coronan · resor

Pandemiutvecklingen i Karlshamn, Blekinge, Sverige, Europa och världen

Jag har inte kunnat hitta att Region Blekinge presenterar några diagram över den data som de redovisar i tabellform på nätet. Därför började jag förra veckan redovisa kurvor som jag själv ritat upp utifrån deras data. Jag tänkte att jag fortsätter med att göra det veckovis så länge som läget är så pass allvarligt som det nu är.

Samtidigt passar jag på att blicka ut mot pandemiläget i Sverige, Europa och världen också.

Karlshamn och Blekinge

Först läget i Karlshamns kommun. Det är ju här jag bor. Diagrammet nedan visar antalet nya fall av bekräftad covid-19, per vecka torsdag – torsdag. Som framgår av diagrammet fortsätter smittan att öka.  Antalet nya bekräftat smittade var den här senaste veckan 44% fler jämfört med förra veckan, också torsdag till torsdag..

Karlshamns kommun har ca 32 000 invånare så 92 fall per vecka betyder därför 29 nya fall per 10 000 invånare och vecka. På två veckor har antalet fall ökat med 156 vilket ger 49 nya smittfall per 10 000 invånare eller 488 nya fall per 100 000 invånare på två veckor. Den senare siffran kan jämföras med kartorna över Europa och världen nedan.

corona_Karlshamn

Hela Blekinges nya fall av bekräftad covid-19, per vecka torsdag – torsdag (utom 6 & 13/11 som är fredag -fredag) framgår av diagrammet nedan.

Blekinge har nära 160 000 invånare så för hela länet blir de 394 nya fallen till 25 nya fall per 10 000 invånare och vecka. Alltså är smittspridningen nu något värre i Karlshamn jämfört med i länet i stort. På två veckor har antalet fall ökat med 742 vilket ger 46 nya smittfall per 10 000 invånare eller 464 nya fall per 100 000 invånare på två veckor. Den senare siffran kan då också jämföras med kartorna över Europa och världen nedan.

corona_Blekinge

Sverige och Europa

Smittspridningen i Sverige är fortfarande mycket omfattande och generellt högre än i Blekinge. Dödstalen fortsätter att stiga. Idag rapporterades 35 nya dödsfall med bekräftad covid-19. Därmed har totalt 7 007 smittade avlidit i landet. 252 personer får just nu intensivvård på grund av covid-19. En av dem finns på ett sjukhus i Blekinge.

Idag har det beslutats om distansundervisning för alla gymnasieskolor i hela landet från och med nästa vecka. Något som redan var planerat här i Karlshamn, men som innebär att planerade skrivningar inte kan bli av så som tänkt.

Och redan i tisdags sa Anders Tegnell ungefär så här på Folkhälsomyndighetens presskonferens ”Sverige, som ni ser, mörknar ju succesivt nu, medan en del andra länder börjar ljusna.” Det han då refererade till var en kartbild över Europa där Europas regioner färgas olika mörka beroende på hur många bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare som detekterats under 14 dagar. Länder som inte deltar i statistiksamarbetet är gråmarkerade. Streckat grå betyder att data saknas. Du kan själv hitta kartan på nätet. Denna karta brukar uppdateras på torsdagar och avser då föregående vecka och veckan innan. Denna karta avser alltså vecka 47-48:

corona_Europa

Kanarieöarna som det fortfarande går vissa charterresor till låg fortfarande på en betydligt lägre nivå jämfört med Sverige.

För den som, liksom jag, är lite särskilt nyfiken på smittläget i Skåne har Region Skåne riktigt informativ statistik på nätet. Där kan ses att smittläget där är fortsatt allvarligt men också anas att det kanske, kanske är på väg att plana ut nu.

Världen

Läget i världen brukar jag kolla dagligen på en sajt som heter Worldometer. Där ser jag på de rullande sjudagarsmedelvärdena att pandemin på global nivå att smittan sedan en tid har planat ut på en nivå mellan 500 000 och 600 000 nya konstaterade smittfall per dag. Och det finns också en tendens till att antalet dödsfall per dag i covid nu ligger ganska stilla på runt 10 000 dödsfall per dag.

EU har en världskarta som visar ländernas rullande 14-dagarsvärden på bekräftade fall per 100 000 invånare.

Jag ser i vissa forum att det är en del svenskar som planerar att resa till Zanzibar i vinter. Det bör noteras att Tanzania, som ön tillhör, inte rapporterar några siffror varför det inte går att bedöma smittläget i landet.

corona_världen

Jämfört med denna karta befinner sig nu  Blekinge i den tredje mörkaste nivån av smittspridning strax under den näst allvarligaste nivån. Och Karlshamn befinner sig tyvärr nu i den näst mörkaste nivån.

Den översta bilden är ifrån skyltsöndagen när det inte alls rörde sig särskilt mycket folk på stan i Karlshamn. Vilket är bra med tanke på rådande situation.

Var rädda om er och försök undvika att bli smittade så mycket ni kan!

10 kommentarer på “Pandemiutvecklingen i Karlshamn, Blekinge, Sverige, Europa och världen

  1. Ikväll fick min man veta att den kollega som värvade honom till jobbet och som han har haft ett nära samarbete med dog igår i covid. Det är så oändligt ledsamt.

    1. Ja, risken är överhängande. Känns som att många kommer att göra en massa undantag nu fram till jul. Jag är också lite orolig att Folkhälsomyndigheten inte kommer att vara nog tydliga i sina råd inför helgerna. Tror att det som behövs nu är tydlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s