natur · resor · vandra

Ett varv runt lilla Kroksjön i Karlshamn


Lilla Kroksjön heter en liten sjö i Karlshamns kommun. Den ligger i Långasjönäs friluftsområde strax norr om Asarum. Runt sjön går en tillgänglighetsanpassad slinga som bara är 2,3 km lång och går genom växlande natur. Medan äldsta sonen sprang gick vi övriga i familjen den här rundan annandag påsk.

Vitsipporna blommar. I en bukett här och en bukett där. De allra, allra första små grönskande bladen har börjat visa sig på de allra, allra minsta bokarna i skogen. Våren övergår försiktigt i försommar. Redan! Det är ju bara mitten av april än, i coronans år, 2020. Klimatförändringarna. Det finns mycket att oroa sig för i den tid vi nu lever i. Men också mycket att glädja sig åt. Som en ekorre som skuttar mellan träden och en blåmes (förmodligen) som sjunger sin sång högt uppe i ett träd.

I början av stigen växer sig granskogen hög mot himlen på vår vänstra sida och silar solens strålar. På höger sida ligger sjön inte alls lika spegelblank som den ofta annars är. Det blåser lite idag. Pors växer längs vattnet. Här och var små fiskebryggor.

Så passerar vi en grind och går genom en hage. Det är här vi ser en ekorre och många fåglar. Björkarna har börjat få ”musöron”, som de första små bladen kallas. Enar, ekar och alar ser vi också. Marken är bitvis bökad av något djur.

Efter hagen går vi en bit på en väg i bokskog innan vi passerar en bom och slingan fortsätter på en stig igen. Här finns ett vindskydd och en grillplats i kanten av en inäga. Sedan kommer vi till en ruin och en skylt som meddelar att ”här låg Brännmästaretorpet under Södra Hoka”.

Vi passerar ytterligare en grillplats innan stigen tar oss ut på den väg som ska ta oss tillbaka till slingans start vid Nytorpet. Vi hade planerat att fika medhavd matsäck här, men nu har solen gått i moln, så vi går direkt tillbaka till bilen istället.

Granskog vid Lilla Kroksjön.
En brygga för fritidsfiskare.
En ekorre skuttar kvickt i en al.
Den tillgänglighetsanpassade slingan går igenom en hage.
Av blåmesen ser vi mest en stor gul mage.
Något djur har bökat i marken.
Brännmästaretorpet låg här.
De första bokarna har börjat slå ut.
Ännu en fiskebrygga.

7 kommentarer på “Ett varv runt lilla Kroksjön i Karlshamn

  1. Härlig promenad fick ni och du lyckades fånga ekorren på kort, det är inte lätt, så snabba som de är.
    Ja nu är det ännu viktigare att hitta och njuta av, de små glädjestunderna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s