resor · tåg

Ryssland får också vänta


Det blev ingen resa i sommar till Mongoliet och Kina på den transsibiriska järnvägen. Det blev heller ingen resa till Uzbekistan. Men till Ryssland skulle vi i alla fall. Hade jag tänkt.

Kollat
Jag hade kollat upp färja till Åland och Helsingfors och tåg vidare till Sankt Petersburg, Novgorod och Moskva. Och sedan flyg vidare till Grekland.

Jag hade kollat upp restider för båt, tåg och flyg. Det är bara några få timmar mellan de olika städerna på den tänkta resan. Och jag hade också kollat in några hotell och Airbnb-boenden.

Absurd byråkrati
Alltihop föll ihop som ett korthus i lördags när jag började kolla upp visumbestämmelserna nogrannare.

Jag undrar faktiskt om Ryssland ens vill ha besök av svenskar som varken bor i Stockholm eller Göteborg?

Jo, det går att skicka iväg passen. Men det kostar extra och tar extra tid. Dessutom kostar det extra i och med att en privat firma måste anlitas och att det är lite kort om tid. Vi måste också fixa intyg (med stämpel!) från både vårt försäkringsbolag och ett hotell vi ska bo på. Och ordna passfoton. Ansökan måste skrivas ut på papper och fyllas i för hand. Sammantaget blir det en kostnad på nära 8000 kr för fyra personer bara för visum! Och dessutom massor av närmast absurd byråkrati.

Får vänta
Detta blev en alltför besk medicin för mig denna gången. Så Ryssland får också vänta!

Bilden ovan är fotograferad av Honza Soukup och är redigerad av mig. Publicerad med CC-licens.

7 kommentarer på “Ryssland får också vänta

  1. Jag backade också första gången, när jag insåg att tiden var för knapp för att ordna allt. Andra gången (2016) tog jag hjälp av Östresor med flyg, hotell och visum. Kostnader för visum 830 kr/person, plus kostnad för passfoto och rekommenderat brev. Fungerade smidigt (men vet inte om tjänsten bara erbjuds i paketresa)

  2. Låter ju spännande med Ryssland men så klart jättedyrt med visum för 4 pers. Min Kinaresas visum kostade 3000 kr för 2 pers som jag fick ordna genom antingen via allavisum eller annars åka till Stockholm eller Göteborg samt dessutom dyra passfoton för 300 kr för var sitt som skulle var på millimetern rätt. Riktigt petigt. Fotografen fick göra om flera gånger.
    Vi hade inte ens skänkt tanken på dyra visum när vi bokade resan. Har aldrig tidigare behövt fixa visum innan utan vissa länder går det att betala en nätt summa på plats för visum.
    Inte kul med överraskningar men nu hann du kolla upp. Bra så du vet till en ev. nästa omgång till försök med Ryssland.

  3. Vi har 17 dagar i Spanien i sommar med pappas lägenhet som bas inför lite vandringar i sierra de cazorla och sierra Nevada. Ännu roligare förstås med vänner på besök…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s