coronan · resor · risker

Coronan – ny torsdagsrapport om läget i Karlshamn, Blekinge, Sverige, Europa och världen

För två veckor sedan började jag med att veckovis redovisa kurvor över antal bekräftade fall av covid-19 i Karlshamn och Blekinge. Jag tänkte att jag fortsätter med att göra det veckovis så länge som läget är så pass allvarligt som det nu är. Samtidigt passar jag på att berätta om läget i Sverige, Europa och världen.

Karlshamn och Blekinge

Jag har ju skrivit förut om att Region Blekinge inte redovisar några diagram på sin statistiksida över coronautvecklingen i länet. För den som tar sig tid att titta på deras pressträffar är däremot läget ett annat. Den senaste pressträffen hölls idag klockan 13:30. Där berättade Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö bland annat  att tyvärr så rapporterades det tre nya dödsfall i Blekinge idag och också att smittspridningen tyvärr fortsätter att öka i länet. Han berättade också att i egenprovtagningen ökar andelen som visar sig ha covid-19 och är nu uppe i 15-16% av de ungefär 500 personer per vardag som lämnar in prov.

Av presenterade data framgick vidare att smittspridningen i Karlskrona, Karlshamn och Sölvesborg nu ligger på ungefär samma nivå medan Ronneby har en lägre smittspridning. Dessa delar av Blekinge ligger något bättre till än snittet för Sverige. Olofström, däremot, ligger sämre till och ligger nu i nivå med, eller strax över, landet i stort.

På presskonferensen berättades också att fler nu vårdas på sjukhus i Blekinge än när det var som värst i våras.

Här kommer ett diagram som jag själv ritat upp utifrån Region Blekinges data. Det visar antalet bekräftade fall av covid-19 per vecka (torsdag – torsdag) i Karlshamns kommun. Kommunen har ca 32 000 invånare så 104 fall per vecka betyder därför 32 nya fall per 10 000 invånare och vecka. På två veckor har antalet fall ökat med 196 vilket ger 61 nya smittfall per 10 000 invånare eller 612 nya fall per 100 000 invånare på två veckor. Den senare siffran kan jämföras med kartorna över Europa och världen nedan.

Corona_Karlshamn

Hela Blekinges nya fall av bekräftad covid-19, per vecka torsdag – torsdag (utom 6 & 13/11 som är fredag -fredag) framgår av diagrammet nedan.

Blekinge har nära 160 000 invånare så för hela länet blir de 525 nya fallen denna veckan till 33 nya fall per 10 000 invånare och vecka. På två veckor har antalet fall ökat med 919 vilket ger 57 nya smittfall per 10 000 invånare eller 574 nya fall per 100 000 invånare på två veckor. Den senare siffran kan då också jämföras med kartorna över Europa och världen nedan.

Corona_Blekinge

Sverige och Europa

På myndigheternas presskonferens idag sas att det har varit en minskning av antalet coronafall i Europa de senaste veckorna men att smittspridningen i Sverige fortsätter att öka och att 20 av Sveriges regioner förväntar sig ett värre läge på både kort och lång sikt.

Det finns dock ett ljus i tunneln. Redan i fredags meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att 4 miljoner vaccindoser kommer att nå Sverige under det första kvartalet. Det kommer att räcka till 2 miljoner svenskar.

Prioriterade grupper är personer bor på särskilt boende för äldre, personer som har hemtjänst i ordinärt boende, personal inom äldreomsorg och vuxna personer som har bor ihop med någon som har hemtjänst.

Senare har det meddelats att målet är att alla boende i Sverige som är över 18 år ska erbjudas vaccinering mot covid-19 under det första halvåret 2021. Det känns verkligen hoppfullt!

Men innan det blir ljusare kommer det tyvärr mest troligt att bli mörkare. Region Stockholm berättade i går att de nu börjar få ont om IVA-platser. Och även på sjukhuset  i Helsingborg är läget ansträngt. Att det var extremt mycket människor på köpcentret Väla på Black Friday sätts i samband med den höga smittspridningen i Helsingborg.

Läget i din kommun, och alla Sveriges kommuner, framgår – om än en smula invecklat – av en kartbild som du kan se på SVT över statistiken från föregående vecka.  Kartan visar i vilka kommuner som smittan då ökat, varit lika eller minskat jämfört med veckan innan. Där kan du se att till kommuner med både ökande och redan extremt mycket smitta räknas bland annat Nordanstig i Gävleborgs län, där smittläget tycks vara extra svårt. Och att smittläget i Helsingborg också är mycket svårt framgår även av denna karta.

EU har ju kartbild över Europa där Europas regioner färgas olika mörka beroende på hur många bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare som detekterats under 14 dagar. Länder som inte deltar i statistiksamarbetet är gråmarkerade. Du kan själv hitta kartan på nätet. Denna karta brukar uppdateras på torsdagar och avser då föregående vecka och veckan innan. Denna karta avser alltså vecka 48-49:

Corona_Europa

Som framgår av kartan tillhör Skåne nu de regioner i Europa som har det allra värsta smittläget. Region Skåne har för övrigt riktigt informativ statistik på nätet som tyvärr bekräftar denna bild.

Jämfört med denna karta, liksom med världskartan nedan, befinner sig nu Blekinge, liksom resten av Sverige – förutom Skåne – i den näst mörkaste nivån av smittspridning. Och även Karlshamn befinner sig i den näst mörkaste nivån.

Världen

Läget i världen brukar jag kolla dagligen på en sajt som heter Worldometer. Där ser jag på de rullande sjudagarsmedelvärdena att pandemin på global nivå att pandemin även på global nivå tagit ny fart igen och både smittspridningen och antal dödsfall per dag är nu värre än någonsin. Över 600 000 personer konstateras nu smittade varje dag i hela världen och nära 11 000 personer dör med sjukdomen dagligen.

EU har en världskarta som visar ländernas rullande 14-dagarsvärden på bekräftade fall per 100 000 invånare. Av denna framgår att smittläget i Sverige nu igen är på ungefär samma nivå som i USA.

Corona_världen

Jag vet att många av er som läser detta redan tar det här på stort allvar och gör allt vad ni kan för att minska smittspridningen. Men tänk på att även berätta för era vänner och bekanta, som kanske inte alltid är lika uppmärksamma, om hur allvarligt läget nu är.

Var rädda om er och var rädda om varandra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s