museum · resor · vackra platser

Vad är vackert? Om en utställning i Hamburg


Vad är skönhet? Vad kännetecknar vacker design? Vilken färg är vackrast? Vilken doft är mest tilltalande? Vilket landskap är finast? Vilka är världens tio vackraste städer? Alla de frågorna och några till kan du få svar på om du besöker museet för konst och hantverk i Hamburg senast den 26 april 2020.

SAGMEISTER & WALSH – BEAUTY heter den tillfälliga utställning som pågår just nu. Så här presenteras utställningen på museets hemsida (men på tyska):

”Vad är skönhet och varför lockas vi av det? Inom filosofi, vetenskap, psykologi och sist men inte minst konst och design har det varit kontroversiellt allt sedan forntidens estetik. Det handlar om skönhetens natur, dess effekt på människans uppfattning om olika saker och om dess resultat. Museum für kunst und gewerbe (MKG) ägnar sig åt denna diskurs med det nya utställningsprojektet Beauty av Stefan Sagmeister, superstjärnan i grafisk design som bor i New York. Tillsammans med Jessica Walsh presenterar Sagmeister en mycket personlig och visuellt imponerande bakgrund till nöjet i det vackra. Nästan hela 1900- och 21-talet har skönheten påverkats ganska negativt i designdiskursen. Sagmeister och Walsh motverkar detta med empiriskt funderade argument samt subjektiva observationer och gör skönhet till en central, funktionell aspekt av tilltalande design. Efter den stora framgången med sin lyckade show tar Stefan Sagmeister nu besökare på en sensuell och trevlig expedition till sitt skönhetskosmos med spektakulära interaktiva- och multimediainstallationer.”

Det visuella talar
Alla skyltar är på tyska. Så vi tar väl inte till oss så jättemycket av det med skriftspråk berättade budskapet. Istället låter vi det visuella tala till oss desto mer. Redan i trappan upp, på väg mot utställningen, möts vi av en mängd vita plastpåsar på en vägg. De fylls och töms på luft i en rytm som påminner om vågornas rörelse mot en strand. Till det dämpad men behaglig musik. Intrycket är både vackrare och met imponerande än vad det kanske låter som.

Näst på tur är en uppstoppad påfågel. Ja. Varför upplever vi påfåglar som vackra?

Vi får rösta
Redan i entrén har vi fått med oss en långsmal pappbricka. Från den kan vi trycka ut som runda poletter av papp. Snart kommer vi till den första montern där vi kan rösta. Fyra flaskor som innehåller doftämnen. Vilken luktar godast? Vi använder våra brickor till att rösta. På baksidan kan vi se både vilka dofterna är och i glasrör vilken doft som fått flest poletter. Det visar sig vara doften av citrus som är den populäraste. Samma som jag röstat på.

Vi kan också rösta på färg och form. Jag röstar på grönt och en oregelbunden sluten form. Populärast bland besökarna – varav flertalet rimligen är tyskar – är brunt och kvadratiskt. Vad ska en säga om det?

Vackraste landskapet
Ytterligare en skylt låter oss välja mellan tre landskap. Ett med vita stränder och turkost vatten i något tropiskt land, ett med ett vattenhål på savannen där ett träd speglar sig i vattnet och ett antal lejon ligger på lur och sist ett alplandskap med vackra berg och rallarrosor i förgrunden. Det här är ett intressant val för mig som fascineras så av vackra platser. Vilken ska jag välja? Vilken har andra valt? Jag är nästan säker på att de flesta gillar de vackra stränderna, men vänta, vi är i Tyskland. Kanske gör landets närhet till Alperna att de föredrar berg? Nåväl efter stor tvekan mellan de tropiska stränderna och det afrikanska safarilandskapet väljer jag själv hav och strand. Döm om min förvåning när jag sedan ser hur andra röstat. Det afrikanska landskapet är populärast. Det hade jag aldrig trott!

Utställningen har också utsett världens tio vackraste städer, men vilka de valt får kanske bli ett eget blogginlägg så småningom?

I alla fall är det här en väldigt trevlig och intressant utställning så om du har vägarna förbi Hamburg den närmaste tiden bör du absolut ta dig en titt.

En kommentar på “Vad är vackert? Om en utställning i Hamburg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s