mitt jobb · resor

Roboten Robban gav mig 5 extra lediga dagar!


Eftersom jag är över 50 år och jobbar kommunalt har jag i grunden 32 semesterdagar, alltså sex veckor plus två dagar ledigt utöver helger och helgdagar. Vi har också möjlighet att byta in semesterersättningen mot extra lediga dagar. För den som är över 50 år blir det fem extra lediga dagar.

Den här möjligheten har vi haft länge och jag har utnyttjat den i flera år i rad. Förra året fick jag ändå lov att ta tjänstledigt tre dagar för att få ledigheten att räcka till till alla mina resor – men det är en annan historia.

Nåväl. Förr om åren har vi behövt fylla i ett papper som skulle signeras av chefen och så skulle blanketten skickas med internposten till HR (personalavdelningen) centralt som skulle knappa in det hela i lönesystemet.

Men nu har en virtuell robot tagit över den här ärendehanteringen. RPA heter tekniken och det betyder Robotic Process Automation. Det betyder i sin tur att viss enklare ärendehandläggning kan skötas av datorerna direkt utan mer mänsklig inblandning än nödvändigt. Till att börja med krävs att någon initierar processen. Som att jag nu ansökte via ett formulär på vårt intranät om de här extra lediga dagarna.

Direkt när jag har ansökt får jag ett mejl från HR att ansökan skickats till min chef för godkännande. Bara några minuter senare har min chef godkänt och jag får ett mejl om det. Sedan skickas mitt ärende automatiskt till HRs ärendehanteringssystem där det tilldelas ett nummer.

Och några timmar senare får jag ett mejl direkt från roboten Robban:

”Hej Inger Hansson!

Jag har nu hanterat och stängt ditt ärende [nr].
Information om ditt ärende finns nedan.

Din ansökan för Byte av semesterdagstillägg mot lediga dagar har blivit registrerad. Du har möjlighet att ta ut dina extra lediga dagar efter dina ordinarie semesterdagar.

Med vänlig hälsning
ROBBAN”

Gulligt, va? Och effektivt. Sånt här gillar jag. Både roboten Robban. Och de extra lediga dagarna.

Vad jag ska använda dem till vet jag inte än men jag har redan bokat in fyra veckor av årets sju lediga veckor och två dagar för olika resor. Och fler lär det bli!

Bilden ovan är ifrån Mallorca dit en av årets resor går. Dock inte exakt till platsen på bilden. Bilden nedan är ifrån Hotel Jen Orchardgateway Singapore by Shangri-La och föreställer en robot som jobbar där och som heter Jeno.

10 kommentarer på “Roboten Robban gav mig 5 extra lediga dagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s