coronan · krönikor · resor · risker

Coronan – mitt råd – boka inga resor just nu

img_4574-1

– Krönika –

Just nu pågår ett utbrott av sjukdomen Covid-19 – Coronan – som orsakas av det nya coronavirus som först började spridas mellan människor i staden Wuhan i Kina i slutet av 2019. Värst drabbade länder just nu är förutom Kina; Italien, Iran och Sydkorea. Men allt fler länder drabbas. För varje dag som går kommer nya rapporter. Det går inte att förutspå vilket land som drabbas av okontrollerad smittspridning härnäst.

Detta har redan påverkat reseindustrin. Kryssningsfartyg och hotell och hela öar har blivit satta i karantän. Flyg ställs in, resenärer avbokar och avvaktar med att boka nytt.

Väldigt mycket av det som skrivs handlar om här och nu. Men vad kommer att hända längre fram? Hur påverkas vårt resande under resten av 2020 och kanske även nästa år av utbrottet och vad händer på längre sikt? Det finns så klart inga säkra svar. Därför är mitt råd att just nu avvakta med att boka resor till längre fram.

Jag förstår varför resebokningarna redan gått ner. Som resenär kan du bli tvungen att fatta beslut som det som lekman är väldigt svårt att avgöra. Och du kan inte utgå ifrån det läge som råder när du bokar. Redan en vecka senare kan läget vara ett helt annat. När vi reste ner till norra Italien för tre veckor sedan visste ingen något om ett utbrott där. När vi reste hem för två veckor sedan briserade nyheten. Då reste samtidigt sportlovslediga stockholmare ner, som visste lika lite som vi. Nu är utvecklingen i Italien sedan en tid uppenbart utom kontroll. Men först nu i fredags avrådde svenska UD från resor till norra Italien. Och hur länge dröjer det tills de avråder från resor till Rom och resten av landet? Och hur blir det med nästa land som drabbas av okontrollerad smitta?

När UD avråder från resor kan det ha ekonomisk och juridisk betydelse för paket/charterresor. Då gäller särskilda regler. Om UD utfärdat en avrådan och researrangören ställer in resan finns möjlighet för resenären att få pengarna tillbaka. Den möjligheten finns dock inte när resenären på egen hand gör en bedömning och ställer in sin resa.

Du kan alltså inte lita på att UD hinner få fram en avrådan i tid till en plats som det är direkt olämpligt att åka till, och då bli stående med hela den ekonomiska konsekvensen.

Dessutom, om du som jag bokar direkt hos transportörerna (tåg– och flygbolag) får du inte säkert tillbaka pengar ens om UD avråder. Endast om transportören ställer in. (Vilket de i och för sig ofta gör i det läget.) Hotell brukar jag också boka utan avbeställningsmöjlighet, eftersom det blir billigare. Hotell som bokats så får du så klart inte heller tillbaka några pengar ifrån om du avstår att resa.

Och om du istället reser handlar det ju inte bara – och kanske inte ens främst – om risken för att drabbas av själva smittan. Det handlar också om samhällen som stängs ner och sjukvård som är hårt ansatt om du skulle drabbas av något annat – säg en trafikolycka. Evenemang som ställs in och besöksmål som stängs. Att du riskerar att bli smittspridare när du kommer hem. Men också att du riskerar att stigmatiseras av det hat som väller upp mot människor som just rest (om du inte väljer att sitta veckovis i självvald karantän).

Flera flygbolag riskerar dessutom att gå i konkurs i rådande läge. Många har redan en ansatt ekonomi. Och vid konkurs får du i regel inte några pengar tillbaka. Du kan alltså drabbas ekonomiskt även om inte just ditt resmål är drabbat.

Så vem vill boka en ny resa just nu? Inte jag. Många väljer därför att boka resor inom landet istället, men jag vet inte om det är så jättemycket säkrare egentligen. Italienare som bokat en resa till Milano, Venedig eller Dolomiterna kommer ju inte heller iväg just nu.

Det jag istället rekommenderar är att just nu avvakta med att göra fler resebokningar än de du redan gjort. Så gör jag själv. Det är ett trist råd att behöva ge som resebloggare, men så är läget. Enda undantaget skulle väl i så fall vara om du kan boka och ge dig av på en gång. Det skulle jag absolut kunna tänka mig. Väljer du rätt resmål behöver inte risken vara större än att stanna hemma.

Avboka tycker jag också att du kan vänta med, om du inte är mycket nära ett datum när det sedan blir mycket dyrare att avboka. Och vad gäller mina redan gjorda bokningar är inte någon av dem avbokningsbara. Så det är bara att vänta och se.

Vore läget som det är just nu och mitt avresedatum hade varit idag skulle jag ha åkt till både Mallorca och Japan.

Men sedan då? Vad kommer att hända under resten av året?

Mitt svar är att det inte går att spå just nu. Kanske upplever vi att myndigheterna runt om i världen har detta under kontroll inom en månad, så pass att vi vågar boka resor igen. Men tillåt mig att tvivla. Läget i Italien är riktigt oroande. De är uppe i 6 000 smittade nu och ökningen är runt 23% per dag. Det gör 4 ggr per vecka. Om det fortsätter så så blir det ca 100 000 på två ytterligare veckor. Så vi får verkligen hoppas att det inte fortsätter så. I Kina håller smittspridningen däremot nu på att klinga av, men det beror på att de vidtagit mycket långtgående åtgärder. Vad händer när dessa hävs?

Frågan är också när samtliga länder kommer att kunna ha kontroll på läget. När vi var i norra Italien nyss var där förutom många skandinaver även många ryssar och många tyskar. Tyskland har också, liksom de skandinaviska länderna, fått många fall av Corona med hemvändande turister från norra Italien. Men Ryssland har nästan inga? Beror det på att ryssarna inte reser hem, att de inte testas eller på att reslutaten inte redovisas? Det är inte lätt att veta. Men det finns anledning att gissa att det i ett antal länder förekommer en dåld smittspridning.

Och det är lite så att om inte alla länder har kontroll så har ingen kontroll, i alla fall inte på några veckors sikt.

Det jag hoppas på är istället att vi kanske till sommaren är i ett annat och bättre läge. Att sjukvården runt om i världen då hittat bättre behandlingsmetoder och att åtgärderna mot smittspridning därför inte längre behöver vara så drastiska som de nu är i till exempel Kina och Italien. I så fall kanske vi då vågar boka resor som vanligt igen.

Den som lever får se.

Bild: Riomaggiore i Italien.

17 kommentarer på “Coronan – mitt råd – boka inga resor just nu

  1. Jag kan tänka mig att flygbolag m.fl. kommer få ändra sina villkor så att folk vågar boka. Dvs att avbokning tillåts.

  2. Ja, det är en knepig situation. Vi har två resor inbokade framöver. Vi sitter lugna i båten och avvaktar den fortsatta händelseutvecklingen. Som du skriver kan förutsättningarna ändras mycket fort och vi får avgöra och ta beslut när det närmar sig. avresa. En annan sida av myntet är de enorma ekonomiska konsekvenser detta virus får för länder och ekonomier.

  3. At the moment, the best recommendation on this unpleasant situation in the world is to be safe and wait. Taking care of yourself means taking care of the others. Thank you. Sending <3 to everybody

  4. Jag som har en resa till Japan inbokad om 2 1/2 följer det hela med viss nervositet…( och till på köpet hör jag att körsbärsblommorna redan börjar slå ut :( )Men planen är än så länge att jag åker. Enligt dottern som är i Kyoto är det rätt ok där just nu förutom att skolorna är stängda och även vissa turistattraktioner. Knappt några turister (kinesiska) alls gör att det är gott om plats på vissa ställen :) Men än vågar jag inte riktigt lita på att jag kommer iväg… mycket kan hända under dessa veckor.

    1. Ja, men precis. Avvakta är nästan det enda man kan göra just nu. Hoppas att din resa blir av och blir bra! Vår resa till Japan är i höst och innan dess kan mycket hinna hända, åt båda hållen.

  5. Tycker det är klokt att avvakta just nu. Vi hade tänkt fira min femtioårsdag om en månad med att resa någonstans men många av de tilltänkta resmålen (som tex norra Italien) har drabbats hårt av Corona. Så nu väntar jag och hoppas att det lugnar ner sig. Nästa bokade resa är till Kalifornien i juni och jag hoppas verkligen att allt ser annorlunda ut då eftersom vi så gärna vill åka, framför allt då vi ska besöka släktingar som vi inte träffat på flera år. Läskigt också med hatet som sprids mot de som ändå väljer att resa, har sett många exempel på det i olika Facebook-grupper idag.

  6. Fast att avråda till allt resande tycker inte jag man ska göra. Norra Italien ja men nästan alla erbjuder nu gratis av/ombokning . Att grotta ned sig i Corona, sätta sina liv på paus – nja inte min väg att gå. Man måste ändå gå drömma och planera om sin nästa tripp 😀

    1. Om du läser vad jag skriver så avråder jagande till allt resande. Jag avråder ifrån att boka ytterligare resor just nu. Kollade TUI igår. De råder sina kunder att köpa ett tillägg som ger möjlighet till gratis avbokning fram till 30 dagar innan avresa. Inte mycket till hjälp. Och Lufthansa ställer nu in hälften av alla sina flygningar. Ingen mening att sätta på sig skygglappar. Hela reseindustrin går just nu rakt in i en stor kris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s