resa med barn · resor

Att åka gondol i Venedig

20131029-194255.jpg

20131029-194317.jpg
Att åka gondol kostade oss 80 Euro för 40 minuter. Det är möjligt att vi hade kunnat pruta något men priset var precis det som vi i hotellreceptionen fått veta att det borde kosta.

Gondoljären guidade oss längs turen och visade oss mosaiken på ett hus vid Canal Grande, operahusets baksida och ett hus där Mozart bott. Men det mest spännande var det han berättade som svar på våra frågor. Han berättade att han själv äger sin båt och att de är 450 gondoljärer i Venedig. Att de håller igång oktober månad ut. Kanske någon vecka in i november om vädret är fint. Annars är det bara under karnevalen i februari som de är tillfälligt igång igen innan säsongen drar igång igen i april. Annars har de paus över vintern.

Vem som helst får inte köpa en båt och bli gondoljär. Det finns ett system där antalet begränsas och där de genomgår en skola innan de får börja. Ofta går yrket i arv från far till son. Vår gondoljär pratade engelska på ett sätt så att det lät som om han var från Indien men han hävdade bestämt att han är uppvuxen i Venedig och bor på ön Giudecca.

Minstingen undrade om färgen på de randiga tröjorna och banden på hattarna. Somliga är blå. Andra röda. Vad betyder det? Men det betyder inget särskilt fick vi veta utan är bara en smaksak.

Att åka gondol är så klart ett turistjippo idag. Venerianarna åker aldrig själva gondol annat än vid bröllop. Men det är ett kul jippo som man inte ska missa när man är här.

6 reaktioner till “Att åka gondol i Venedig

  1. Tack för den informationen! Jag hade gärna åkt gondol, men det var tokdyrt, tyckte vi. Vaporetto hann vi åka både hit och dit. Jag tycker att det är extraroligt att läsa Donna Leons böcker för igenkänningen. Snyggt med fören!

    1. Ja, det är ju inte direkt billigt. Samtidigt. Om man jämför med de pengar man lägger ut på flyg och hotell så är det ju inte en så stor merkostnad och gondoler är ju på något sätt ändå själva sinnebilden för Venedig. När jag som ung tågluffare tillbringade en dag i Venedig på 80-talet med min dåvarande kille var det inget vi prioriterade att lägga pengar på…

  2. När jag åkte till Venedig så var skolan för nya gondoljärer ute och tränade med gondoler. Spännande och intressant. Vi åkte aldrig någon gondol men jag fotade många :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s