livet · personligt · resor

Jaha, då är jag 55+

Idag är det den 9 januari 2022 och därmed är det min 55:e födelsedag. För mig börjar alltså året om två gånger med bara en dryg veckas mellanrum. Först börjar kalenderåret vid nyår och sedan påbörjar jag ett nytt levnadsår som idag.

Den här gången påbörjar jag alltså mitt 56:e levnadsår. Det innebär också att jag för första gången blir 55+, med allt vad det innebär.

Åldersdiskriminering

Du vet hur det är, personer över 55 år har det tuffare på arbetsmarknaden än personer i de yngre åldrarna. I forskning har det konstateras att det finns en utpräglad åldersdiskriminering på den svenska arbetsmarknaden som gör det svårare för äldre som har blivit arbetslösa att få jobb. Därför är andelen långtidsarbetslösa högre bland arbetslösa i min ålder och uppåt, än i övriga åldrar.

Det leder så klart också till inlåsningseffekter för oss äldre som har ett jobb.

På grund av de här svårigheterna klassas personer i åldern 55–64 år av Arbetsförmedlingen som en av fyra grupper med lägre konkurrensförmåga på den svenska arbetsmarknaden. De andra grupperna är personer som saknar gymnasial utbildning, personer födda utanför Europa och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Själv tror jag faktiskt att de här problemen snarare än något annat har börjat krypa ner i åldrarna. Så på det viset ser jag väl inte precis 55 år som någon magisk gräns som plötsligt överskrids.

Överhuvudtaget så tycker jag inte att nya år, vare sig i form av nyår eller födelsedagar ska tas att för allvarligt. Det finns egentligen inga definitiva brytpunkter som passeras där nya hela år kommer till oss. Även om det är lätt att få för sig när nyår skålas in eller födelsedagar och andra jubileer firas.

Olika slags år

Jorden snurrar runt solen och sin egen axel i en (någorlunda) ständigt pågående rörelse. Ett år är att jorden surrar ett varv runt solen. Ett varv runt solen tar 365,256366 dagar vilket är lika med 1,0000175 år. Ett år är alltså 1,0000175 år. Det finns alltså år och år. Astronomiska och de i kalendern. Vilka år som är de riktiga spelar mindre roll.

Ett soldygn kan dessutom avvika i längd från 24 timmar med upp till 27 sekunder. Men ett medelsoldygn är i och för sig så gott som exakt 24 timmar (skillnaden handlar om tusendels sekunder).

Sedan 1967 har sekunden för övrigt definierats som varaktigheten av 9 192 631 770 perioder av den strålning som motsvarar övergången mellan två energinivåer i hyperfinstrukturen i en atom av ämnet cesium. Närmare bestämt då isotopen cesium-133.

En sekund är också ungefär den tid som förflyter mellan varje hjärtslag hos en vuxen människa som vilar sig.

Åren går

Ett kalenderår som inte är skottår och inte innehåller skottsekunder är 31 536 000 sekunder långt. Skottår är däremot hela 31 622 400 sekunder långt.

Men i alla fall. Åren går hur vi än räknar dem. Och med åren kommer åldrandet. Och med åldrandet krämporna. Men igen. Visst är det en klyscha. Ändå är det precis lika sant: Att åldras är inte så tokigt om du betänker alternativen.

Och med ålder kommer också erfarenhet och kanske rent av så småningom ett större lugn.

Och hur som helst. Idag är det min födelsedag! Hurra för den!

(Och tycker du som jag, så tar vi det där med åldrandet en annan dag.)

Bilden är ifrån Malta i höstas.

Läs mer: En resenörds uppväxt – mina första resor 0-10 år

24 kommentarer på “Jaha, då är jag 55+

 1. Ett stort grattis!!
  Det här med åldersdiskriminering kan jag skriva under på. Har några vänner som saknat jobb i flera år och själv tänkte jag byta bana istället för att följa med när min arbetsgivare flyttade verksamheten 6 mil söderut. Nu blev jag kvar och pendlar 12 mil varje dag. Tråkigt, dyrt, men ändå uppskattat att vi fick chansen att följa med vid flytten. Ett bra företag och nya härliga bekantskaper dessutom.

  1. Ja. Trist att du också har erfarenheter av det där. Även jag har erfarenhet av att det inte är helt enkelt att byta jobb redan efter 50 år fyllda, skulle jag säga. Det är då tacksamt att ha ett jobb som man faktiskt ändå trivs med på det stora hela. Man vill ju verkligen inte råka hamna i arbetslöshet i den här åldern.

 2. Grattis och hurra på födelsedagen! Ja, den där ekvationen att vi alla ska jobba längre, men samtidigt inte är attraktiva på arbetsmarknaden strax efter fyllda 40, går faktiskt inte ihop. Men som sagt, det kan vi ta en annan gång. I dag ska du fira din födelsedag!

 3. Grattis säger även jag! Visst är det så att åldersdiskriminering finns och det är trist.
  Jag tycker att jag har haft ganska bra tur, eller kunnande, kombination av allt? Att inte ha behövt vara arbetslös nånsin? Men visst – jag oroar mig lite för pension och framtid.
  Tack för viktigt och tankeväckande inlägg.

  1. Jag har också haft tur utom precis i början av mitt yrkesliv, då jag blev klar med högskolestudierna precis i 90-talskrisen och därför var arbetslös ett halvår. Oro för framtiden kan jag också känna trots en fast anställning på ett bra jobb.

 4. Grattis!
  Jag gillar att bli äldre, tänker att det fria livet kommer allt närmare. Då tänker jag såklart på pensionen :-)

  55+ är ju kanon, då kan man sälja huset och bo i 55+bostäder. Det ser iaf jag fram emot, fast först ska vi bo i husbilen ett tag :-)

 5. Grattis! Jag älskar att fylla år, av den anledningen att jag har fått uppleva ytterligare ett år (snart 56) Mina åldersrelaterade symptom ser jag som spår av erfarenhet och upplevelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s