blogg · coronan · historia · resor

Jag tror att det är över snart!


Coronapandemin. Den har hållit oss, och inte minst mig, i ett järngrepp. Och då har jag inte ens varit sjuk. Men nu tror jag att den här fasen snart är över och att vi snart kan påbörja en ny. Somliga saker kanske rent av blir bättre än innan.

Det vore en överdrift att påstå att coronautbrottet fått mig att sluta blogga. Så är det inte. Men inläggen är – så här långt in i händelseförloppet – betydligt färre än de brukar vara.

Egentligen borde det vara tvärt om. Nu när det finns mer tid än någonsin att skriva. Men den tiden har jag istället ägnat åt att knapra nyheter och studera statistik om pandemin. Frågorna är i grunden två. Hur ska det gå? (Hur många ska behöva dö? Vilka ska behöva dö?) Och. När är det över? (När kan vi leva som vanligt igen? När kan vi resa som vanligt igen?)

Idag har Folkhälsomyndigheten redovisat fler dödsfall i Sverige än någon tidigare dag i det här förloppet. Ändå tror jag att det kan vara över snart.

Hur över det nu kan bli. Inget kommer någonsin att bli exakt som det var. Kriser förändrar alltid. Sannolikt kommer det dessutom att återstå en andra våg av utbrottet. Minst. Som ingen vet när den kommer. Vi kommer därför inte att kunna återgå till precis som det var förut.

Men det finns många positiva tecken. Kurvan över antalet nya smittade per dag i Sverige ser ut att ha planat ut. Flera länder har uppenbart passerat kulmen i smittspridningen. Både enskilda länder och EU har börjat prata om hur resandet och turistnäringen ska kunna komma igång.

Jag tror att det värsta redan är över. Men att det pågående utbrottet kommer att sjunka undan ganska långsamt. Och att det därför kommer att vara besvärligt några veckor till. Det kommer säkert också att ta ett antal veckor innan myndigheterna släpper på några restriktioner överhuvudtaget.

Men kanske kommer vi att kunna resa i Sverige redan i sommar. Kanske inom Europa till och med. Vi får se. Men förmodligen inte helt utan begränsningar.

Kanske får vi köra bil mellan länderna innan flyget tillåts dra igång för fullt. Sannolikt vill myndigheterna också undvika köer, trängsel och stora folksamlingar, vilket är sådant som följer med massturismen.

Men mer extensiv turism borde kunna tillåtas. Vandring och annan naturturism till exempel. Om det blir så, så är jag inte säker på att det blir sämre än innan Coronan. Det kanske till och med blir bättre.

10 kommentarer på “Jag tror att det är över snart!

 1. Jag tror också att det börjar vända, även här i UK.
  Ändå har det varit väldigt fritt i Sverige, tänk i Spanien där många varit instängda i sina små lägenheter i veckor. Inte konstigt om det sätter sig på psyket. De har nu talat om att öppna upp lite.
  Jag känner också en rädsla för att gå ut. Är inte drabbad av viruset heller. Konstig situation.
  Antalet redovisade dödsfall i alla länder har varit för låg, men det visste vi ju om. Man hade inte räknat det och det och det. Litar inte riktigt på statistik.
  Nu gäller det att försöka se positivt på framtiden, kanske en annorlunda framtid, men den positiv sådan!
  Sköt om dig!

  1. Inte så märkligt egentligen att alla dödsfall inte kommer med från början, men det skiljer väldigt mellan länderna hur stor andel som har räknats.

 2. Europa och övriga världen får vänta tills nästa år, men eventuellt finner vi glädje vid någon av Sveriges alla sevärdheter.
  Känns lite mer positivt att lyssna på nyheterna idag än bara för någon vecka sedan. Tyvärr vet vi inte om Sverige valde rätt eller fel väg förrän en bit in i nästa år.

 3. Statistik är den absolut största bedrägeri som finns. Och den är lagligt. Man kan bevisa precis vad som helst. Som man ställer frågorna får man också svaret. Lätt att vinkla fit man vill.
  (Jag jobbade med statistik i 3 år. )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s