”5 snabba handlar denna veckan om att Vings ägare Thomas Cook gått i konkurs och att Ving nu ställer in flygningarna, att fler flygbolag går knackigt, att Norwgian fått en räddningsplanka för den här gången, att nattågsbiljetter i Europa släppts för början av 2020 och om vilka län som har de värsta tågförseningarna.
1. Ving ställer in flygen
Nu har det hänt. Vings ägare har gått i konkurs. Aftonbladet berättar att Vings flyg med Thomas Cook Airlines Scandinavia till och från Sverige ställs in.
På sin hemsida uppger Ving att alla flygningar under måndagen ställs in – vilket drabbar 5 657 svenska resenärer.
Även de som åker med Spies, Tjäreborg och Globetrotter drabbas.
Ving skriver att resor bokade genom dem men med ett reguljärflygbolag som exempelvis British Airways, Norwegian, Thai Airways m fl inte påverkas. De skriver också att det är oklart hur företaget påverkas på längre sikt: ”Företagets fokus just nu är att ta hand om kunderna och vi räknar med att ha mer information under dagen, men har i nuläget inte alla svar på hur Thomas Cook Groups konkurs kommer att påverka oss. Vi kommer under dagen att informera våra kunder så snart vi har ny information.”
Även om jag kan ha förståelse för varför de gjorde så, så måste jag säga att jag tycker att det är dåligt av Ving att de så sent som igår lugnade alla sina resenärer på sociala medier med att detta bara gällde deras ägare och inte skulle påverka dem.
Ving lovar nu istället att alla kunder vars resor ställs in ska få pengarna tillbaka.
Om svenska Ving kan rekonstrueras återstår att se. (Men inställda flyg är ingen bra början. Dessutom meddelar Ving på sin hemsida att det på grund av omständigheterna inte är möjligt att betala resor hos dem i nuläget. Ytterligare ett tecken alltså, på att läget är allvarligare än de velat ge sken av.)
Uppdatering 21:00: Verksamheten ser nu ut att komma igång igen! ”Vi kan nu meddela att flygen tas i trafik under tisdagen den 24/9 och att Vinggruppens verksamhet därmed åter är igång”, skriver Ving på sin hemsida på måndagskvällen.
Skönt att detta nu ser ut att lösa sig!
En sidonyhet till konkursen är att flera höga chefer hos Thomas Cook trots krisen fått miljonbonusar de senaste åren.
2. Fler flygbolag som går knackigt
Thomas Cook är inte det enda flygbolaget som har haft problem med ekonomin på senare tid. SvD Näringsliv har listat fler flygbolag som går knackigt: Norwegian, Lufthansa, SAS och Finnair, American Airlines, Cathay Pacific, Ryanair, IAG (British Airways och Iberia) och Easyjet.
Världens flygbolag går alltså mot svåra tider, men inget av de stora flygbolagen får en lika hård dom från aktieproffsen som Norwegian. Flygbolaget håller på att gå i kras. Efter många år av kraftig expansion, kämpar bolaget med att kunna betala lånen som tagits för de nya flygplan som köpts in.
Hård konkurrens på den europeiska marknaden, stigande bränslepriser och Brexit är förklaringen till att många av bolagen går knackigt.
Minskat flygande på grund av ökad medvetenhet om den pågående klimatkrisen är endast en marginell orsak. Men marginaler är vad många flygbolag saknar just nu. De flesta rycks ha kalkylerat med fortsatt kraftigt ökande flygande.
3. Norwegian får räddningsplanka av långivare
Dagen efter artikeln ovan skrev dock SvD Näringsliv att Norwegian har fått en räddningsplanka av stora långivare. Att förlängda löptider på lån för 3,4 miljarder norska kronor förra måndagen lyfte aktien i det hårt pressade lågprisflygbolaget med nästan 4 procent på Oslobörsen.
Trots måndagens kurslyft har det förlusttyngda lågprisflygbolaget sedan våren 2018 tappat cirka tre fjärdelar av sitt värde på Oslobörsen.
4. Nattågsbiljetter för 2020 släppta
Den som oroas av fler konkurser i flygindustrin har ännu en anledning att välja tåget istället.
Ett av problemen med tåg är dock att tågbolagen sällan tillåter bokningar lika långt i förväg som flyget.
Just med hänsyn till oro för konkurser kan det dock vara en fördel.
Österrikiska ÖBB som driver mycket av nattågstrafiken från Hamburg ner mot kontinenten har nu släppt sina biljetter fram till och med den 20 mars 2020.
Biljetterna som är släppta är på en preliminär tidtabell, men mycket börjar redan bli fullbokat inför vinterns skidresor. Så passa på att boka denna sträcka nu och hoppas att det löser sig med återstående delsträckor när svenska SJ, danska DSB och tyska DB så småningom släpper sina biljetter.
5. Tågen mest försenade i Norrbotten, Kalmar och Västerbotten
Det är Sveriges radio som berättat att Nyhetsbyrån Siren har sammanställt statistik från Trafikanalys över persontågens punktlighet. När man tittar på den genomsnittliga förseningen för persontåg som var mer än 5 minuter försenade Norrbotten och Kalmar har längst förseningstid, 40 minuter vardera. Och Västerbotten har den tredje längsta förseningstiden i landet: 35 minuter i snitt.
Detta är tågets verkliga akilleshäl. Inte minst vid resor inom Europa med olika bolag. Om du först ska åka från Norrbotten till Köpenhamn och sedan med flera olika bolag ut i Europa: Vad händer då om du missar din anslutning redan i Stockholm? Det blir som med konkursade flygbolag. Dina betalda biljetter blir plötsligt värdelösa. I det här fallet är det dina kommande biljetter inköpta på olika Europeiska tågbolag som förlorar sitt värde, förutsatt att du inte har rejält med luft i resplanen och kan köra ikapp den.
Sammanhängande tågbokningar genom Europa, där du automatiskt ombokas till nästa tåg vid försening, behöver införas snarast!
Likaså ett bättre skydd för resenärer vid konkurs. Just Vings resenärer är hyggligt skyddade men alla som bokar reguljärt saknar helt skydd. Försäkringar täcker normalt inte heller detta.
I dagens digitaliserade värld: varför ska ens hela hela summan dras i god tid före resan? Tänk ett system där hela beloppet reserveras vid den tidpunkt då du skulle ha betalat enligt dagens system, men dras från kontot först när du är framme på resmålet. Eller hemma igen när du köpt tur och retur.
—–
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
Vinjettbilden den här veckan är ifrån Mallorca, senast, och kanske sista gången, vi reste med Ving.
Jag reagerade också på att Ving i söndags sa att svenska resenärer kunde känna sig lugna. Hur kan de säga det, tänkte jag. Och det kunde de ju inte heller, visade det sig.
Precis! Jag undrade samma!
Ibland blir det lite väl spännande vad gäller reser. Vi har råkat ut för en konkurs en gång, utan någon som helst ersättning på något sätt. Och även annat kostsamt trubbel med ett av de stora flygbolagen.
Vi hamnade i en konkurs en gång. Air Berlin skulle vi flyga hem med. Men innan hemresan hade det ordnat sig och Lufthansa tagit över hela verksamheten så för oss löste spänningen upp sig i en lättnadens suck den gången.
Förra sommaren var vi 17 pers som råkade ut för inställt flyg. Vi hade tur och hittade plats på buss för alla 17 (sträckan Buffalo – NY). Det blev mycket jobb med att få tillbaka pengarna dock.
Alltid trist med sådana händelser, även om det är världsliga problem.
Jo, jag minns det du berättade om förra sommarens inställda flyg. Jobbigt att försöka ordna återbetalning. Det är förstås en världslig sak, men väldigt väldigt kännbart för en barnfamilj som har sparat ihop till en semester och den bara går upp i rök, vilket var fallet för oss med konkursen.
Det förstår jag, och har jag tänkt en hel del på nu när det gäller just Ving. Att även om deras målgrupper inte är de allra svagaste i samhället så är de heller oftast inte de som har de bredaste ekonomiska marginalerna. Många semesterresor får nog helt ställas in om de, trots allt, skulle gå omkull.
Och i Storbritannien är detta redan ett faktum för många familjer ur arbetarklassen, vilket gör händelsen extra tråkig. Dessutom drabbar det ju personal som blir arbetslösa och hotell som i vart fall nu i början blir av med intäkter. En stor smäll är det som drabbar många, även om den svenska delen nu klarar sig.
Så är det ju. Men kanske ska man inte säga ”de allra svagaste i samhället” utan de ekonomiskt svagaste – eller hellre något annat.
Jo det var ju ekonomi jag syftade på här. Inget annat. Men ekonomi är ju inte oviktigt i sammanhanget…
Jag förstod det, men ord är viktiga, de styr tankar.
Sant.