vår

Mörrums nationaldag

20130512-102732.jpg

Vi var och besökte nationaldagsfirandet i Mörrum igår.

11 maj firas varje år som ”nationaldag” i Mörrum och det var enligt traditionen då som laxfisket började. Det sägs att det egentligen är ”Valborg” som firas i Mörrum den 11 maj men att man inte kunde flytta dagen i förhållande till solåret vid övergången från den julianska till den gregorianska kalendern på grund av just laxens vandring.

Traditionen går alltså långt bak i tiden.

Det var mycket folk nere vid Mörrumsån igår kväll klockan 18:00 då notfisket drog igång. Gubbarna i sina traditionella kläder fick ett par småfiskar till publikens jubel. Men ingen lax.

Krämarmarknad och karuseller var det också. Men trots att det var en hyggligt fin försommarkväll och dessutom lördag var det väldigt lite folk på marknaden och tivolit. När vi gick ifrån folkets park vid åttatiden på kvällen höll de på att stänga tivolit trots att en timme av den tänkta öppettiden återstod.

Jag undrar om nationaldagsfirandet i Mörrum kommer att kunna leva kvar i den här formen så många år till om det inte kommer folk?

Däremot verkade ju notfisket fortfarande populärt så det kommer säkert att bestå!

4 kommentarer på “Mörrums nationaldag

    1. Läste i tidningen idag att det inte är helt säkert. Tydligen är båtarna i dåligt skick och föreningen som anordnar har ont om pengar. Men det löser sig säkert!

  1. De ser ju verkligen ut som tagna ur någon gammal film, gubbarna! Såna gamla traditioner bör man kämpa för att bevara. Fin bild!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s