natur · resor · vandra

Vandra Blekingeleden från Järnavik till Bräkne-Hoby

Vandra Blekingeleden från Järnavik till Bräkne-Hoby – funkar det? Jodå, det fungerar alldeles utmärkt väl. Vi gick själva den här sträckan, som är på ungefär 13 kilometer, häromdagen. Självklart går det lika bra att gå åt andra hållet, för den som hellre vill det.

Vi har tagit oss till Järnavik med skärgårdsbåten från Karlshamn till Tjärö och sedan med en annan båt från Tjärö till bryggan i Järnavik.

Etappens startpunkt

Den här etappen av Blekingeleden börjar på andra sidan parkeringsplatsen vid det stora gula trävilla som heter Pensionat Järnavik. Leden viker av åt vänster, öster ut, direkt efter den asfalterade p-platsen och går på en stig genom ekhagar längs Bastuviken. Strax kommer vi till en bilväg som leder oss ner mot Järnaviks camping och badplats.

Den gula villan – Pensionat Järnavik.
Skyltning i början av den här etappen av Blekingeleden.
Järnaviks badplats.

Från Järnavik till Lilla Kulleryd

Vid badplatsen behöver du vara uppmärksam. Här finns flera olika alternativa sträckningar att välja på. Vi väljer den kortaste som tar oss längs en stig, först norr ut genom en ekhage och sedan österut genom en bokskog som har gallrats. Stora högar med ris ligger kvar på marken.

Vi kommer ut på en bilväg där leden svänger av åt vänster, norr ut, vid några hus men snart går leden på nytt genom en bokskog, strax efter att vi passerat några sädesfält. När vi passerar en göl tar jag några kliv utanför stigen för att se den bättre.

Därefter kommer vi till ett parti där Blekingeleden växelvis följer mindre och större bilvägar. Strax före byn Lilla Kullryd passerar vi en hästgård med vyer som blickar långt ut över jordbrukslandskapet.

Ett träd på en liten åkerholme.
Blekingeleden passerar förbi en liten göl.
Hästar betar i en hage.

Fikapaus vid Bräkneån

Mycket är bra med den här sträckan av Blekingeleden. Landskapet är varierat och vackert, det är lättvandrat, väl skyltat nästan överallt och dessutom är det enkelt att följa med på kartan i appen ARK56 som är gratis.

Men det som saknas är välordnade platser för att ta en paus.

Sista chansen att hitta en toalett innan Salsjöns badplats som ligger ganska nära Bräkne-Hoby är till exempel vid Järnaviks camping. Och ordnade rastplatser som hör till vandringsleden saknas helt.

Vid Gunnar Svenssons B&B i Väby, skyltas det med glass från Otto och glassfabriken, och det finns bord i trädgården, men öppettiderna tycks vara något oklara.

För dig som, liksom vi, inte vill chansa på att där är öppet och som hellre tar med egen fika har jag ett tips på ett bord med bänkar som ligger vid Bräkneån. Det är inte alls skyltat, eller med på kartan, så du behöver veta att den här möjligheten finns. Precis innan bron med de delvis röda träräckena som går över Bräkneån finns, på vänster sida av vägen, ett par tre trappsteg ner mot en stig på åns västra sida. Den här stigen finns inte heller med på kartan, men efter ett par å-krökar hittar du det här fikabordet, precis intill ån.

Oavsett om du väljer att göra den här korta avstickaren är platsen där Blekingeleden passerar Bräkneån vacker med söta röda stugor och små bryggor ner mot ån.

Där borta, mellan träden, skymtas den ”hemliga” rastplatsen vid Bräkneån.
En mysig trädgård mellan ån och fälten.
Vit näckros i Bräkneån.

Byar och öppna landskap

Vandringsleden fortsätter genom byar och jordbruksmark, mest på bilväg men någon sträcka också på en stig genom en tunnel av tät grönska. Byarna heter Väby och Hakarp och i den senare ska det finnas en utkastare på en privat tomt där den som behöver får fylla på med dricksvatten. Vi har så det räcker så jag noterar bara skylten när vi passerar. Själva utkastaren ser jag inte.

Från andra sidan av ett fält hör vi två tranor ropa. Senare ser jag dem lyfta över fältet. I ett buskage hör vi näktergalens livliga sång.

Sedan hörs en traktor jobba på fälten samtidigt som vi passerar genom ännu en ekhage och blickar ut över en av den här vandringens sista stora åkerlandskap.

Därefter blir det mest stigar genom skog igen. Bland annat över en tallhed där det doftar gott av kåda och kottar. Och i utkanten av den heden hittar vi några stockar och en grillplats på en berghäll. Landskapet är inte särskilt intagande just här, men vi sätter oss ändå ner en stund för att fylla på med vätska och energi.

På andra sidan fältet hörs tranor ropa.
Ännu en prunkande trädgård.
Ett sista större fält innan skogen tar vid.

Ta ett dopp i Salsjön

Nu passerar du över en kraftledningsgata och ett hygge med en stor stenbumling som ser ut lite som en uggla. Strax där efter kommer du till ett stigarnas t-kors där Blekingeleden fortsätter åt höger men där du ska ta till vänster om du ska till Bräkne-Hoby istället för att följa leden hela vägen till Ronneby.

Istället för att följa orange markering är det nu vita markeringar och Hobyleden som gäller. Sträckan är också en del av pilgrimsleden i Skåne-Blekinge och du ser därför även kyrkliga röd-gula kors som markerar leden.

På några platser är det skyltar som berättar att skogen här är biotopskydd.

När vi närmar oss Salsjön ser vi allt många små, små grodor hoppa på stigen. Det är ju fortfarande nära midsommartid.

Vid Salsjön finns en badplats med en pytteliten sandstrand, ett par bryggor, omklädningsrum, bastu, toaletter och bord där du kan sitta och fika.

Vi har med oss badkläder och passar på att ta ett dopp i sjön.

Ledmarkering där du lämnar Blekingeleden.
I det här vägkorset fortsätter Hobyleden in till höger.
Salsjön. I närheten finns en badplats.

Mer bokskog

Strax efter Salsjön är det dags att släppa även de andra två lederna. Nu följer du istället grusvägen som leder från badplatsen, genom hög och fin bokskog till den gamla riksvägen.

Den går du sedan rakt över och på andra sidan går en först bredare och senare avsmalnande stig norr ut. Stigen passerar genom en äng med högt gräs precis där den smalnar av och gör sedan en skarp sväng mot sydväst.

Här ser jag både en slingrande kopparödla (orm), en skuttande ekorre och en stillsam ekoxe – arten som är Sveriges största skalbagge.

Därefter passerar vi tre ganska imponerande jättegrytor innan vi avslutar genom en sista bokskog och därefter villagator in mot Bräkne-Hobys järnvägsstation.

Därifrån tar vi tåget hem till Karlshamn igen.

Ekoxe nära Bräkne-Hoby.
Jättegryta nära Bräkne-Hoby.
Stig genom bokskog.
Hus nära järnvägsstationen i Bräkne-Hoby.
Sträckan vi vandrade markerat med gul penna på skärmdump från ARK56.

Vill du se en karta där jag även ringat in startpunkten i Järnavik, platsen där vi åt medhavd matsäck vid Bräkneån, platsen där vi hittade en grillplats, sjön där vi badade och slutpunkten vid järnvägsstationen i Bräkne-Hoby så hittar du den här.

Översta bilden visar en utblick mot Bastuviken precis i början av vandringen.

Läs mer: Vandring från Raslången till södra Halen och tillbaka – bokskog och sjöar längs Blekingeleden och Skåneleden

Lämna en kommentar