hållbart resande · resor

Entréavgift för dagsbesökare i Venedig – så funkar det vår och sommar 2024

Det har talats och skrivits om detta länge. Men nu är det för första gången verklighet. Staden Venedig har börjat ta betalt av besökare som inte stannar över natten vissa dagar under 2024. Här skriver jag om hur det funkar i praktiken.

Första dagen var den 25 april. Därefter är det ett antal dagar i april, maj, juni och juli 2024 som det krävs att du betalar en tillträdesavgift för att du ska få besöka den historiska staden Venedig över dagen. Avgiften är 5 euro per person.

När och var?

Exakt vilka dagar det gäller framgår av den här almanackan, det vill säga för 2024, från 25 till 30 april, från 1 till 5 maj, och därefter alla återstående helger (lördag och söndag) till 13-14 juli , exklusive republikens dag-helgen (1-2 juni). Och avgiften gäller då för besök i det område som är markerad med 1 på denna kartan.

Biljetten krävs för att få tillgång till den antika staden, som även inkluderar öarna San Michele och Giudecca.

Däremot hela fastlandet, Tronchetto och Stazione Marittima, områdena Piazzale Roma, Fondamenta Santa Chiara, Fondamenta Santa Lucia och San Giobbe ingår inte i betalzonen.

För 2024 är även de flesta mindre öarna undantagna från avgiften, inklusive Lido di Venezia, Murano, Burano med flera.

Tillträdesavgiften tas inte ut från kl. 16.00. till 08.30. Men för att kunna dra nytta av det här undantaget krävs att du registrerar dig och skaffar rätt undantagskupong.

Invånare i Venedigs kommun och individer som är födda i Venedigs kommun är också undantagna från att behöva betala tillträdesavgiften: de behöver inte heller skaffa befrielsekupongen utan kan bevisa sin dispensstatus genom att uppvisa ett annat dokument som intygar den.

Minderåriga under 14 år är också befriade från kravet att betala. För att bevisa deras ålder, om det inte är uppenbart, accepteras uppvisandet av en identitetshandling som tillräckligt bevis.

Innehavare av det europeiska handikappkortet och deras medföljande person har rätt till dispensstatus mot uppvisande av handikappkortet och ingen registrering på portalen krävs.

Turister som övernattar i Venedigs kommun är undantagna (som redan betalar turistskatten på 3 euro per person och natt), men det krävs att man registrerar sig för att skaffa en dispenskupong med QR-kod som anger övernattningsdagarna (från ankomstdagen till avresedagen).

Så skaffar du biljetten

För att få åtkomstkoden till Venedig måste du registrera dig och betala 5 euro, även dagen före besöket, på en onlineplattform. Och det är samma plattform du ska registrera dig på om du ska begära undantag från kravet, till exempel om du övernattar i staden.

Du börjar proceduren med att välja datum för ditt besök. Därefter anger du antal besökare. Även antal barn mellan 0-14 år ska anges, även om de fortfarande får besöka Venedig gratis. För samtliga vuxna besökare ska du sedan ange både för- och efternamn. Därefter anger du både mejl-adress och telefonnummer till den första av de registrerade vuxna personerna. Nästa steg är att skrolla igenom och godkänna både övriga villkor och integritetspolicy. Därefter är det dags att betala med kreditkort eller Paypal.

När du har genomfört de nödvändiga operationerna får du vouchern med QR-kod som bevisar att du har betalat för tillträde till den antika staden, som ska visas upp för myndigheterna vid kontroller.

För att få ett undantagsbevis är det också nödvändigt att registrera sig online och skaffa den relevanta koden.

De som inte har tillgång till onlineportalen kan betala på plats, på Piazzale Roma och på Santa Lucia-stationen, och i tobaksaffärer i hela Italien.

Experimentet har börjat

Syftet med det här – än så länge – experimentet – är att motverka ”hit and run”-turism vissa dagar på året när tillströmningen av besökare väntas vara ovanligt hög.

Böterna för de som inte kan visa upp en giltig voucher med QR-kod ligger på mellan 50 och 300 euro.

Den första dagen, den 25 april, betalade cirka 15 000 besökare för att få tillgång till den historiska stadskärnan, bland de över 100 000 som anlände till staden den dagen. Det är alltså fortfarande väldigt många som inte har uppfattat att den här nya regeln nu har trätt i kraft. Dagen präglades annars av protester både mot den här nya regel och allmänt mot kommersialiseringen av staden och hur dyrt det har blivit för invånarna att bo kvar här. Samtidigt som många också uttryckte sitt gillande och att något behöver göras för att reglera turistströmmarna och för att få in mer pengar för att bevara staden.

Själv kan jag tycka att det ska bli intressant att se hur det här experimentet kommer att fungera i praktiken. 5 euro är ändå överkomligt och Venedig har ett extremt besökstryck. Sedan decennier är det mer ett utomhusmuseum och en filmkuliss än en riktig stad. Men väl värd ett besök. Med eller utan entréavgift.

Bilden överst i inlägget är min egen från ett besök i Venedig en fin vinterdag. Just besök i lågsäsong är något som jag rekommenderar – inte främst för att slippa avgiften men mer för att slippa trängsel.

Läs mer: När ska man åka till Venedig? Åsikter om Venedig – månad för månad

2 kommentarer på “Entréavgift för dagsbesökare i Venedig – så funkar det vår och sommar 2024

  1. Synd att det ska behövas, men det är som du skriver en ganska låg avgift om man tänker på att en familj med barn slipper betalat för de små. Fin vintebild.

    1. Tack! Ja, det är synd att det ska behövas. Överturismen är en svår nöt att knäcka och jag undrar om detta räcker. Frågan är vad som hade kunnat räcka utan att människors rörelsefrihet inskränks utifrån ekonomi, vilket vore en väldigt olycklig utveckling.

Lämna en kommentar