smittskyddet att folk måste mellanlanda i annat land när de reser hem till Sverige.

”Tack för insläpp! Kolodialt silver är det ett bra skydd mot detta virus?”

Alltså. Av alla stolligheter som sprids på nätet måste idén om att äta silver som hälsokost var den stolligaste. Silver är giftigt. Att produkten överhuvudtaget får säljas beror på att den är klassad som vattenreningsprodukt och inte som hälsokost.

”Hur gör ni med husdjuren. Finns det nosskydd till hund och katt?”

Ja, vad ska man säga?

”En tanke jag har haft är att vi är lämnade ensamma att hjälpas åt, jag tror myndigheterna struntar i oss och bara försöker rädda sig själva. I tider som dessa ser man världens ondskefullaste sidor och längst upp i hierarkin sitter de som vi valt ska sitta där. Samma människor som jag tror kommer kasta oss under bussen för ”the greater good” så fort de får chansen om de blir tvungna. Vi blir nekade tester, jag har svårt att tro att en ”viktig” eller rik person hade blivit nekad under samma omständigheter. Jag hoppas att jag har fel men tanken gnager i mig.”

Många i gruppen misstror myndigheterna. Det är en sak att oroa sig för om alla bedömningar som görs är de bästa. En annan att tro att de ”kommer att kasta oss under bussen”. Skärpning, snälla! De som jobbar på Folkhälsomyndigheten och inom sjukvården har både utbildning och har jobbat länge med smittskydd. Det är inte helt orimligt att utgå ifrån att de vill oss väl.

”De personer som blir satta i hemkarantän, vilket kan bli 100-tusentals, vilket är själva lagbrott samt straff om det inte efterföljs. Har jag personligen rätt att envarsgripa dessa individer med risk för min egen hälsa och mitt liv för att rädda andra?”

Alltså. All hemkarantän bygger på frivillighet i Sverige. Ska vi nu ha folk där ute som ”envarsgriper” varandra för att de tror att någon borde sitta i karantän? Hur kaotiskt ska vi ha det? Självklart är det inte lagligt att bära sig åt så.

”Kokosolja dödar virus och verkar anti-inflammatoriskt.”

Detta är bara ett exempel på alla livsmedel som påstås skydda. Att äta en varierad kost med mycket frukt och grönt är alltid bra och vitaminer behöver vi. Men kokosolja? Knappast.

”Är det rimligt att ta SMS-lån för att ha råd att bunkra mat för 90 dagar?”

Att människor lägger upp ett litet lager med konserver är väl inte fel, om det får dem att känna sig trygga. Men att ta SMS-lån? För att köpa mat för tre månader!

”Jag tyckte folk bara överdrev med all rädsla i Sverige men Sverige har ju ingen kontroll! så jag förstår folk som blir hysteriska.”

Jag däremot, förstår inte alls hysterin. Eller vad för gott som skulle kunna komma ut av den.

Och än värre med svaren på det här inlägget:

”Jag har precis besökt en akutmottagning i Stockholmsregionen, det är SKRÄMMANDE hur många som under mina timmar där försökte söka vård för oro att ha drabbats av Corona. Bara medan jag väntade på inskrivning i kassan så fick sköterskan avvisa minst 30 personer som inte rest, inte träffat någon som rest men som kände sig lite febrig eller konstig i kroppen utan fler symptom! Jag skulle vilja säga till er som söker vård helt ogrundat att det är ni som kommer få systemet att kollapsa! Givetvis ska man följa de rekommendationer som finns och ringa 1177 om en misstänker att en drabbats av Corona men alla ni som på riktigt belastar sjukvården för en snorkråka eller en hostning, ni kan orsaka människors död utan att det ens är Corona inblandat! Paranoia hjälper ingen, inte er själva heller!”

Flera personer går nämligen in och försvarar dem som åkt in till akuten och krävt att få bli testade!

Ett exempel:

”Jag förstår din poäng men detta är inte privata människors problem utan detta är samhället och politikernas fel systemet har varit på väg att kolappsa länge och vem är du och vem är jag som har rätten att säga att folk inte ska söka vård? Folk är rädda folk är sjuka och folk mår dåligt klart som fan man uppsöker vård…”

Alltså. Det räcker med att en av tusen av de här stollarna som åker in till akuten för att kräva att bli testade för Corona-viruset faktiskt är smittad så sprids viruset till sjuka och sjukvårdspersonal helt i onödan. De övriga 999 blockerar vården för de som behöver den. Försvara inte beteendet att åka in till akuten och kräva att bli testad. Snälla!

Om inte ämnet för de här uttalandena och frågeställningarna vore så allvarligt skulle jag skratta. Men visst. Ibland har jag svårt att låta bli att dra på munnen.

Jag gick alltså med i den här gruppen i samband med att jag var och testade mig. Trodde att jag skulle kunna lära mig mer om Coronan, men tyvärr är det väldigt mycket desinformation och hysteri i gruppen.

Allt ifrån exemplen ovan till de som hävdar att denna sjukdom är ett mindre problem än en vanlig influensa. (Varför skulle i så fall världshälsoorganisationen, WHO, bedömt riskerna med den här epidemin som mycket höga?)

Jag tycker i och för sig att detta med all desinformation är intressant också. Men otäckt. Många gånger mer otäckt än själva Coronan.

Jag har försökt bemöta en del av det som skrivs och bidra med lite fakta. Men nu lutar jag åt att det bästa är att lämna den här gruppen. Innan jag börjar dras allt för djupt in i stollerierna.

Vad tänker du om desinformation på Facebook i dessa tider?

Bilden ovan är ifrån San Marino 2016.

20 kommentarer på “Kokosnötterna på Facebook om Coronan

  1. Desinformation och hysteri är på sätt och vis farligare än viruset. Och redan i detta skedet! Hur blir det vid ett utbrott av smitta inom landet, om det blir riktigt allvarligt? Skrämmande tanke.

    1. Verkligen. Det räcker att en eller ett par av de sportlovsresenärer som varit i Italien och blivit smittade missbedömer symptomen och aldrig kontaktar vården så kan vi ha en smittspridning liknande den i Italien. Det lär visa sig inom ett par, tre veckor. Och i så fall llär det VERKLIGEN bli hysteri.

  2. Kokosnötter är ju lindrigt sagt, man kan ju knappt tro att det är sant, vad är det för folk?? Intressant inlägg, och jag förstår att du funderar på att lämna gruppen.

  3. I går var jag och veckohandlade mat. Hörde på radion att folk börjat hamstra. Nämen? Jo då, det hamstrades en hel del. Nu fick jag svaret på varför herren, som stod bakom mej i kassakön, hade tre burkar kokkosolja. Även ett stort antal makrillburkar, m.m. 😲

  4. Oro, rädsla och upplevd brist på information resulterar ofta i irrationella tankar och slutsatser. Det finns säkert även de som ser det som en sport att sprida katastroftankar. Det förekommer ju inom många områden…

  5. Jag var också inne och läste lite i den här gruppen, men man blir ju nästan mörkrädd när man läser en del inlägg. En del saker är ju komiska, som att det skulle finnas flygplats i San Marino :-) men det mesta är skrämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s