resor · vandra · vår

Vandra 8 km-spåret vid Kroksjöarna


Vandra 8 km-spåret vid Kroksjöarna i Karlshamns kommun. Funkar det? Vi bestämde oss för att prova och det visade sig vara en trevlig och omväxlande runda.

Parkerar gör du vid Nytorpets parkeringsplats. Sedan går du upp till infosylten som berättar om Långasjönäs naturreservat. Den finns mittemellan de båda Kroksjöarna. Sedan följer du röd, ljusblå, mörblå och orange markering längs skogsvägen och svänger snart höger och följer det mörkblå spåret längs en stig genom bokskogen.

I bokskogen
Vi får syn på en fågel här. En svartvit flugsnappare. Strax passerar vi sedan en skylt som markerar Knutatorpet. Idag finns bara en ruin kvar. Det är den första av flera torpruiner som vi ska se längs slingan. Jag hör något som prasslar bland de torra boklöven på marken och stannar till. Det är en liten mus som sitter vid en stubbe.

Gran och björk
Så kommer vi till slingans första hygge. Det är tyvärr ganska många så kallade föryngringsytor längs den här vandringen. Lite synd, för i övrigt är den fin. Efter en kortare bit genom granskog och ännu ett hygge kommer vi till en björkskog. Tunna björkstammar och skira björklöv så långt ögat når.

När vi passerar en bäck hittar vi en skylt med en karta. Det ska visa sig finnas sådan skyltar på fler platser längs vandringen. Ännu en granskog. En och annan vitsippa på marken. Stigen kommer ut på en skogsbilväg och de mörkblå markeringarna fortsätter längs den. Ännu en liten björkskog. Vi ser ett par gölar på avstånd mellan träden.

Kryddatorpet
Plötsligt är marken nästan täckt med små lila blommor. Jag känner igen dem som en sort som ofta växer vid gamla torp och mycket riktigt har vi nu kommit till ännu en torpruin. Kryddatorpet heter detta. Väl hemma, när jag skriver detta, minns jag att de fina blommorna heter vintergröna.

Runt en gammal död trädstam har myrorna byggt en jättestack. De använder samma stig som den vi går på för sitt strävsamma arbete.

Bredagyl och Kroksjögyl
Vi stannar till vid en göl och fikar medhavd matsäck. Gölen heter Bredagyl och det finns små fiskebryggor i sjön. Fiskekort krävs av den som vill fiska. Vi skymtar lastbilarna på väg 29 på andra sidan gölen.

Litet senare passerar vi en skylt som berättar att här är det 12,5 km till havet åt ena hållet och 12,5 km till Småland åt andra hållet och att här låg torpet Petters tappe under Södra Hoka gård.

Så kommer vi först igenom en stenig bokskog och sedan över ett hygge innan vi passerar Kroksjögyl. Också detta är ett fiskevatten med små bryggor.

Lilla Kroksjön
Sista biten följer spåret samma sträckning som Blekingeleden och den tillgänglighetsanpassade slingan runt Lilla Kroksjön. Det blev en trevlig söndagsutflykt!

Mörkblå markeringar är för åttakilometersspåret.
En svartvit flugsnappare.
Bokskogen börjar slå ut.
En liten mus gömmer sig vid en stubbe, bland löven.
Ett torp skymtas bortom ett hygge.
Stigen går igenom en björkskog.
Björstammar och skira löv så långt ögat når.
Granskog är det också bitvis.
Harsyran blommar.
En bokgren vid en bäck.
Vintergröna.
Kryddatorpet.
Vårärt.
Myror.
En humla på gullviva.
Stenig bokskog.
940a4f1b-7d3f-466c-8d23-46edb51c33b1
Båtar på andra sidan Kroksjögylet.
En bofink i ett körsbärsträd.

2 kommentarer på “Vandra 8 km-spåret vid Kroksjöarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s