resor · Stränder · vackra platser

Islands vackraste strand? – Här är 4 fina kandidater

Vilket tycker du är vackrast? Ljus sand och turkosa toner i vattnet? Eller en svart sand med ett marinblått hav? Oavsett vilket, så finns det fina alternativ på Island. Jag har besökt fyra kandidater till titeln ”Islands vackraste strand”. Jag listar dem här.

Till att börja med. Badar man i havet på Island? Ett ärligt svar på den frågan är: ”Nej, knappast.” Om du inte älskar tanken på vinterbad året om, vill säga.

Men vackra stränder finns här ändå. Och en varm sommardag kan det vara väl värt att doppa tårna i havet.

Sedan ska jag tillägga att alla mina kandidater ligger i de sydvästra delarna av landet. Eftersom det är där jag har varit.

1. Stranden och fyrarna vid Garðskaga

Norr om flygplatsen i Keflavik, och därmed alltså en bit utanför huvudstaden Reykjavik ligger en gammal och en ny fyr intill en strand med vit sand och turkost hav allra närmast strandlinjen.

De första uppgifterna om en fyr på Garð-halvön går tillbaka till 1847.

1897 byggdes en ny fyr på Garðskagata. Det var en fyrkantig betongbyggnad, 12,5 meter hög. Efter en tid ansågs det inte säkert att vistas i fyren när det gick höga vågor på havet och fyren bevakades då istället från fyrvaktarbostaden. Det är denna fyr som numera är den gamla och som ligger närmast stranden.

En ny fyr byggdes därför 1944. Den består av ett 28 meter högt cylindriskt torn av betong, med ett fyrhus högst upp . Gardskagavitin blev då den högsta fyren i landet, det vill säga själva byggnaden.

Det här är en mysig plats att bara titta på havet, fyrarna och sjöfågel men när vi var har anlände faktiskt en barnfamilj utrustade med badgrejor. Men kanske tänkte de ändå bara doppa tårna i vattnet?

Den nya fyren i Garður.
Stranden vid fyrarna i Garður ligger nära flygplatsen.

2. Stranden i Akranes, vid Guðlaugs varma bad

Det finns en långgrund strand mitt inne i den lilla staden Akranes, som ligger en bit norr om Reykjavik. Här finns det inslag av mörkare stråk i den annars ljusa sanden. Men atlantvattnet skiftar ändå lätt i turkost.

Här parkerade vi intill en idrottsanläggning vid den långa stranden. Stranden var jättefin i sig men vad vi missade var att här finns möjligheter till närmast gratis varma bad i små betongbassänger med utsikt över stranden. Om vi hade vetat om detta och dessutom haft med oss handdukar utöver badkläder så hade det förmodligen blivit ett dopp här. Så det är ett varmt tips. Men kolla gärna upp öppettiderna innan.

Nu nöjde jag mig med att doppa fötterna i det kalla havsvattnet innan vi återvände till Reykjavik. Annars finns här också ett mer traditionellt utomhusbad i bassäng och med vattenrutschkana, för den som istället gillar sådant.

Stranden i Akranes, vid Guðlaugs varma bad.

3. Den svarta stranden Reynisfjara

Den här stranden utsågs förra sommaren av en svensk kvällstidning till inte bara Islands finaste utan till och med till en av de bästa stränderna i världen. Och visst är det en både bra och vacker strand på många sätt. Här finns en grotta bland mäktiga, men helt naturliga, basaltpelare. Här finns lunnefåglar under häckningstiden. Här finns klippformationer som liknar stora svarta raukar. Och här finns svart sand i överflöd.

Men tänk på att det kan vara farligt att vistas här. Vågorna kan bli extremt höga. Det har hänt att människor fått sätta livet till. Så var uppmärksam på de varningslampor som finns vid parkeringsplatsen och gå inte ut på stranden när den röda lampan lyser.

Platsen ligger nära Islands sydligaste punkt på fastlandet, Dyrhólaey, där det också finns en speciell klippa. Med en naturlig port i. Vid bra väder borde det gå att promenera mellan platserna för den som har tid och ork. Platsen ligger också mycket nära staden Vik, se nedan.

Den svarta stranden Reynisfjara.
Klippformationer i dimma, utanför stranden Reynisfjara.

4. Den svarta stranden i Vik

En nästan lika fin strand finns inne i staden, eller kanske snarare den lilla byn, Vik. Strandens skönhet störs bara en gnutta av en stenpir. I själva byn finns fler restauranger att välja på och en fin kyrka uppe på en klippa att titta på, utöver den fina stranden. Reyniskirkja heter kyrkan.

Reyniskirkja är med sitt röda tak och sin trästomme ett klassiskt exempel på en isländsk kyrka. Det röda taket är ett vanligt kännetecken för kyrkor som finns på Islands landsbygd och dess stomme är enkel men robust och har klarat sig sedan kyrkan byggdes 1929. Kyrkan är omgiven av fantastiska klippor, glaciärer och till och med vulkaner.

Byns ursprung går tillbaka till 900-talet. Under århundradena fortsatte Vik, som ligger direkt söder om både glaciären Mýrdalsjökull och vulkanen Katla, att fungera som en liten bosättning vid havet, men det var inte förrän 1890 som handlare permanent bosatte sig här.

Den svarta stranden i Vik, på södra Island.
Staden Vik, med kyrka och fjäll i bakgrunden, sedd från stranden.

Läs mer: Dagsutflykt i hyrbil från Reykjavik – 3 fantastiska alternativ

En kommentar på “Islands vackraste strand? – Här är 4 fina kandidater

Lämna en kommentar