resor · sommar

Bästa resmålen på sommaren – juni, juli och augusti

Vart ska man resa på sommaren? Vilka resmål gör sig bäst den här tiden på året? Jag har här sammanställt en lista över resmål i Sverige, Europa och världen som är lite extra underbara att besöka under årets allra ljuvligaste månader.

Sverige

1. Blekinge

Till att börja med har vi Karlskrona som är en alldeles unik stad byggd på skärgårdsöar. Örlogsstaden. Världsarv. Och bitvis vacker så att det tar andan ur en. Ett väldigt pampigt torg med två vackra kyrkor. Sveriges gulligaste koloniområde heter Brändaholm (bilden överst i inlägget). Och överallt vatten. Massor av vatten. Flera badstränder mitt i stan. Och Marinmuseum. Sedan har vi de övriga kuststäderna. Ronneby med den fantastiska Brunnsparken och de gulliga trähusen längs ån. Karlshamn med fler gulliga trähus och småstadscharm i rutnät. Ett speciellt rådhus i jugendstil med tre kronor på toppen. En kyrka med ett vackert kyrktorn och ett separat klocktorn. Också här finns möjligheter att bada mitt i stan. Och en vacker strandpromenad med vyer mot Ortholmen. Och sist ut Sölvesborg. Liten, medeltida och charmig. Med en av norra Europas längsta gång- och cykelbroar. Listerlandet har fina sandstränder där Sandviken är många blekingars favoritstrand. Stranden vid Hällevik är också fantastiskt fin.

Skärgården är också biosfärområde med namnet Blekinge Arkipelag. Också det utsett av FN genom UNESCO. Ädellövskog ända ner till vattenlinjen, på sina ställen. Många vackert slipade klippbad. Två av favoritöarna heter Tjärö och Hanö.

Olofström ligger inte vid kusten men här finns å andra sidan fina badsjöar och Sveriges sydligaste vildmark med riktigt maffiga bokskogar och fina utsiktspunkter.

Temperaturen dagtid ligger som medel runt 18 grader i juni och 20 grader i augusti. Solchanserna är drygt 50% i juni och juli och runt 50% i augusti.

Havet vid Hälleviks strand, sett från bryggan.

2. Stockholms skärgård

Huvudstadens egen skärgård räknas som Sveriges största. Här är väldigt vackert, särskilt i midsommartid när nätterna är ljusa rakt igenom. Många tusentals öar och skär varav 200 öar är bebodda. Massor av sommarhus i form av gamla fiskelägen, sekelskiftesvillor och nyare sommarstugor. Mycket klippor och tallar.

Men du kommer inte vara ensam besökare här. Tvärt om. Varken vid midsommar eller annars på sommaren. Den här arkipelagen besöks av miljontals turister varje sommar. Fördelen med det är att här finns gott om infrastruktur för turism; båtar, boenden och restauranger. Nackdelen är att mycket av det kan vara hårt bokat och det uppenbara. Trängseln.

Men ändå. Svensk sommar i ett litet rött paket med vita snören. Och som grädde på moset; närheten till huvudstaden och dess utbud. Inte minst på en regnig dag.

Utö, Sandhamn och Möja heter några av alla populära destinationer. Ett alternativt sätt att uppleva skärgården är att ta en finlands- eller estlandsbåt som kryssar en stor del av sin resa mellan öarna här.

Temperaturen dagtid ligger i Vaxholm runt 18 grader i juni och 21 grader i augusti. Solchanserna går från drygt 50% i juni och juli till knappt 50% i augusti.

Stockholms skärgård sedd från estlandsbåt.

3. Kalmar

Fyra år i rad vann Kalmar en omröstning som ”årets sommarstad” innan tävlingen las ner på grund av att det var samma stad som vann hela tiden.

Jag har mest varit i Kalmar i samband med ett par tjänsteresor och när en av mina söner har spelat innebandy i närheten. Så egentligen har jag aldrig turistat lite mer ”på riktigt” i Kalmar, men det skulle jag gärna göra någon gång.

Jag har i alla fall besökt slottet. I slutet av 1100-talet uppfördes ett försvarstorn på den då redan befolkade Slottsholmen. Den kanske viktigaste händelsen i Kalmar under medeltiden var annars att Drottning Margareta lät bilda Kalmarunionen 1397 mellan Sverige, Norge och Danmark. Unionen förenade länderna med en gemensam regent och utrikespolitik. Under 1500-talet omvandlades den medeltida borgen till ett renässansslott som idag anses vara Sveriges bäst bevarade.

I Kalmar finns också, bland annat, en mycket vacker domkyrka utan eget stift. Och närheten till Öland för en dagsutflykt eller två.

Solnedgång bakom Kalmar Slott.

4. Kolmården

Det finns de som utgår ifrån att Kolmården är en djurpark. Det är i och för sig sant att det finns en djurpark i Kolmården. Men det är inte den som är Kolmården.

Kolmården är en skog och ett bergsområde, med gamla rövargrottor till och med, gränstrakten mellan Götaland och Svealand. Det är förkastningsbranter med fantastiska vyer över Bråviken. Och det är många fina kolmårdssjöar att bada i. Lilla ÄlgsjönGlotternSvängbågenSörsjön och Näknen. För att nämna några.

Det finns också många platser att välja på för den som gillar att vandra. Det tidigare Marmorbruket och Getåravinen är två av mina egna favoriter. Stora Älgsjön respektive Ågelsjön runt är två andra populära leder.

I Rodga herrgård serveras Sveriges godaste macka medan Villa Fridhem är hotell, restaurang och spa, men också en historia om tre svenska prinsessors barndomslycka innan de alla som vuxna dog relativt unga i tre olika tragedier.

Och självklart är djurparken också sevärd. När du ändå är här.

Jag borde verkligen skriva ett helt inlägg om mitt Kolmården någon gång. Men det är väl så. Att ju närmare hjärtat en plats finns, desto svårare blir det att formulera något vettigt.

Normala temperaturer dagtid i juni är runt 20 grader och i augusti runt 22 grader. Solchanserna ligger på drygt 50 % i juni och juli och knappt 50 % i augusti.

Sjö i Kolmårdsskogarna.

5. Dalafjällen

Dalafjällen är mjukare i formen än många av fjällen längre norr ut. Utom kanske möjligen Städjan som tvärt om närmast liknar en vulkan. Men söder om Städjan består fjällen till och med av en annan bergrund än resten av fjällkedjan. Transtrands– och Fulufjällen i Dalarna är nämligen gjorda av Dalasandsten.

Vill du undvika den trängsel som ofta är stor på många håll i de svenska fjällen på sommaren? Då har jag ett förslag på en fjällvandring som var helt utan trängsel när vi var där några år sedan, nämligen Hemfjället i Sälenområdet i Dalarna. En okänd pärla i de allra sydligaste svenska sommarfjällen! Blånande berg långt bort mot horisonten. Uppe på kalfjället blommade hjortron och ängsull i stora mängder i juni.

Mer trängsel lär det bli i Fulufjällets nationalpark med det kända Njupeskärs vattenfall. Men vackert är där onekligen. Där också. Och att vandra från parkeringen till det kända vattenfallet är en trevlig och relativt enkel vandring som de flesta klarar av. Njupeskärsslingan är 3,9 kilometer lång.

I Särna finns en turistgård där vi bodde när vi var här. Åt på kvällen gjorde vi på campingplatsen i samma by, som hade fin utsikt över Österdalälven och Städjan och god mat.

Temperaturen i Sälen ligger på ca 16 grader i juni, ca 20 grader i juli och ca 17 grader i augusti. Solchanserna ligger på drygt 40 % i juni och juli och knappt 40 % i augusti

I Särna kan du campa med utsikt mot Städjan.

Europa

1. Lofoten

Det finns platser som är så bedövande vackra att vi riskerar att krama dem till döds. Ögruppen Lofoten i Nordnorge, strax väster om Narvik, är en sådan plats. Men än är inte besökstrycket större än att jag fortfarande varmt kan rekommendera dig att göra en resa hit.

Varmt är det dock sällan här. Temperaturen i snitt när den är som högst, under dagtid, varierar från 10 grader i juni till 13 grader i augusti, så plocka med höstkläderna. Solchanserna ligger runt 40 % hela sommaren.

Det är inte helt lätt att exakt sätta fingret på vad det är med just Lofoten som gör det så speciellt. Egentligen är ju stora delar av Norge fantastiskt fint. Kanske är det något med bergens former och deras möte med den stora och vida Atlanten, något med de söta gamla fiskebodarna, något med färgerna och så klart ljuset så här långt norr ut. För speciellt är det. Särskilt i Reine är det otroligt vackert. Och i Haukland. Men egentligen nästan överallt.

Här kan du vandra, fotografera och skåda val. Och om du gillar tolvgradigt vatten kan du också bada. Eller också kan du bara vara. Ett med naturen.

Men försök, om du har möjlighet, att göra besöket när vädret är fint. För det här är verkligen en plats där vädret gör skillnad.

Reine på Lofoten, fotograferat från bilen.

2. Island

Det är lätt att känna att när det äntligen är sommar så varför ska man då besöka ett land där det är betydligt kallare än hemma? Men här kommer ett förslag till. För Island är ett helt unikt land med en helt unik geologi med gejsrar, heta källor, och ibland även vulkanutbrott, som resultat, en vacker natur och en spännande historia, som du ändå bör besöka minst en gång i livet. Och då är sommaren bästa valet för ett besök här.

Vi har besökt Island två gånger. För 20 år sedan besökte vi landet i maj månad och senast, 2023 i juli månad. Båda gångerna har vi haft betydligt bättre väder än vad som är normalt på ön. Både för årstiden och överhuvudtaget. Mestadels sol och mellan 16 grader till strax över 20 grader. Så bra väder brukar det verkligen inte vara annars.

Eftersom Island ligger strax söder om norra polcirkeln har vi också haft gott om dagsljus på båda våra resor. Skillnaden mellan maj och juli för vår del var att ön är betydligt grönare i juli och det är dessutom gott om blommor i landskapen. Jag rekommenderar därför gärna just juli månad för en resa till Island.

Hela perioden från april till månadsskiftet september/oktober ska vara fin för den som vill uppleva den isländska naturen. Våren och även midsommarblommor kommer dock senare än i åtminstone i södra Sverige så egentligen är väl resor från månadsskiftet maj/juni att föredra. Sommaren således.

Temperaturen varierar då dagtid från runt 12 grader i juni till runt 13 grader i augusti. Och solchanserna ligger runt 35 % hela sommaren.

Midsommarblomster vid Gullfoss vattenfall i början av juli.

3. Normandie

Den franska regionen Normandie vid Atlantkusten är inte alls lika solsäkert som Medelhavet och har du otur är himlen fylld av mörka moln och kanske regnar det till och med.

Men Normandie har en mängd sevärdheter som du bör uppleva någon gång. Och sommaren är helt klart rätt tid för de upplevelserna. Målarens trädgård i Giverny där Claude Monet bland annat målade sina berömda näckrosor. Stränderna där dagen ”D” utspelade sig under andra världskriget: Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword. Som alla hade andra namn innan den 6 juni 1944, men som nu heter som sina kodnamn från den gången. De spännande vita klipporna vid bland annat Étretat. Verklighetens Cabourg som stod förebild till den fiktiva staden Balbec i romansviten ”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust. Och andra charmiga badorter från förra sekelskiftet, som till exempel Houlgate. Samt inte minst, klostret Mont-Saint-Michel, som du bör vara uppmärksam på tidvattnet, så att du besöker det vid rätt tid på månaden, när vattnet står tillräckligt högt för att klostret verkligen ska befinna sig på en ö.

Temperaturen här varierar från runt 20 grader i medel dagtid i juni till runt 22 grader i augusti. Solchanserna är 56 % i juli, runt 50% i augusti men knappt 50 % i juni.

Klostret Mont-Saint-Michel ligger nära gränsen till Bretagne

4. Tallinn

Tallinn är väldigt mycket medeltid. Många har vittnat om att de gamla delarna av staden är som en blandning av gamla stan i Stockholm och Visby. Det stämmer ganska bra. Under namnet Reval var Tallinn på medeltiden också en Hansastad, precis som Visby. Kanske är det en slump, men det smala åttkantiga kyrktornet på Helgeandskyrkan påminner om de två mindre tornen på Visby domkyrka. Men Tallinn påminner också om många städer på kontinenten. Som Lübeck och Prag, till exempel. Men språket påminner mer om Finland. Och här finns rester, och till och med ett museum, som berättar om ett sovjetiskt förflutet. Och Alexander Nevskij-katedralen skvallrar om ett ännu äldre ryskt inflytande. Staden var dessutom i svensk besittning 1561–1721, så den som söker hittar även ett svenskt arv. Sammantaget är det här en helt egen mix som verkligen bör ses. Bo gärna inne i gamla stan, som sedan 1997 också är världsarv.

Temperaturen dagtid ligger på runt 17 grader i juni och runt 20 grader i augusti som snitt. Solchanserna är drygt 50 % i juni och juli och runt 50 % i augusti.

Till Tallinn tar du dig till exempel med färja från Stockholm.

Helgeandskyrkan, Tallinn.

5. Amorgos

För den som gillar att bada i Medelhavet på sommaren rekommenderar jag särskilt Amorgos som tillhör ögruppen Kykladerna som ligger mitt i den grekiska övärlden, i Egeiska havet. Hela ögruppen är känd för att vara själva sinnebilden av Grekland. De vita husen påminner om sockerbitar med blå fönster och dörrar, som ligger staplade i högar på varandra i det karga landskapet. Kyrkorna med sina blå kupoler. Blommor som hibiskus och bougainvillea i krukor eller planterade vid dörrar, grindar och portaler. Söta katter. Och därtill många vackra stränder med turkost vatten.

Amorgos är, märkligt nog, mindre turistiskt än många andra grekiska öar. Det är för mig obegripligt att den här vackra ön fortfarande besöks av relativt få resenärer. Å andra sidan är detta faktum en fördel för dem av oss som faktiskt ändå hittar hit.

Förvänta dig en ö som är mer grekisk, men samtidigt då kanske mindre internationellt insmickrande instagram-chick, än många andra grekiska öar. Skönheten här ligger snarare i att det inte är tillrättalagt. Det här är Kykladerna på riktigt. Och de behövde egentligen aldrig förbättras.

Inte helt oväntat råder här medelhavsklimat. Årsmedeltemperaturen är 18 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 26 °C. Också den torraste månaden är juli, med endast 1 millimeter nederbörd i snitt. Extrema värmeböljor är vanligast i juli och augusti. Mitt råd är därför att helst åka hit i juni eller vart fall i början av juli eller slutet av augusti om du vill undvika den värsta risken för extremvärme.

Snittemperaturen dagtid i juni är 25 grader och i augusti 27. Solchanserna varierar från nästan 90 % i juni till nära 100 % i juli och augusti.

(Med tanke på klimatförändringarna är det kanske snart inte läge alls att åka till Medelhavet på sommaren, men vi är inte där riktigt än.)

Klostret Hozoviotissa, sett från ingångssidan, med Medelhavet i bakgrunden.

Världen

1. Aitutaki, Cooköarna

Det här är en ö, eller egentligen är detta en hel ring — eller snarare triangel — med öar. En atoll. Vi var här i månadsskiftet augusti/september 2001. Jag och min sambo. På en av världens vackraste platser. Lagunen i AitutakiCooköarnaSöderhavet.

Missa inte att göra en utflykt i lagunen. Själva huvudön Aitutaki är också fin, men det är alltså de små öarna, som kallas motus på det lokala polynesiska språket och som omger den triangelformade lagunen, som är allra vackrast. Och till dem tar du dig med utflyktsbåt.

Tar dig till Aitutaki gör du däremot enklast genom att flyga från Rarotonga, som är huvud-ö i Cooköarna. Huvudön är en lugn plats som är mysig att ta sig runt på cykel, men annars handlar det mesta här om att ta det lugnt och bara vara.

Den bästa tiden att besöka Aitutaki är mellan april och november, under de torrare månaderna.

Temperaturen dagtid varierar från runt 26°C i juni till runt 25°C grader i augusti. Solchanserna varierar från knappt 50 procent i juni och juli till drygt 50 procent i augusti.

Min sambo Anderss i lagunen på Aitutaki 2001.

2. USA

Hur ser din amerikanska dröm ut? Slafsig snabbmat eller en mix av världens bästa kök? Storstad eller landsbygd? Natur eller kultur?

New York eller Washington? New Orleans eller Chicago? Florida eller Kalifornien? New England eller svenskbygderna? Klippiga bergen eller Grand Canyon? Niagarafallen eller Mississippi-floden? Redwoods eller röd öken? Eller kanske världens äldsta nationalpark som dessutom ligger ovanpå en super-vulkan: Yellowstone.

Och oavsett vilket. När är en bättre tid för att göra en riktig långresa till flera av USA:s delstater än på sommaren? Tänk roadtrip. Tänk långresa med tåg. Tänk ett antal nedslag via flyg. Eller varför inte en kombination? Tänk en hel månad over there. Eller längre.

Vädret i USA varierar oerhört från delstat till delstat och till och med stad till stad, men några nedslag på medeltemperaturer dagtid och solchanser i juli; New York: 29 grader och drygt 50 % solchans, New Orleans: 31 grader och 40 % sol, Chicago: 27 grader och nära 60 % sol, San Francisco: 22 grader och 85 % sol.

USA:s flagga på Central Station i New York.

3. Bali

Det skulle vara lätt att föreställa sig att den här exotiska indonesiska ön med sin speciella hinduiska kultur har ungefär samma högsäsong som Thailand. Men det stämmer inte alls.

Bali har bäst väder när vi har sommar och Australien har någon slags vinter. Detta har lett till att Bali blivit något slags Mallorca för australiensare den här tiden på året. Men om du kan leva med det, så är det här den bästa tiden på året för ett besök på ön som är känd för vackra risterasser och speciella tempel utöver härligt strandhäng med mycket surfkultur. Den balinesiska maten är också god med chicken satay och jordnötssås som paradgren.

Byn Ubud hoppade jag över när jag planerade för vår resa till ön Bali i Indonesien på 90-talet. Där skulle vara fint. Men beskrivningen i vår guidebok antydde att platsen redan då påbörjat en förvandling från en gömd pärla till vad som i mina öron lät som en ren turistfälla. Möjligen gjorde jag en felbedömning. Kanske borde vi ha sett platsen då. Innan den förvandlats till den verkliga turistfälla som jag bedömer att platsen är idag. (Där finns till och med folk som hyr ut långklänningar till turister som vill låta fotografera sig gungandes över landskapet. Gah!) Vi hittade istället vackra risterasser på östra Bali, och det kan du också göra.

Temperaturen dagtid i juni ligger runt 27 grader alla tre sommarmånaderna och solchanserna är 32 % i juni, 36 % i juli och 42 % i augusti, som är den månad på hela året när solchanserna är som störst. Sämst solchanser är det i januari och december, med endast hälften så mycket klar himmel som i augusti (alltså bara 21% av tiden).

Risterasser vid Mount Agung, Bali. Foto: Geio Tischler, Unsplash.

4. Madeira

Nej, den portugisiska ön ligger inte i Europa. Den är en del av Afrika.

Många förknippar ön med brittiska pensionärer som firar nyårsafton. Och den bilden är nog inte helt fel. Men med stigande temperaturer sommartid runt Medelhavet lär flera av Atlantens öar ha framtiden för sig den här tiden på året. Och Madeiras klimat är som bäst just på sommaren, men inte allt för varmt för att du ska kunna vandra i den vackra natur som ön är så känd för. Populärast är att vandra längs så kallade levador. Så heter de bevattningskanaler som finns på ön.

Bland annat som finns att göra märks att bila längs öns vilda och klippiga norra kust, att besöka den botaniska trädgården eller att åka linbana upp till den gulliga byn Monte och kälke ner som turister gjort sedan säkert mer än 100 år. Kälkarna, som går på vanliga vägar, uppfanns av lokalbefolkningen vid mitten av 1800-talet ,som ett sätt att ta sig ner till huvudstaden Funchal, men är sedan länge ett turistjippo av rang.

Dagtid, en normal dag i juni visar termometern på 21 grader och i augusti på 24 grader. Solchanserna varierar från drygt 70 % i juni till knappt 80 % i augusti. Perfekt väder för vandring! Och för bad. Madeira är dock inte känt för sina stränder, och även om det finns platser där du kan doppa dig i havet när vågorna inte är för höga så ska du nog satsa på ett hotell med pool om du vill bada.

Levada i närheten av Rabaçal. Foto: JOEXX, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

5. Fiji

Fiji är ett sådant där land som jag gärna skulle vilja besöka fler gånger. Hitta längre bort och längre ut. Till ännu mer avlägsna öar. Gärna till många.

Det här är kanske det självständiga land i Söderhavet, om du inte räknar Nya Zeeland, som får flest utländska besökare. Det är inte bara en nackdel. Här finns boenden och annan turistinfrastruktur i alla prisklasser, från budget till yttersta lyx.

De flesta turister landar i Nadi, men staden är inget att stanna i. Och trakten runt består mest av sockerrörsodlingar. Det finns några fina resorts på huvudön och vi har två gånger hamnat på First Landing, som vi gillade mycket, men som nog blivit lite väl hårt exploaterat sedan sist.

Ett bättre tips är nog i regel att leta boende på någon av de mindre öarna utanför huvudön. Budgetboendet på Beachcomber Island är inte lika billigt som det en gång var, men ön är fortfarande fin. Och det finns många andra öar att välja på för den som letar runt. Både billigare och dyrare.

Temperaturen dagtid snittar kring 27 grader i juni och augusti och 26 grader i juni. Solchanserna varierar från drygt 40% i juni till drygt 50 % i juli och augusti.

Bad vid First Landing Resort, Fiji.

Översta vinjettbilden i inlägget: Utsikt mot Brändaholm i Karlskrona, Blekinge.

Läs mer: Blekinges 10 vackraste platser

6 kommentarer på “Bästa resmålen på sommaren – juni, juli och augusti

  1. Jag gillar Stockholms skärgård och för ca en vecka sedan åkte jag båt till Vaxholm, en trevlig färd. Har också besökt Utö.

    Mycket längesedan jag var i Kalmar. Kanske dags att åtrkomma.

    På Lofoten var också längesedan jag var.

    Normandie har jag besökt många gånger, så det känns inte aktuellt nu.

    Tallin vill jag återkomma till.

    Bali och Fiji är lockande.

    Tack för trevligt inlägg och ha det bra!

  2. Oj, vilken genomgång och vilka fina bilder! Jag fastnar för bilden på Kolmårdssjön och den från Lofoten. Resor kan jag bara drömma om men vem vet… då lockar Island och Nornorge. Men… är inte Europa en del av världen?

Lämna en kommentar