djur · jorden runt · resor

Adventskalender 2020 – lucka 12

Årets tema för min bloggkalender är ”den här dagen för X år sedan”. Alltså (minst) en bild fotograferad samma datum som inlägget (luckan i adventskalendern) publiceras.

Den här dagen för 12 år sedan

Den 12 december 2008. Två pelikaner av många vid Noosa River i Queensland. Vi hade precis hyrt in oss i en liten lägenhet i närheten och gått ner till floden för att titta på badplatsen där. Och där var alltså många pelikaner.

Australisk pelikan är i jämförelse med andra pelikaner en medelstor art, med en vingbredd på 2,3-2,6 meter och en vikt mellan fyra och 13 kilo. Fjädrarna är till största delen helt vita men de är svarta på större delen av vingarna. Pelikanerna finns mest i områden med stora öppna vattenytor där det finns gott om fisk, som är dess huvudsakliga föda. De fiskar vanligen tillsammans i grupper. Häckningen sker i kolonier. Boet byggs på marken av pinnar och växtdelar. Där turas hanen och honan om med ruvningen av äggen och uppfödningen av ungarna.

Lägenheten vi hyrde låg i Noosaville och jag hade från början haft klart för mig att där skulle vi inte bo. Någonstans hade jag läst att Noosaville var tråkigt och att det var i Noosa Heads som man skulle bo. Medan Noosaville ligger vid floden så ligger nämligen Noosa Heads vid havet.

Men när vi kom till Noosa hade vi inget bokat i förväg och en kvinna i en turistbyrå lyckades sälja in att det var i Noosaville vi borde bo som barnfamilj. Vi fick betydligt mer för pengarna där. En hel liten lägenhet i två våningar med kök och tvättmaskin och gemensam pool på innergården. Och det var enkelt att ta bussen till Noosa Heads och havet närhelst vi ville. Som jag minns det slog vi till på sju nätter i den där lägenheten.

Tanken var att sedan fortsätta i bil söderut mot Sydney och besöka fler badorter längs kusten.

Men nu skulle vi ta igen oss en hel vecka vid havet. Och floden.

Kolla in mer!

Adventskalender 2020 – lucka 13

4 kommentarer på “Adventskalender 2020 – lucka 12

  1. Ni har många fina resor att blicka tillbaka på. Att pelikanen kan variera så mycket i vikt. Var det alltså en hel flock på stranden? Fin bilf på paret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s