arkitektur · resor · samhälle och politik

Så förändras Paris före och efter 2024

SVT berättar idag att inför att Paris ska arrangera sommar-OS 2024 målas Eiffeltornet om med guldfärg. Men det är inte den enda förändring som planeras i Paris de närmaste åren. Där finns också planer på att innan OS omvandla Place de la Concorde vid den kända avenyn Champs-Élysées.

Och efter OS fortsätta med hela allén inklusive området kring Triumfbågen. Ledordet är: gör plats för fotgängare på världens vackraste aveny!

Mer plats för invånare och turister alltså och mindre plats för bilar på genomfart. Runt triumfbågen planeras för ett torg med träd och en skridskobana på vintern.

Borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, har i januari i  år bekräftat att arbetena som kommer att kosta 250 miljoner euro kommer att bli av. Hon uttalade sig då att ”det kommer att bli en annorlunda och extraordinär park.”

Arkitekten bakom skisserna heter Philippe Chiambaretta. Och du kan se fler bilder och läsa mer om projektet här (på franska). Och det är också där som bilderna som jag länkat in här ligger publicerade.

Möjligen, men bara möjligen kommer dessa förändringar att ändra på det faktum att jag tycker att Rom är mer romantiskt än Paris.8 kommentarer på “Så förändras Paris före och efter 2024

 1. Oj, vilken skillnad det verkar bli.
  Inte massa trafik runt Arc de Triomphe de i’Etoile. Där var roligt att köra. Har kört mycket där, men skulle nog inte vilja göra det numera.
  Inte mycket trafik på Champs Elysses, så annorlunda från det jag kallar ”Mitt Paris”. Men säkert bra.
  Tour Eiffel blir nog fint i guldfärg, men vilket jobb.
  Intressant.
  Ha det bra!

 2. Jag är inte alls förtjust i guldfärgsplanen. Skulle vara finare i mörkrött som det var en gång i tiden, tycker jag. Torg och park däremot låter bra.

  1. Jag vill nog se Eiffeltornet i den nya färgen innan jag bestämmer mig vad jag ska tycka. Guldfärg kan bli fint, men det kan också komma att kännas som ”för mycket”. Vissa av illusionerna tycker jag ser lovande ut. Men vi får se. Mörkrött hade också varit kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s