coronan · resor

Nya restriktioner vid hemkomst till Sverige

Det mesta handlar just nu om lättnader vad gäller restriktioner med anledning av pandemin. Men på en punkt är det tvärt om en skärpning som har meddelats idag. Alla som kommer hem till Sverige från resor utanför Norden ska testa sig, förutsatt att det inte gått tillräcklig tid efter vaccinering.

Efter hemkomsten uppmanas även till så få kontakter som möjligt med personer utanför den närmaste kretsen och till att arbeta hemifrån om det är möjligt.

Så här sa Tegnell på dagens presskonferens:

”Det som har dykt upp under senaste dagarna, som vi kom ut med en nyhet om idag är att när man nu är ute och reser så ser vi tyvärr en ökad spridning på många turistdestinationer. I Spanien har det kanske framförallt synts väldigt mycket och vi har också börjat få hem ett ökat antal personer från de här länderna. Och det får en ganska stor betydelse nu när vi har en så pass liten spridning i Sverige själva.

Och därför rekommenderar vi från och med idag att när man kommer hem, liksom man gjorde för några månader sedan, att man då bokar en tid för att testa sig och får ett pcr-test gjort så fort som möjligt efter hemkomsten.

Och det gäller alla som har varit utanför Norden, oberoende av om man är svensk medborgare, eller inte. Och det gäller som sagt var alla länder utanför Norden. Har man vaccinerat sig och fått åtminstonne en dos tre veckor tidigare eller om man har haft covid-19, inte längre än sex månader tillbaka i tiden så behöver man inte tänka på de här rekommendationerna.

Det här kommer att gälla till den 31 augusti och så får vi se då hur utvecklingen fortsätter. Men just nu så är den här importen ett av orosmomenten. Det är också väldigt viktigt att när man kommer hem från en utlandsresa att vara väldigt uppmärksam på symptom. Och hålla sig hemma om man skulle bli sjuk och dessutom förstås gå och testa sig och försöka hålla ner på det antal människor man träffar när man kommer hem. Om man har möjlighet att jobba hemifrån under första veckan man är hemma så är förstås det väldigt bra.”

Bild: Skärmdump från regeringens digitala pressträff idag.

5 kommentarer på “Nya restriktioner vid hemkomst till Sverige

  1. Tack för uppdateringen, detta kommer att gälla mig.
    ”Har man vaccinerat sig och fått åtminstonne en dos tre veckor tidigare ”, skriver du. Är en dos 3 veckor tidigare av mer betydelse än att man är fullvaccinerad med två doser för 3 månader sedan?

    1. Gäller mig också, Lena, som har planer på att resa till Sverige i augusti. Det står inget om fullvaccinerade så vi får väl utgå ifrån att om de som fått en dos inte behöver uppvisa pcr-test så behöver inte fullvaccinerade heller (underförstått). Jag utgår ifrån att cobid-certifikat räcker. Särskilt tydligt är det inte.

    2. Som jag uppfattade det behöver inte fullvaccinerade svenska medborgare provta sig vid hemkomst. Endast ovaccinerade och de med mindre än tre veckor från första sprutan.

  2. Visst, viktigt att vara uppmärksam på symtom när man kommit hem, men också viktigt att följa de regler och rekommendationer som finns på resmålet. Jag som bor på en turistö ser så mycket slarv!!! Om man inte skickar hjärnkontoret på semester utan är lika vaksam som hemma så minskar importen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s