coronan · jul

UD förlänger avrådan från världen utanför Europa – leder till inställda julresor

7b130802-09be-4994-87f7-0b65246ce91dUD har idag, den 9 november, fattat beslut om att förlänga avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 januari 2021. Detta betyder med all sannolikt att de allra flesta som har resor bokade till resmål utanför Europa under julledigheterna kommer att få dessa resor avbokade.

Det var den 14 mars i år som UD införde en avrådan från resor till alla världens länder på grund av den pågående corona-pandemin. Undan för undan har sedan avrådan lyfts från allt fler länder inom Europa. UD har i dessa tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. Dessa länder är fortsatt undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor.

Men avrådan för övriga världen har legat kvar och gällde innan dagens beslut till den 15 november. Nu gäller den alltså istället till den 31 januari 2021.

Utom för Estland, Irland och Lettland. Där gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 18 november 2020.

Jag tycker tyvärr inte att det var ett särskilt oväntat besked som kom idag. Och kanske är det inte heller så många som har bokat resor inför helgerna som kommer, till Thailand eller andra populära juldestinationer utanför Europa, när nu läget är som det är. Jag hoppas det. För de resorna lär nu knappast bli av. Och helt enkelt har det inte visat sig vara att få tillbaka pengar från olika resebolag.

Tyvärr är det inte ens säkert att resor inom Europa, eller ens inom Sverige, kan bli av till jul och nyår. Aftonbladet skriver också idag att skidanläggningarna i fjällen kan komma att tvingas att stänga. Dock oklart när.

Kanske är det till och med dags att börja luta åt att resor i jul mest troligt inte kan bli av. För tyvärr ökar smittspridningen fortfarande kraftigt i större delen av vår världsdel. I vårt eget land inräknat. Och nu har tillströmningen till sjukhus och IVA-avdelningar runt om i landet tagit riktig fart på nytt. Vi kommer helt enkelt att behöva skärpa oss ytterligare om det ska kunna bli fråga om att ens besöka släktingar i jul. Och om du frågar mig så lutar jag alltså nu åt att det ser ut som att våra ansträngningar att minska smittspridningen inte kommer att hinna hjälpa i tid.

Det är nämligen bara en och en halv månad kvar till helgerna nu när utvecklingen så snabbt går åt helt fel håll.

Bild från Singapore vid den här tiden förra året.

6 kommentarer på “UD förlänger avrådan från världen utanför Europa – leder till inställda julresor

  1. Vem skulle ens vilja riskera att ge sig iväg just nu? Vi får ta skeden i vacker hand och fira med dem vi bor med. De ensamma är det riktigt synd om. Nu har dottern som jobbar på sjukhus fått Covid, hon har ju hela tiden varit utsatt för smitta, hennes kollega har just blivit inlagd. Sonen i Oslo undrar jag när vi får träffa. Vågar jag säga att tomten är… hmm… ful? Eller är den bara kitschig?

    1. Det tar tid att ställa om tanken, för ganska många. Tror att en hel del fortfarande siktar på Kanarieöarna till jul. Oavsett riskerna med det så håller jag med dig. Vi räknar med att vara hemma i vår lilla familj i jul. Hoppas att din dotter kryar på sig snabbt och att allt återgår till mer av en normalitet i vart fall till våren eller så, så att ni kan träffa er son då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s