barn · livet · resor

Adventskalender 2020 – lucka 11

Årets tema för min bloggkalender är ”den här dagen för X år sedan”. Alltså (minst) en bild fotograferad samma datum som inlägget (luckan i adventskalendern) publiceras.

Den här dagen för 16 år sedan

Den 11 december 2004 var en lördag. Min mamma var på besök hemma hos oss i Karlshamn och min förstfödde, Anton, skulle fylla ett år om bara en vecka.

Vid den här tiden pågick den orangea revolutionen i Ukraina, där Viktor Jusjtjenko och den folkliga majoriteten hade problem med att Viktor Janukovytj vägrade se sig besegrad och utropade sig själv som vinnare, trots att han förlorat valet. Just den här dagen kom nyheten att Viktor Jusjtjenko visade sig ha varit förgiftad med dioxin när han plötsligt blivit sjuk och fövandlats till en gammal och ärrad man, tidigare på hösten.

Historien slutade med att Viktor Jusjtjenko blev president efter ytterligare en valomgång, men att han snabbt tappade sitt folkliga stöd. Och 2010 blev Viktor Janukovytj president i alla fall.

Också den här dagen, men 32 år tidigare – då var jag själv fem år och skulle snart fylla sex – gjorde Apollo 17 den sjätte och senaste – kanske sista? – bemannade månlandningen. Det är idag alltså 48 år sedan som en människa senast satte sin fot på månen. 1972. Men då var den 11 december en måndag. Så klart!

Och idag är det fredag och månen är i avtagande skära. Den gick upp kvart i fyra i morse och går ner tio över två på eftermiddagen.

Ha en bra fredag alla – tiderna till trots! Och var rädda om er och varandra!

7 kommentarer på “Adventskalender 2020 – lucka 11

  1. Jag tror minsann att du är lik din mamma. Och Anton har förblivit den där piggögda killen som han är på småbarnsbilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s