Swedavia äger och driftar de flygplatser som tillhör den svenska staten. Igår kom deras statistik för helåret 2019. Den visar att flygandet i Sverige har fortsatt att minska hela året jämfört med 2018.
Under 2019 reste drygt 40 miljoner resenärer till eller från Swedavias tio flygplatser, vilket är en minskning med fyra procent jämfört med 2018. Framförallt inrikesresandet minskade kraftigt (-9%), medan utrikesresandet totalt sett minskade i mindre omfattning (-2%). Av utlandsresorna var det de långväga resorna som minskade mest (-7%) medan Europa-resenärerna minskade med två procent.
Inrikesresandet minskade mest från Landvetter, Göteborg. Antalet inrikespassagerare minskade där med hela 14 procent från 2018 till 2019. Även Malmö (-10%) och Stockholm, främst Bromma (-9%) men också Arlanda (-8%) tappade stort i inrikestrafiken. Ronneby, här i Blekinge, tappade också 9% av inrikesresenärerna.
Minst tapp på inrikesflyget hade Kiruna och Luleå, båda minus tre procent och Visby med minus 5 %.
Av de större flygplatserna vad gäller utrikesflyget så tappade både Stockholm, Arlanda (-4%) och Malmö, Sturup (-5%) medan Göteborg, Landvetter ökade något (+1%) på denna typen av resor.
Vad beror då detta på?
Swedavia vill gärna hävda att konjunkturläget är den främsta orsaken till det minskande flygandet. Den svenska ekonomin har nämligen under 2019 gått in i en avmattningsfas efter flera år med högkonjunktur. Men de har fel, vill jag påstå. Det är inte i första hand konjunkturen som gör att flygandet minskar. Privatresor bokas oftast med god framförhållning och dessutom har hushållens ekonomi knappt påverkats alls av avmattningen än. (Privatresorna dominerar över tjänsteresorna vad gäller flyget. Särskilt utrikes. )
Samtidigt som flygandet minskar ökar dessutom tågresandet. SJ har sannolikt slagit nya rekord varje kvartal, även om statistiken för fjärde kvartalet ännu inte är riktigt klar. Och Trafikverket konstaterade redan i november att det miljonte tåget för året avgick, vilket innebar ett nytt rekord för järnvägen. Intresset för utlandsresor med tåg har också ökat. Under de första sju månaderna 2019 såldes 85 procent fler interrailkort jämfört med motsvarande period 2018.
Jag vill därför påstå att det inte i någon större utsträckning är konjunkturen som gör att flygandet minskar. Det är ett ökat miljöintresse. Allt fler, inte minst ungdomar, oroar sig (med rätta) för framtiden. Vi har under 2019 sett ett ökat intresse för det klimatbudskap som framförts av bland annat, och inte minst, Greta Thunberg.
Jag vill påstå att detta är den främsta orsaken till att flygandet minskar och tågresandet ökar.
Jag hoppas och tror på dina teorier, men känner mig inte helt säker.
Jag är faktiskt helt säker på detta. Däremot är jag osäker på om det kommer att hålla i sig. Vi får se.
Ja vi får hoppas det håller i sig.
Jag tycker att jag sett samma trend. Fler i mina kretsar väljer tåget nu än tidigare. Ibland är det barnen i familjerna som kräver det. Fantastisk utveckling sett till hållbarhet och klimatproblemet.
Tack för denna sammanfattning!