natur · resor · Stränder · vackra platser · vandra

En vandring i Karlshamn som inte blev helt optimal

När jag ger mig av är det med ambitionen att se ut en närmast optimal stads-, strand- och skogsvandring i Karlshamn för den som kommer till den här västblekingska staden med tåg och vill se det bästa av vad den har att visa upp. Nu blev den här vandringen inte riktigt så optimal som jag tänkt mig, men jag delar ändå med mig av resultatet och lovar återkomma med en bättre runda vid tillfälle.

Jag börjar min vandring i närheten av järnvägsstationen. Jag tänker att den som kommer till Karlshamn med tåg av nödvändighet passerar den här punkten. Och kommer du med bil så går det också bra att parkera vid stationen.

Norra delarna av centrum

Jag går sedan norr ut längs Erik Dahlbergsvägen. Det här området är kanske inte så jättespännande. En genomfartsled och lamellhus i 50-talsstil. Men jag tänker att jag vill få med de norra delarna av rutnätsstaden också, på min runda. Sedan sneddar jag genom ett äldre villaområde och ett nyare område med flerfamiljshus och radhus innan jag börjar gå utmed Mieån, söder ut och in mot stan. Följer Ågatan en bit, viker av, in på Norra Fogdelyckegatan, svänger igen, in på Kungsgatan och sedan Kyrkogatan ner mot ån igen. Så där zigzagar jag mig fram för att få med så mycket som möjligt.

Torget och söder ut

Över det fina torget och sedan Drottninggatan ner mot havet. Norr ut igen längs östra piren. Här ligger livsmedelsindustrin mitt över vattnet men också trevliga Food trucks och glassförsäljare. Jag köper en glass. En sådan där snurrig i amerikansk stil. Den ser roligare ut än den är god. Men den går ner. Kulglassen som också säljs här är betydligt godare. Italiens gelato. Ta den istället.

Nu går jag en bit på Ronnebygatan och sedan förbi det ganska fula 60-talsområdet Möllebacken och vidare via betydligt gulligare Näsgränden ner ner mot Östersjön igen.

Strandpromenaden

Utvandrarmonumentet är en staty som föreställer sagans Karl-Oskar och Kristina som här har fått symbolisera alla dem som i på riktigt, i verkligheten, lämnade Sverige för Amerika (och Tyskland) via just Karlshamn.

Här börjar den fina strandpromenaden. Jag följer den, förbi Villa Utsikten, som är ett café och vidare förbi Väggabadet. Där strandpromenaden tar slut ligger Ortholmen. Där finns den fyr som syns överst i inlägget. Efter att ha besökt den går jag till Vägga fiskehamn. Här har jag tänkt köpa något att dricka, men kön är helt orimlig. Jag fortsätter istället till Svanvik och följer sedan kusten, förbi flera badplatser, både klippor, sandstränder och bryggor till Kollevik. Här orkar jag inte riktigt söka mig in på campingen för att köpa något att dricka. Det ska visa sig vara ett misstag.

Tegelbruksviken och Lindenborgssjön

Från Kollevik följer jag en stig genom skogen till Tegelbruksviken. Nästa målpunkt är Lindenborgssjön som är en populär badsjö för stans ungdomar dagar när vattnet är kallt i havet. Jag följer stigen runt sjön.

Vilse i pannkakan

Som avslutning har jag tänkt ut att jag ska gå upp på Pengaberget och gå förbi nya och gamla vattentornet. Det gör jag också. Men flera av de stigar jag sett ut på kartan går inte att hitta i verkligheten.

Ganska uttorkad och rakt genom buskar, ormbunkar och snår avslutar jag min vandring. Det här är ingen final jag kan föreslå för turister som vill se stan, tänker jag medan jag letar mig fram i ”djungeln”.

Den här vandringen blev en och en halv mil lång, och kom förbi mycket av det finaste i Karlshamn. Men jag behöver definitivt putsa på sträckningen om jag ska föreslå den för någon annan att vandra. Det blev lite för mycket ”snurr” i stan i början. Och alldeles tokigt på slutet.

Jag får be att få återkomma med ett bättre förslag en annan gång.

Konstverk vid Stationsgatan
Söta hus vid Mieån
Bio-skylt vid Drottninggatan
Gammalt trähus och klockstapeln
Drottninggatan vid kyrkan
Mieån
Plantering vid ån
Drottninggatan vid torget
Torghandel framför rådhuset
Stockrosor vid Harms backe
Skylt vid det lilla Sjöfartsmuseet
Gulliga trähus vid Näsgränden
En snurrig glass i amerikansk stil
Småstadskänsla på Ronnebygatan
Livsmedelsindustrin som dominerar staden
Utvandrarmonumentet ligger vid Näsviken
Utsikt från Villa utsikten
Vresros vid havet
Sandstrand vid Väggabadet
Björnbärsblommor och blomfluga
Skärgårdsbåt på väg ut mot öarna
Brygga som avslutar strandpromenaden
Båtar i Vägga fiskehamn
Småbåtshamnen Svanvik
Klippbad mellan Svanvik och Kolleviksvägen
Bokskog
Brygga vid Kolleviks camping
Kollevik skymtar mellan träden
Båtar i Tegelbruksviken
En fjäril på en blomsteräng
En ekorre klättrar i ett träd
Ormbunkar och mossa på en stor Sten
Lindenborgssjön
En kanin
Gamla vattentornet
Sträckningen jag gick, men glöm den fort

2 kommentarer på “En vandring i Karlshamn som inte blev helt optimal

  1. Underbara bilder från Din vandring ! Man behöver inte åka långt då man har skönheten inpå knuten!!❤ Karlshamn är en trevlig och vacker plats att bo på och man trivs här! Lätt att bli hemmablind, så tack för den trevliga vandringen i vår lilla stad vid Milen!
    Med vänlig hälsning
    Nina Pilelöw

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s