mat · resor

Ett mysigt crêperie på Österlen

Det är på klämdagen vid Kristi himmelsfärd som vi har stämt träff med min sambos syster och hennes son på ett crêperie på Österlen. Vi har aldrig varit här förut, trots många besök i den här delen av Skåne. Det visar sig vara ett lyckat val av Anders syster. Ett riktigt mysigt crêperie.

Min sambos systerson är hemma på ett sällsynt besök från Nya Zeeland. Så klart vill vi träffa honom när han nu är så nära som i Svedala. Vi stämmer träff på Franskans crêperie i Rörum, som ligger en bit inåt land, närmare Kivik än Simrishamn. Det är min sambos syster som föreslår restaurangen och som i förväg bokar bord åt hela sällskapet. Det är tur, visar det sig, att vi har bokat i förväg, eftersom hela stället är fullbokat när vi kommer hit. De har satt upp en skylt som berättar att endast förbokade gäster är välkomna.

Om du också möts av denna skylt, utan att ha bokat, kan det ändå vara lönt att fråga om det går bra att sitta utomhus. Vi möter nämligen ett par vandrare när vi ska lämna restaurangen och en av vandrarna kommer just tillbaka och berättar att hon har pratat med några andra gäster som gjort just så.

Platsen är charmig. Kanske inte fullt lika charmig som crêperiet på Fårö, som vi besökte förra sommaren. Men nästan. Och utomhus känns miljön faktiskt ganska fransk, trots de typiskt österlenska omgivningarna. Inomhus skvallrar detaljerna mer om att vi befinner oss i Sverige, men de är mestadels gamla och adderar till ställets karaktär.

Vi beställer alla olika crêpes från menyn. Jag väljer en som heter som restaurangen. Franskans. Den är fylld med chèvre och en annan ost, solrosfrön, pesto och lök. Fantastiskt gott!

Kyrkan i Rörum bortanför Franskans terass.
”Fullt, enbart bokade gäster”, enligt skylten.
Inne på crêperiet.
Till bords.
En gammal kaffepanna, med frökapslar av vallmo.
Värmeljus på bordet.
Franskans crêpes.
En annan variant.

Läs mer: Kaffestugan Annorlunda – inte lika annorlunda längre

4 kommentarer på “Ett mysigt crêperie på Österlen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s