blommor · djur · natur · resor · vackra platser · vandra

Stilleryds naturreservat i slutet av april


Stilleryds naturreservat ligger på en udde mellan Karlshamns nuvarande hamnområde och Mörrums bruk. Naturreservatets själva syfte var från början att skydda en bit natur från exploatering. Och det var ett väl valt stycke att skydda. Här finns en fin promenadslinga som bara är 1,6 km och därmed lagom för en kortare kvällsvandring i naturen.

I naturreservatet finns två p-platser. Vi parkerar vid den första, men det finns en till nere vid Drösebo båthamn. Vid parkeringsplatsen finns en infoskylt med bland annat en karta över promenadslingan. Skylten berättar bland annat att förutom natur finns här grill- och badplatser men också gravar från brons- eller järnåldern. Men idag nöjer vi oss med naturen.

Vi går över vägen, öster ut och vandrar alltså slingan medsols. Leden är markerad med ljusblå färg på stolpar. Och en orange markering att den ingår i ARK 56. Första biten går stigen längs en stenmur genom något som liknar ett mellanting mellan en skog och en hage. På marken blommar många vitsippor så här i slutet av april. Träden är mycket ek, en och tall. Och en och annan björk som fått musöron nu. På andra sidan stenmuren har vi utblickar över ett jordbrukslandskap med åkrar i förgrunden.

Så övergår landskapet i klipphällar och vi kommer till en liten vik där en sommarstuga syns på andra sidan. (Övre bilden.) Här ser vi många fåglar vid och på öarna utanför. Och i luften. Måsar, tärnor, knölsvan, ejdrar, skarvar, vitkindade gäss och kanadagäss. Lite senare, när vi har rundat udden, ser vi ett par storskrakar alldeles nära, som väljer att ge sig av på flykt när vi kommer trampandes.

Här växer en vildapel och också många slånbuskar, som blommar nu. Små vackra vita blommor i överflöd. En sångsvan gör sig stor och glider långsamt över fjärden medan solen går ner bakom bruket. Småbåtshamnen och badplatsen är tomma så när på en parkerad bil. Några ormbunkar är i färd med att väckla ut sig. De blivande bladen ser ut som små knyten. Och på vart och ett av knytena sitter en eller två myror.

När vi kommer tillbaka till parkeringsplatsen ser vi att där är ett gammalt stenbrott. Blekinge kustgnejs är Blekinges landskapssten och användes förr till gatstenstillverkning. Det är rester av det som vi ser här.

Det blev en fin kvällsutflykt som varmt kan rekommenderas!

Karta över promenadslingan, från infotavlan vid p-platsen.
Leden är markerad med ljusblåtoppade pinnar. 
En tall växer vid havet. Anders syns i bakgrunden.
Ett träd speglar sig i vattnet.
Klippor, stenar och skär.
En vildapel blommar.
Två storskrakar sätter fart.
En myra på en ung ormbunke.
Slånbuske vid vattnet.

11 kommentarer på “Stilleryds naturreservat i slutet av april

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s