höst · resor

Lite av en expert på höstlovsresor – men har inga planer för i år

Mina barn är stora nu. Den yngsta sonen började tvåan i gymnasiet i veckan som gick. Det har genom åren hunnit bli många höstlov och nästan lika många höstlovsresor. Med tiden har jag blivit något av en expert på att fixa bra resor på årets kanske hårdast bokade vecka. Men i år har jag absolut ingenting planerat. Än.

För den som har barn i skolåldern kan höstlovet tyckas som en perfekt vecka att åka på utlandssemester. Barn och ungdomar är lediga från skolan och här hemma har har löven fallit och vi har gått in i senhösten. Vädret är alltså inte det bästa för den som stannar i Sverige. Få är dessutom bundna av traditioner på hemmaplan kring höstlovet som många annars är kring till exempel jul och påsk. Men.

Grundstrategin

Det är bara ett ”litet” problem: ”alla” andra föräldrar tänker likadant. Och till skillnad mot sport- och påsklov har alla barn i hela landet lov precis samma vecka. Vilket innebär att charterresorna i regel är både tidigt uppbokade och orimligt dyra. Så vad göra?

Jag har sedan ganska många år utarbetat en strategi som går ut på att undvika charter och istället boka reguljära transporter, att tänka utanför barnfamiljsboxen. Och – inte minst – att boka i god tid.

Pandemins höstlovsresor

2020 satte jag nytt rekord i att boka det årets höstlovsresa tidigt. Redan dagarna efter nyåret. Men den resan blev så klart inte av. Pandemin. 2020 blev det istället en mycket sen bokning till södra Skåne och förra året kom vi iväg till Malta efter en ganska sen bokning.

Det var vår första resa utanför Skandinavien sedan pandemin började flåsa oss i nacken, på väg hem med tåg från sportlovet i norra Italien 2020. Och vi hade då inte flugit på nästan exakt två år. Men klimatkompenserade resan gjorde vi, så klart. Och ansiktsmask inomhus hade vi också. Och fyllde i flera extra blanketter och formulär.

Malta

Väl framme och incheckade på hotellet kunde vi ge oss ut i den maltesiska kvällen i den blå timmen för att promenera lite längs strandpromenaden och bekanta oss med ”våra” kvarter i St Julian’s.

Det hade regnat en skur men nu var det uppehåll. Kvällen var varken het eller sval. Som rumstemperatur ungefär. Inga ytterkläder behövdes. Och just i det ögonblicket kändes det att det varit värt allt besvär för att ta oss dit.

De kommande dagarna promenerade vi också från St Julian’s till Valletta, gjorde utflykter till småstäderna Mdina och Marsaxlokk och ön Comino. En sammanfattning av vår resa till Malta förra hösten hittar du här.

Men hur göra i år?

Men i år. Jag tycker fortfarande att det är svårt att bestämma sig för att boka resor långt i förväg. Sommarens kaos på flygplatser och därtill många inställda flyg och försenade och dyra tågresor förskräcker. SAS har dessutom meddelat att de fortsätter att ställa in flygningar under hösten. Så. Nja.

Vi får se hur vi gör. Förhoppningsvis kommer vi iväg på någon liten resa. Men beslutet får vänta i vart fall några veckor till.

Hur har du gjort? Har du bokat någon resa till vecka 44 i år?

Vinjettbilden överst i inlägget: Utflykt till den ”blå lagunen” på Comino (Malta) på höstlovet 2021.

Läs mer: Lista – Alla våra höstlovsresor

6 kommentarer på “Lite av en expert på höstlovsresor – men har inga planer för i år

  1. Vi har nog mer eller mindre lagt utlandsresor på hyllan. Dels för osäkerheten kring dem, men också för att våra pengar går till annat och att det finns så mycket att utforska i Sverige.

  2. Vi har aldrig åkt utomlands under höstlovet. När barnen bodde hemma hade vi inte råd och nu är det höstarbete på torpet som gäller. Där är oftast minst ett barnbarn med oss, ofta flera.

  3. Sedan jag övergick från ferietjänst till semestertjänst – och jag har dessutom inga hemmavarande barn längre – undviker jag alla resor på lovtid. Men som du säger är det rörigt på flygplatser, osäkerhet kring vilka avgångar som verkligen realiseras o s v och det lägger ju lite sordin på resfebern oavsett när man tänkt sig att resa. Vi får se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s