livet

Adventskalender 2020 – lucka 10

5ab5f080-c12c-4def-82e1-44f4d6ca276f

Årets tema för min bloggkalender är ”den här dagen för X år sedan”. Alltså (minst) en bild fotograferad samma datum som inlägget (luckan i adventskalendern) publiceras.

Den här dagen för 10 år sedan

Den 10 december 2010. Den här dagen har jag fotograferat massor av bilder. På mitt kontorsrum på jobbet i Karlshamns kommun, där jag då var VA-chef. Och ute på stan. Istappar bland annat. Och hemma i lägenheten. Adventsljusstakar och adventsstjärnor. Massor av fotografiska experiment med långa slutartider. Och bilden här ovan, som visar klocktornet i Karlshamn med snö på mark och tak.

Jag undrar om jag möjligen precis hade skaffat en ny kamera?

Det här skulle bli min sista vinter som VA-chef i Karlshamns kommun. Men det visste jag inte än. Jag hade vid den här tidpunkten varit VA-chef i kommunen i drygt 13 år och jag var nu – även om jag fortfarande skäms lite för att säga det – oftast rejält uttråkad på jobbet. Väldigt mycket kändes bara långsamt och segt.

Jag är en sådan person som ibland kommer till en punkt där jag behöver nya utmaningar. Inte så att det inte fanns saker kvar att göra. (Flera av de saker vi hade på attgöralistan för VA-verksamheten i Karlshamn de närmaste åren, då för tio år sedan, har för övrigt – vad jag känner till – fortfarande inte blivit gjorda.) Men. Jag hade kommit till en punkt där mitt jobb inte kändes utmanande längre för min egen del. Jag har ändå lätt för att bli engagerad i nästan vad som helst. Och länge kan jag också behålla det engagemanget. Men någonstans finns ändå en bortre gräns.

Jag minns ett möte i samhällsbyggnadsförvaltningens ledningsgrupp där jag helt utan förvarning, och utan att veta varför, plötsligt började gråta. Jag blev tvungen att lämna rummet och gå på toaletten för att samla mig. Det har varken hänt förr eller senare. Det kan ha varit ungefär vid den här tiden, även om det nog inte var just den här dagen. Den enda förklaring jag i efterhand kunnat se var att alla möbler i rummet var nya, liksom flera av de närvarande cheferna. Jag tror att jag plötsligt där och då började känna mig som att jag var en del av inredningen. En mer väggfast del.

Var jag bortskämd? Förmodligen.

Under året som följde skulle jag komma att bli uppringd av en rekryteringsfirma som uppmanade mig att söka en tjänst som VA-chef i Kristianstad. Jag tror att det var i maj månad. Eller juni. Den tjänsten fick jag senare och där och då blev det ett riktigt lyft för mig yrkesmässigt. Det var mycket större skillnad mellan att jobba i Karlshamn och Kristianstad än jag någonsin kunnat ana. Bland annat var tempot mycket högre i Kristianstad. Utmaningarna fler. Och vi hade det roligare på jobbet. Skrattade mycket mer.

Men jag har många gånger ändå undrat om jag gjorde rätt som bytte jobb. Pendlandet har tagit bort mycket tid som jag hade kunnat ägna åt att umgås mer med familjen. Barnen var fortfarande ganska små. Vår yngsta hade precis börjat nollan.

Jag behövde verkligen ett nytt jobb för att må bra då. Men hade jag kunnat hitta det i Karlshamn om jag bara stannat kvar en tid till? Och då sluppit att pendla?

Det lär vi aldrig få veta.

Men jag är ganska säker på att den här bloggen nog inte hade funnits kvar i ett sådant scenario. Den gav mig under mina sista år i Karlshamns kommun – på fritiden – den utmaning som jag då egentligen  behövde i jobbet. När jag sedan började jobba i Kristianstad – och igen fick de jobbmässiga utmaningar jag behövde – fick jag plötsligt tid på pendeltåget att slå ihjäl. Och där har mitt bloggande fått chansen att fortsätta.

Allt detta utifrån en bild, av många bilder, från den här dagen för tio år sedan. Som för övrigt var en fredag. När Nobelpriset delades ut och Nobelfesten hölls. Så som alltid sker den 10 december.

Utom i år.

Kolla in mer!

Adventskalender 2020 – lucka 11

8 kommentarer på “Adventskalender 2020 – lucka 10

  1. Ja, bilder väcker tankar och minnen, det är väl det de är till för. Det låter som om du gjorde rätt som bytte jobb, trots pendlingen.

    Älskar färgerna i bilden och trädens mörka grenar som kontrast mot det ljusa.

  2. Intressant läsning om valda vägar under en del av livet 👍. En och annan gång tänker jag ”om jag hade… hur hade livet då sett ut?” Det är en intressant tanke, men, om sanningen ska fram, inte så angelägen att fördjupa sig i 😊.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s