lista · resor

Lista – 30 påstått överskattade turistfällor

Nättidningen FAR & WIDE har nyligen listat 30 populära sevärdheter som de tycker är övervärderade turistfällor som bör undvikas till varje pris. Själv har jag besökt ungefär en tredjedel av platserna och jag håller inte alltid med. Här nedan följer nättidningens lista med mina kommentarer.

1. Plymouth Rock
En sten i USA som jag inte ens hört talas om.

2. Blarney Stone
Ännu en sten som jag inte hört talas om. Den här gången på Irland. Det här börjar ju inte så bra…

3. Stonehenge
Hit har jag länge velat åka men här påstås de vara mindre än vad du tror och trängseln för stor.

4. Niagarafallen
Här har jag nyss varit. Håller inte alls med om att kommersen runt fallen är ett så stort problem att de hör hemma på en sådan här lista. Tvärt om! Bör ses!

5. Times Square
Här var vi så klart också i samband med vårt New York-besök nyligen. Och vi har varit där förut. Om du undviker platsen för att det är trångt, högljutt och för mycket dålig smak har du inte fattat någonting. Det är ju det som är grejen! Sen att det snabbt blir lite väl mycket är en annan sak. Måste upplevas!

6. Four Corners
Platsen där fyra delstater möts. Den har jag inte besökt och den finns inte heller med bland mina drömresmål. Och då har jag ändå många.

7. Taj Mahal
Har jag länge velat besöka, men förstår att vitsen blir allt mindre allt eftersom trängseln ökar…

8. Det lutande tornet i Pisa
Har jag besökt när jag tågluffade ensam i Europa påsken 1987. Lite av en besvikelse, faktiskt. Lutade inte ens lika mycket som det ser ut på bild. Och mina bilder därifrån försvann dessutom med en stulen kamera i Rom…

9. Westminster Abbey
Har besökt London flera gånger men aldrig denna kyrka. Blir säkert av någon gång. Eller inte.

10. Madame Tussauds
Aldrig besökt något av dessa museer runt om i världen. Aldrig känt för att besöka heller.

11. Versailles
Har jag eller har jag inte besökt detta slott utanför Paris på någon av ungdomens tågluffar? Jag minns inte riktigt. Så då kan det nog lika gärna kvitta?

12. Wall Drug Store
En butik i South Dakota som jag aldrig tidigare hört talas om.

13. South of the Border
Ytterligare en turistattraktion som jag inte hört talas om.

14. Manneken Pis
Belgiens stolthet. Eller nåt. Statyn av en liten pojke som kissar. Den är mindre än du tror. Och ganska meningslös. Faktiskt.

15. Mona Lisa i Louvren
Redan på 80-talet var det välkänt bland oss tågluffare att det var en liten tavla och massor av turister. Trots flera besök i Paris var jag aldrig där. Tavlan lär inte ha blivit större. Eller turisterna färre.

16. Empire State Building
Jo. Besök den här skyskrapan i New York som är ikonisk och en gång var världens högsta byggnad. Både utsikten och arkitekturen är speciell. Hör inte hemma på en sådan här lista. Men kom direkt när de öppnar på morgonen för att undvika köer och trängsel.

17. Pyramiderna i Giza
Alltså. Va?! Det här är en av mina favoritsevärdheter i hela världen. 5000 år gamla. Det enda av de ursprungliga världens sju underverk från antiken som står kvar än idag. Dock, liksom många tavlor, ses de bäst på avstånd. Och att krypa i gångarna innuti är egentligen inte alls nödvändigt. Och visst är det många aggressiva försäljare runt denna sevärdhet. Men ändå. Egyptens pyramider. Måste. Ses.

20121115-180316.jpg

18. Fontana di Trevi
Också en av de där sevärdheterna som var populär och känd redan under 80-talets tågluffar. Ja,jag har vadat i fontänen. Trots att det var förbjudet redan då. :) Fontana di Trevi hade redan blivit en av de där riktigt kända symbolerna för Rom, särskilt sedan Anita Ekberg satt strålkastarna på fontänen i en odödlig filmscen på 60-talet. La Dolce Vita. När vi var där senast var den avstängd för reparation. Men ändå var det knökfullt med turister. Och det är just det som är problemet. Trängseln som blivit så mycket värre numera.

19. Hollywood Walk of Fame
Stenläggning i form av stjärnor prydda med kända namn. Möjligen var vi här 1979. Att jag inte riktigt minns borde jag vara förlåten eftersom jag bara var 12 år gammal. Men varken 2001 eller 2008, när jag också varit i Los Angeles, har vi brytt oss om denna ”sevärdhet”. Måste erkänna att jag inte riktigt fattat grejen.

20. The Alamo
Ännu en sevärdhet i USA som jag har missat att ens höra talas om.

21. Towern i London
Har jag endast gått förbi och sett från utsidan. Hade planerat att gå in en gång. Men köerna var för långa…

22. Lille Havefrue
Köpenhamns berömda sjöjungfru är verkligen ganska mycket ett överskattat turistjippo. Själva statyn är egentligen ganska fin men också förvånansvärt liten och omgivningarna ganska meningslösa. Och lägg därtill att trängseln är stor så räcker det egentligen att ha sett den på bild.

23. Mount Rushmore
Berget med de uthuggna presidenterna. Skulle jag gärna se om jag hade vägarna förbi. Frågan är dock om jag någonsin kommer att ha vägarna förbi just där.

24. Colosseum
Köerna till biljettförsäljningen vid den antika amfiteatern i Rom är oftast timslånga. Det kan handla om flera timmar i kö innan du är framme.Men det finns knep för att ta sig förbi den värsta kön. Och även om Colosseum är vackrast från utsidan så är det ändå en upplevelse att se den från insidan också.

25. Grand Canyon Skywalk
Den här utskiktsplattformen med glasgolv fanns inte när jag var här 1979. Kanske lika bra det.

26. Frihetsgudinnan
Här avses båtutflykterna ut till själva Liberty Island och att gå upp i statyn. Det har jag aldrig provat men kan mycket väl tänka mig att det känns som en turistfälla. Att se frihetsgudinnan från Staten Island Ferry är dock gratis. Och alls inte någon fälla.

27. Valskådning
Känns ju lite märkligt att dissa sådär generellt. Jag har varit på valskådning två gånger (om vi inte ska räkna tumlarsafari på Kullen också). På Island var det höga vågor och knappt en skymt av en val. Men fina lunnefåglar. På Nya Zeeland var det kaskelotter, delfiner, sälar och sjöfågel. Och knappt några vågor. Den senare var en fantastisk upplevelse.

28. Venedig
Jaha, ja. Nu är vi där igen. Trängsel. Men det beror faktiskt lite på när på året du besöker den italienska staden med alla kanalerna. När vi var här senast var det februari och alls ingen trängsel. Och igen. Det här är något som absolut bör ses.

29. French Quarter, New Orleans
Fattar jag inte alls varför det är med på den här listan. Här är jättemysigt så snart du lämnar Bourbon Street. Men det är klart. Vi var här mitt i hetaste sommaren. Och det är lite av lågsäsong då.

30. Las Vegas Strip
Här har jag inte heller varit sedan 1979. Lika bra det.

Alla bilder i detta inlägg är mina egna.

Vad säger du om listan? Har du besökt någon/några av platserna? Håller du med om epitetet ”turistfälla”?

17 kommentarer på “Lista – 30 påstått överskattade turistfällor

 1. Blarneystenen är superkänd på Irland och bland alla irlandsättade amerikaner och det här är ju en amerikansk lista…
  Towern och Westminster Abbey är ju världsarv. Inte konstigt att de är välbesökta. De ger ju massor till historieintresserade.
  Stonehenge är sevärt oavsett inhängnaden men hör ihop med Avebury där en hel by är omgiven av stenar som du kommer nära.

 2. Jag kunde bara pricka av 5 platser där jag varit. Det var platser som jag tyckte om i alla fall, de kändes inte som turistfällor. Det gäller att göra besöken när det inte är högsäsong.
  Venedig,
  Lutande tornet i Pisa,
  Lille havefrun,
  Mona Lisa på Louvren,
  Versailles.

 3. Jag har varit på en del av platserna och även om en del kanske kan klassas som turistfällor så tycker jag att de var värda ett besök ändå. Och när man är turist så är det väl nästan meningen att man ska hamna på en del turistfällor.
  Har varit på följande:
  Times Square har jag besökt minst fem gånger och kommer besöka igen.
  Versailles, varit där två gånger vilket nog räcker men tyckte det var fint de båda gångerna.
  Manneken Pis, visst är den liten och ganska meningslös men ändå kul att ha sett.
  Mona Lisa, samma sak, liten men kul att ha sett tavlan.
  Empire State Building, självklart måste man upp där åtminstone en gång.
  Fontana di Trevi, galet mycket folk men gillar ändå.
  Hollywood Walk of Fame, är man i Los Angeles ska man absolut göra ett besök här. Men en gång räcker.
  Lille Havefrue, kul att ha sett den en gång, men tveksamt om jag kommer gå förbi där igen nästa gång jag är i Köpenhamn.
  Colosseum, absolut ett måste. Nu har jag dock varit inne där två gånger så nästa gång beundrar jag bara utsidan.
  Venedig. Älskar älskar älskar Venedig.
  Las Vegas Strip är ju ändå lite coolt. En gång i livet i alla fall.

  Och dessa har jag ”nästan” besökt:
  Grand Canyon utan skywalk eftersom den inte var byggd när jag var där.
  The Alamo har jag bara sett från utsidan men skulle gärna sett mer.
  Frihetsgudinnan har jag bara sett från båten och det räcker fint med att ta kort på den därifrån, har ingen lust att trängas med en massa turister för att åka upp i den. ..
  Westminster Abbey har jag varit utanför men skulle nog gärna se insidan också .

 4. Att kalla sevärdheter som många besöker för turistfällor är föraktfullt. Klart att det hade varit önskvärt att det inte hade uppstått kommers och trängsel kring dessa berömda platser men faktum kvarstår att det är något som många önskar besöka och uppleva. Den Lille Havefrue till exempel, på vilket sätt är det en fälla? Finns det ett fångstnät där som håvar in turister? Jag kan mycket väl tänka mig att stå där och beundra denna vackra staty och samma gäller Mona Lisa och mycket annat. Riktiga turistfällor tänker jag mig är sådana som skapats enbart för att locka turister och få dem att betala för sånt som inte är värt att lägga pengar på och dit hör definitivt inte Venedig och Colosseum.

 5. Ja listan verkar ju oerhört amerikansk och själv tycker jag ju inte om listor. Men visst, det finns vackrare antika arenor än just Colosseum i Rom som jag tyckte var rätt så tråkig.

 6. Jag har sett 13 och tycker väl att alla de så kallade turistfällorna är sevärda i grunden. Men de tyngs numera av för stora förväntningar, för mycket turister och för många försäljare mm. PS. Mitt senaste inlägg handlar just om turistfällan valsafari: ”valarna syns bäst på tv” 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s