bil · charter · coronan · resor

Att resa eller inte resa – det är frågan


Vår andra sommarsemester närmar sig med stormsteg. Och vi har fortfarande inte bestämt om vi ska resa eller hålla oss hemma.

Tanken med att välja sen semester, till del, var att om myndigheterna tillät resor i Europa så skulle vi göra en sådan resa. Nu gör ju myndigheterna det. Till flertalet länder. Men nu vet vi inte ändå.

Det är inte smittan i sig som jag oroar mig för. Med undantag av vissa platser i Spanien så ser smittläget ut ungefär som här hemma i de flesta av de länder som UD inte avråder ifrån.

Du kan lika gärna ha otur att bli smittad här hemma som – säg – i Tyskland, Schweiz, Italien eller Grekland.

Däremot om någon av oss blir sjuk medan vi är i väg, så blir allt krångligare än om vi är hemma. Dessutom är det krångligt att hålla reda på alla ländernas smittskyddsregler, bland annat reglerna kring var och när du är skyldig att använda ansiktsmask. Inte minst eftersom reglerna ändras hela tiden.

Vi har både funderat på att antingen bila i Europa eller boka en charterresa. Fördelen med charter är att det är ganska smdigt att boka och att resmålen är platser med sol och värme. Nackdelen är att om resan blir inställd, vilket många resor blivit i år, så vet du inte om eller när du får dina pengar tillbaka.

Fördelen med bilsemester är att du kan ta dig hem även om du skulle bli sjuk och få feber.

Men just nu väger det ganska lika att vi ändå stannar hemma istället. Lägenheten skulle behöva en rejäl genomstädning och om vädret blir bättre mot slutet av vår semester så kan vi ju vandra en del på hemmaplan – i Blekinges vackra natur.

Att resa eller inte resa – det är fortfarande frågan.

Foto: Saajithan Thayaparan, från sajten unsplash.

7 kommentarer på “Att resa eller inte resa – det är frågan

 1. Att det finns mycket att se i Sverige har du visat i alla dina inlägg senaste tiden. Så mycket inspiration och idéer till resor på ”hemmaplan”. Tittar in för att tacka för dom inläggen :)

  Lycka till med städningen. Kan vara en form av resa det också.
  /Anita

 2. Det är inte lätt att veta vad som är bäst, men jag säger som Anita vi har mycket i Sverige också. Men städa är inte roligt att göra på semestern.
  Ha det bra hur ni än gör.

 3. Du skriver att fördelen med bilsemester är att man kan ta sig hem om man blir dålig. Det förutsätter att du inte behöver uppsöka sjukhus, i alla fall här i Grekland. Här blir du testad direkt om symtom och är det positivt skjutsas du till karantänhotell för 2 veckors vistelse. Med tanke på hur snabbt viruset kan sätta ner andningen så får man kanske fundera på hur långt det är att köra hem…
  Regler ändras. I veckan som gick hade vi två ändringar. Tyvärr verkar det som om många turister tagit semester från allt, även viruset, och håller sig inte uppdaterade. Vår regering har för tillfället en svår balansgång – smittfallen ökar samtidigt som man vill hålla turismsektorn öppen så länge det går.
  Var ni än befinner er – ha en skön semester!

 4. Nu vet jag ju hur det blev just nu och det verkar ju som om smittan ökar i många länder. Jag tycker att det verkar vara, förlåt ordet, nästan dumdristigt att åka utomlands just nu.

  1. Många länder har ungefär samma smittläge som Sverige just nu. Då spelar det egentligen inte någon större roll vilken sida om en gräns på kartan som du befinner dig. Men utvecklingen oroar och om några veckor kan det se helt annorlunda ut. Trist det här. :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s